Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2023

Debate: Ποιος χάνει από τα αποδυτήρια - Τα hot τηλεφωνήματα Μασούτη - Ιταλία: Η «νέα Ελλάδα» της Ευρωζώνης - Εκλογές: Το… χαρτζιλίκι pass

Debate: Ποιος χάνει από τα αποδυτήρια - Τα hot τηλεφωνήματα Μασούτη - Ιταλία: Η «νέα Ελλάδα» της Ευρωζώνης - Εκλογές: Το… χαρτζιλίκι pass

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Στα 15,1 εκατ. ευρώ «επέστρεψε» το μετοχικό κεφάλαιο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που πρόσφατα πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση.

Λέμε βορειοελλαδίτικης, αν και μέσω εξαγορών έχει αποκτήσει παρουσία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια, και γεωγραφικές περιοχές που θα ήθελε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμά της.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γιάννης Μασούτης (φωτ.) βρίσκεται στα τηλέφωνα και σε κατ’ ιδίαν επαφές με όλους τους επίδοξους στόχους.

Μέχρι στιγμής, όπως μαθαίνει η στήλη, δεν έχει κλείσει κάτι, ούτε βρίσκεται κοντά σε κάποιον. Όμως όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σε χρόνο dt.

 

ΙΤΑΛΙΑ: Τη θέση της Ελλάδας, ως αχίλλειου πτέρνας της νομισματικά ενωμένης Ευρωζώνης, φαίνεται ότι αρχίζει να λαμβάνει η γειτονική χώρα, στα μάτια αρκετών αναλυτών. Κυκλοφόρησε μάλιστα και σχετική επιστημονική μελέτη που ασχολείται με τη «μακρά κατάπτωσή της» στο πλαίσιο «της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης».

Κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Ιταλία μπορεί να ξεπεράσει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη δυσμενή σχέση χρέους προς ΑΕΠ!

Ωστόσο, τα παραπάνω -που ακούγονται ίσως ιδιαίτερα εύηχα σε εποχή προεκλογικών παροχών- δεν αναιρούν το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν πολύ υψηλό χρέος, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγο του IIF (οι περισσότεροι θα θυμούνται τον ρόλο αυτής της διεθνούς τραπεζικής ένωσης στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους) και πρώην επικεφαλής στρατηγικής στο Forex της Goldman Sachs, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζονται να έχουν δημοσιονομικό χώρο που στην πραγματικότητα δεν έχουν, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει «διαχείριση του spread», μειώνοντας τη διαφορά των ομολόγων του Νότου σε σχέση με αυτών του Βορρά.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι εάν η ΕΚΤ έκανε δήλωση αποχής από αυτή την τακτική, θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, βοηθώντας το τρέχον debate στην Ευρώπη για τους δημοσιονομικούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ. προφανώς υπέρ των αυστηρών του Βορρά).

Βεβαίως η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα έκανε κάτι τέτοιο σε αυτή τη συγκυρία (διότι όταν το έκανε, πήγε να καεί το… πελεκούδι), το γράφουμε όμως για να μην υπάρχουν προεκλογικές αυταπάτες ως προς την σκληρή πραγματικότητα.

 

DELIVERY HERO: Η εξαγορά της Kiosky’s από την Delivery Hero (βλέπε efood) έχει ανοίξει την όρεξη στην τελευταία για επέκταση στο φυσικό δίκτυο. Το πλάνο προβλέπει την επέκταση του δικτύου της Kiosky’s -δεν αποκλείεται να αλλάξει όνομα-, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σήμερα, πάντως, με το υπάρχον δίκτυο αλλά και με τη συνεργασία που έχει η efood με την αλυσίδα Σκλαβενίτης, η γνωστή πλατφόρμα έχει προχωρήσει σε επιθετική πολιτική με την παροχή κουπονιών αξίας 5 ή 7 ευρώ ανά παραγγελία.


ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ-PASS: Σε αυτή την προεκλογική περίοδο αποκτήσαμε χάρη στην κυβέρνηση και νέο είδος παροχής. Το προεκλογικό χαρτζιλίκι… ενηλικίωσης, ύψους 150 ευρώ στους 18χρονους και τους 19χρονους.

«Youth pass», άνευ ιδιαίτερης αιτίας (πλην της προεκλογικά προφανούς) ή εισοδηματικών κριτηρίων. Έγινες 18 χρονών; Μπράβο, αγόρι μου, πάρε να έχεις κατιτίς στην τσέπη. Οι 19άρηδες το παίρνουν από σπόντα, οπότε, υποθέτουμε, οι… 20άρηδες έχουν κάθε λόγο να είναι παραπονεμένοι.

Εμείς, πέρα από τη μονιμοποίηση του επιδόματος αυτού (προ των εκάστοτε εθνικών εκλογών) προτείνουμε και κάτι για τις ηλικίες 20-22. Ένα «name pass», για την ονομαστική τους εορτή να βγουν να το γιορτάσουν.

Με έναρξη χορήγησης ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Να κινείται το χρήμα...



OLYMPIA GROUP: Bonus 1,837 εκατ. στο προσωπικό και στα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει ο όμιλος, όπως μαθαίνει η στήλη.

Το ποσό προέρχεται από το σχηματισθέν ειδικό αποθεματικό από απαλλασσόμενα μερίσματα παρελθουσών χρήσεων της εταιρείας.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Σε προθεσμιακές με διάρκεια πάνω από το ένα έτος στρέφονται πολλοί αποταμιευτές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν λίγο καλύτερες αποδόσεις για τα κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των νέων καταθέσεων αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε σε 3,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, έναντι μόλις 229 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.

Για όσους επιλέγουν τις συγκεκριμένες περιόδους, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 1,83%, από 1,04% τον Δεκέμβριο του 2022.

 

DEBATE: Θρίαμβος της «ξύλινης» φοβικής πολιτικής απέναντι στη δημοσιογραφία, που είναι η μόνη χαμένη, ήδη «από τα αποδυτήρια». Τα κανάλια (που πήραν προσφάτως και μια γενναία επιχορήγηση ύψους 9 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία) στέλνουν εκπροσώπους, που δεν θα έχουν καν δικαίωμα ΜΙΑΣ ελεύθερης ερώτησης! Όχι. Όλα θα είναι τυποποιημένα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς από τους αρχηγούς θα κάνει κάποιο σοβαρό λάθος, ότι θα έχουμε παράλληλους και άνευρους μονολόγους κι ότι ο περισσότερος κόσμος θα προτιμήσει να δει… κάτι άλλο.

Όλα αυτά προφανώς ευνοούν περισσότερο εκείνον που προηγείται, στην περίπτωσή μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμφώνησαν όμως και οι υπόλοιποι. Όσο για την πρόταση του MEGA να φιλοξενήσει debate- μονομαχία ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, πήγε… άπατη αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αποδεχτεί και η ΝΔ να απορρίψει.

Παρά την προσπάθεια του Άκη Σκέρτσου να πείσει ότι η απόρριψη συνδέεται με τον σεβασμό των θεσμών και των λοιπών κομμάτων, η ζημιά έγινε. Είναι προφανές και στον πιο καλόπιστο ότι ο Κυριάκος αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι μια «τηλεμαχία» με τον Αλέξη. Το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις δεν αρκεί για να δικαιολογήσει αυτή τη στάση, μια… κολόνια που κρατά πλέον χρόνια.

Πάντα κάποιος έχει κάποιο προβάδισμα, οπότε με αυτή τη λογική δεν θα γίνονταν σχεδόν ποτέ debate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v