Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2023

Ο Στουρνάρας και το «ροζ» συννεφάκι - Πληθωρισμός: Οι αριθμοί πίσω από τους τίτλους - Σφηνάκια για Sunlight, Intrum

Ο Στουρνάρας και το «ροζ» συννεφάκι - Πληθωρισμός: Οι αριθμοί πίσω από τους τίτλους - Σφηνάκια για Sunlight, Intrum

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Έχει πολύ καιρό που γκρινιάζει η στήλη για το προεκλογικό «δώσε και σε μένα, μπάρμπα», τελικά υποχρεώθηκε να παρέμβει και ο Γιάννης Στουρνάρας, μήπως μαζευτεί λίγο το ροζ προεκλογικό συννεφάκι, στο οποίο καλούνται να ανέβουν οι πολίτες, για να… προσγειωθούν κατόπιν των εκλογών:

«Δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο», ανέφερε διπλωματικά, αποφεύγοντας να θίξει συγκεκριμένες… υπολήψεις.

Είχε προηγηθεί βεβαίως η ανοικτή επιστολή-καταπέλτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, προς τα τρία μεγάλα κόμματα, με πολύ πιο σκληρούς τόνους για την προεκλογική παροχολογία και τον εξωραϊσμό των δημοσιονομικών στοιχείων.

 

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Τέσσερα νούμερα «καίνε», ιδίως τα λιγότερο προνομιούχα νοικοκυριά, παρά τους τίτλους για εντυπωσιακή μείωση στον ρυθμό αύξησής του, τον Απρίλιο. Τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά που αυξήθηκαν κατά 11,4% σε 12 μήνες, το 10,9% σε διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού, το 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια και το 6,5% στην ομάδα αγαθών της Υγείας.  

Οι επιμέρους «λεπτομέρειες» είναι έως και… ανατριχιαστικές: Περίπου 19% περισσότερο κοστίζουν τα γαλακτοκομικά, 13,1% το ψωμί και τα δημητριακά, 12% τα κρέατα και 16,2% τα έλαια. Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού πλην τροφίμων, έχουν ανατιμηθεί κατά 16,3% και φαρμακευτικά προϊόντα κατά 13,9%.

Ανατιμήσεις άνω του 30% καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια και τα ταξί, ενώ τα πακέτα διακοπών είναι 10,9% ακριβότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σε αυτή την κατάσταση, το «αντίβαρο» των τιμών ενέργειας, που έχουν πέσει δραστικά (από 20% έως 30%, κατά περίπτωση), μειώνοντας τον μέσο πληθωρισμό του Απριλίου στο 3%,  δεν αρκεί.

Σε ό,τι αφορά ίσως το σημαντικότερο, δηλαδή το εάν «μονιμοποιούνται» οι συνέπειες του πληθωρισμού (παράγοντας βασικός για τις περαιτέρω εξελίξεις), θα ήταν ενδιαφέρον αν είχαμε και στην Ελλάδα επίσημο υπολογισμό του «πυρήνα» του πληθωρισμού, του λεγόμενου core inflation, ώστε να έχουμε μια καθαρή εικόνα, χωρίς την επίδραση ενέργειας και τροφίμων (που έχουν υψηλή μεταβλητότητα), όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς που επικαλείται το tradingeconomics.com, στην Ελλάδα, είχαμε αύξηση κατά 6,10% του core inflation τον Απρίλιο. Ποσοστό μικρότερο από τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, υψηλότερο όμως σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Στη διανομή 1,33 εκατ. ευρώ από προαιρετικά αποθεματικά προχωρά η Εθνική Ασφαλιστική.

Θα δοθούν ως εφάπαξ έκτακτη αμοιβή σε εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

 

SUNLIGHT: Στους εργαζόμενους θα διανείμει μέρος των κερδών χρήσης 2022 η εταιρεία, βάσει της απόφασης που έλαβε η γενική συνέλευση της 12ης Απριλίου.

Μαζί με το προσωπικό, bonus θα λάβει και ο διευθύνων σύμβουλος υπό την ιδιότητα του εργαζόμενου.

 

INTRUM: Επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 154,62 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της Intrum Hellas, η οποία συγκλήθηκε στις 8 Μαΐου. Η απόδοση στον μέτοχο «γενναιόδωρης» ανταμοιβής ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και την ενδυνάμωση της ταμειακής θέσης της εταιρείας το 2022.

Η εταιρεία διαχείρισης εμφάνισε EBITDA 159 εκατ. ευρώ, παρήγαγε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 124,78 εκατ. ευρώ, καθαρές ταμειακές ροές 57 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 344 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας (διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) δεν απαιτεί χρήση υψηλών κεφαλαίων και ταμειακών διαθεσίμων (ταμείο και ταμειακά ισοδύναμα 241 εκατ. ευρώ στις 31/12/22).

Υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος. Η Intrum Hellas δάνεισε πέρυσι 130 εκατ. ευρώ στη μητρική της. Με την επιστροφή κεφαλαίου των 154,6 εκατ. ευρώ συν το συνολικό μέρισμα χρήσης 2022 (συνολικό ποσό 80 εκατ. ευρώ), οι Σουηδοί θα αποπληρώσουν, φέτος, το δάνειο και θα τους μείνουν περί τα 100 εκατ.

 

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Τακτική γενική συνέλευση στις 15 Μαΐου, με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση εγγραφής νέων μελών, έχει συγκαλέσει η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v