Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2023

Tο Πόρτο Καρράς και τα... ορφανά εκατομμύρια - MIG: Τα επόμενα βήματα μετά το «φως» - MOH: Εκτακτα έξοδα αλλά και... bonus

Tο Πόρτο Καρράς και τα... ορφανά εκατομμύρια - MIG: Τα επόμενα βήματα μετά το «φως» - MOH: Εκτακτα έξοδα αλλά και... bonus

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στον λογαριασμό μεσεγγύησης, περιμένοντας την οριστικοποίηση του τιμήματος για το συγκρότημα Πόρτο Καρράς, παραμένουν 22,55 εκατ. ευρώ από το τίμημα που κατέβαλε η Belterra, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη (φωτό).

Μετά από μια διετία καθυστερήσεων, οι δύο πλευρές (Τεχνική Ολυμπιακή και Belterra) συμφώνησαν από κοινού να οριστεί τρίτος ανεξάρτητος εκτιμητής η KMPG, μπας και οριστικοποιηθεί το τίμημα.

Σημειώνεται ότι η Deloitte, που ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος εκτιμητής, στο πόρισμά της πρότεινε περίπου 18 εκατ. ευρώ από το ποσό που έχει παραμείνει στον λογαριασμό μεσεγγύησης να αποδοθούν στην Τεχνική Ολυμπιακή και το υπόλοιπο να επιστραφεί στην Belterra.

 

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Μετά την ισχυρή περυσινή καθαρή κερδοφορία της εισηγμένης (+1,422 εκατ. ευρώ), το P/E της μετοχής διαμορφώθηκε σε μονοψήφια επίπεδα (στο 7,2), με την αποτίμηση της ακριτικής γαλακτοβιομηχανίας να υπολείπεται κατά 27% από τη λογιστική της αξία.

Από την άλλη πλευρά, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος (19,8 εκατ. ευρώ ή 5,5 φορές το EBITDA) και αυτό σε μια περίοδο ανοδικής τάσης των επιτοκίων.

Αναλυτές θεωρούν πως έχουν γίνει και συνεχίζονται να υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις υποδομής στον εισηγμένο όμιλο, που θα αποδώσουν πιθανότατα σε βάθος χρόνου, ωστόσο επισημαίνουν την απουσία μερίσματος και την πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου.

Χθες για παράδειγμα, δεν άλλαξε χέρια ούτε μία μετοχή.


ΜIG: Το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Τράπεζα Πειραιώς για τον έλεγχο της εταιρείας ήρθε ήδη από χθες, οπότε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, την 21η Απριλίου, θα ξεκινήσουν μέσω ΓΕΜΗ οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal της MIG με τη STRIX, για την Attica Group. Αλλά με τις διατάξεις πλέον του άρθρου 99 του νόμου 4548/2018, περί συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Εάν χρειαστεί και με νέα συνέλευση.

Για τους κατόχους μετοχών MIG που δεν έχουν δώσει ακόμη τις μετοχές τους ισχύουν όσα γράψαμε προ ημερών, ήτοι, συνοψίζοντας, «πάρε τα λεφτά και τρέχα».

 

ΜΟH: Έκτακτα έξοδα, ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ, επιβάρυναν τα αποτελέσματα του ομίλου Motor Oil κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Επιβαρύνσεις που μείωσαν τη φορολογητέα ύλη.

Τα περιθώρια διύλισης, κατά το α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (σ.σ. κοντά στον μέσο όρο του 2022). Δεν παρείχε καθοδήγηση για κερδοφορία η διοίκηση, οι αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ.

 

MOH II: Μια γερή επιστροφή μετρητών θα λάβει από την 100% θυγατρική της, Mediamax Holdings, η Mοtor Oil.

H Mediamax αποφάσισε πέρυσι μείωση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ. Μέρος της μείωσης θα συμψηφίσει συσσωρευμένες ζημιές. Το υπόλοιπο θα αποδοθεί, τμηματικά, στον μοναδικό μέτοχο, Mοtor Oil. Η κατανομή μεταξύ συμψηφισμού και επιστροφής δεν διευκρινίζεται στις οικονομικές καταστάσεις. Αναφέρεται όμως ότι η Mοtor Oil εισέπραξε ήδη 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Mediamax Holdings η Mοtor Oil ελέγχει το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση. Τον Ιούνιο του 2022, ο όμιλος Mοtor Oil πώλησε το υπόλοιπο 50% του Alpha TV στην Primos Media, με έδρα το Λουξεμβούργο, έναντι τιμήματος 41,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v