Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2023

Εκλογές: Τα δύο σενάρια και το «ντεμαράζ» - Πάει ταμείο για 92,1 εκατ. η Alpha Bank - Καραμανλής: Στήριξη αλλά με... μούτρα

Εκλογές: Τα δύο σενάρια και το «ντεμαράζ» - Πάει ταμείο για 92,1 εκατ. η Alpha Bank - Καραμανλής: Στήριξη αλλά με... μούτρα

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ: Στήριξη στην παράταξη και στον Κυριάκο, κριτική στην Ευρώπη αλλά -διακριτικά- και στις ΗΠΑ από τους δύο πρωθυπουργούς. Περισσότερο προωθημένος ο Αντώνης Σαμαράς σε θέματα wokeness αλλά και στα ελληνοτουρκικά, εμμέσως πλην σαφώς επικριτικός για την απόλυτη στάση των ΗΠΑ στο ουκρανικό, ο Κώστας Καραμανλής. Ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ειρήνευσης. Γενικώς το επίπεδο των τοποθετήσεων -και των προβλημάτων που θίγονταν- ήταν μια όαση μέσα στην προεκλογική ατμόσφαιρα.

Δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε και το παραπολιτικό της υπόθεσης. Στήριξη μεν, από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, αλλά και… μούτρα. Μίλησε και χαιρέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς το τέλος της εκδήλωσης και είχε κάτι μούτρα μέχρι το... πάτωμα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Γύρισε αμέσως μετά προς τον Σαμαρά, του χαμογέλασε, αστειεύτηκε μαζί του και τον έπιασε φιλικά από τον ώμο.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τις προσδοκίες εξακομματικής Βουλής, τα σενάρια έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν αισθητά. Συνήθως πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της στήλης τα περιορίζουν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε δύο:

Εάν η Νέα Δημοκρατία πιάσει πολύ υψηλό ποσοστό στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τότε θα πάει διακριτικά μεν αλλά αποφασιστικά σε δεύτερες εκλογές, ώστε να πάρει αυτοδυναμία. Εάν το ποσοστό δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο, τότε θα επιδιώξει άμεσα συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον βγαίνουν τα κουκιά, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το τι ποσοστό θα πιάσει η παράταξη του Ν. Ανδρουλάκη.

Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει θέμα αποδοχής της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ αρχίζουν άλλες εκδοχές, που εξαρτώνται από αριθμητικούς συσχετισμούς και εντός του κινήματος.

Το ότι ο Τσίπρας κάνει συχνά... ντεμαράζ στην τελική ευθεία των εκλογών (και δημοψηφισμάτων, θυμίζουμε), δεν αγνοείται. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κάλυψη της διαφοράς που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, στο διάστημα που απομένει, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη.

 

ALPHA BANK: Το ποσό των 92,1 εκατ. ευρώ θα εισπράξει τον προσεχή Ιούλιο από όχημα ειδικού σκοπού της Fortress η Alpha Bank, καθώς ολοκληρώνεται η τριετία από την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune.

Τον Ιούλιο του 2020, Alpha και Fortress ολοκλήρωσαν τη συναλλαγή για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι μέρος του συνολικού τιμήματος θα καταβληθεί τοις μετρητοίς με τη συμπλήρωση τριών ετών από το κλείσιμο της συναλλαγής. Η τριετία ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου και η τράπεζα θα εισπράξει 92,1 εκατ. ευρώ ως αναβαλλόμενο τίμημα.

Το παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται στον ισολογισμό της τράπεζας στο κονδύλι «απαιτήσεις κατά πελατών που αποτιμώνται στο αναπόσβεστο κόστος».

 

ALPHA BANK-SKY: Συμπληρωματική σύμβαση υπέγραψαν στις 26 Απριλίου η τράπεζα και η Cerberus για την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συμφωνίας, αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο κυπριακών μη εξυπηρετούμενων δανείων «Sky». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική δεσμευτική συμφωνία υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ η Alpha ταξινόμησε τα δάνεια ως κατεχόμενα προς πώληση τον Δεκέμβριο του 2021.

Λόγω παρόδου 12μήνου από την ημερομηνία ταξινόμησης, χωρίς να ολοκληρωθεί η συμφωνία, απαιτήθηκε η υπογραφή νέας σύμβασης, με την οποία επεκτείνεται η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και τροποποιήθηκαν η περίμετρος, η δομή και το τίμημα. Ως αποτέλεσμα της νέας σύμβασης, δάνεια και ακίνητα καθαρής λογιστικής αξίας 2,9 εκατ. και 10,7 εκατ. αντίστοιχα αναταξινομήθηκαν από τα κατεχόμενα προς πώληση, χωρίς επίπτωση στα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, δάνεια καθαρής λογιστικής αξίας 29,4 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη συμφωνία, που έχει υπογραφεί. Εξακολουθούν, όμως, να ταξινομούνται ως στοιχεία ενεργητικού προς πώληση, καθώς αναμένεται να πωληθούν στον επενδυτή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Κατόπιν αυτών η λογιστική αξία των ακινήτων, που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, ανήλθε στις 31 Μαρτίου σε 122,9 εκατ. ευρώ, μετά την αποτίμησή τους στη χαμηλότερη τιμή, μεταξύ λογιστικής και εύλογης αξίας, μείον τα έξοδα πώλησης. Η εύλογη αξία των δανείων του χαρτοφυλακίου, κατά την ίδια ημερομηνία, ανερχόταν σε 470 εκατ. ευρώ.

Εντός πρώτου τριμήνου αναγνωρίστηκε ζημιά απομείωσης 40,58 εκατ. ευρώ για τα δάνεια (20,2 εκατ. στις 31/12/22) και 9 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα (σ.σ. 31,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022). Κατόπιν αυτών η τράπεζα προχώρησε σε αντιλογισμό πρόβλεψης 25 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ: Ή δεν βιάζονται ή δεν «χωράνε» στις προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα έως τώρα αποτελέσματα επανένταξης φορολογουμένων στα σχήματα ρυθμίσεων οφειλών των 72-120 δόσεων αποδεικνύονται πενιχρά, καθώς μόλις 10.000 έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 190.000 φορολογούμενοι έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και επιπλέον 10.000 αυτή των 72 δόσεων των χρεών της πανδημίας. Σε σύνολο 200.000 «χαμένων» ρυθμίσεων, οι αιτήσεις φτάνουν τις 10.000 έως σήμερα, αν και υπάρχει περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, έχουν ενταχθεί 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα για ποσά συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Και για αυτό το σχήμα ρυθμίσεων η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v