Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2023

Το τελευταίο πωλητήριο Κόκκαλη *«Ένεση» 424 εκατ. ευρώ από Ελλάδα στην Enel *Γιατί θυμήθηκε η e-fresh το ΓΕΜΗ

Το τελευταίο πωλητήριο Κόκκαλη *«Ένεση» 424 εκατ. ευρώ από Ελλάδα στην Enel *Γιατί θυμήθηκε η e-fresh το ΓΕΜΗ

INTRACOM: Την τελευταία από τις παραδοσιακές της δραστηριότητες πωλεί η Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά το SPA που υπογράφηκε με την Israel Aerospace Industries. Πωλητής είναι η Intracom Technologies, η οποία κατέχει το 90,91% της Intracom Defense.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς ξεκίνησαν εντός της περσινής χρονιάς και τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε το due diligence. Ακολούθως, οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην αποτίμηση των κυοφορούμενων projects, που θα αρχίσουν να αποδίδουν το 2025. Τελικώς, η συμφωνία για το 90,91% «κλείδωσε», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Intracom, σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «αξία συναλλαγής» και όχι για τίμημα. Μένει να διευκρινισθεί αν πρόκειται για enterprise value ή για τίμημα, με δεδομένο ότι η IDE είχε στο τέλος του 2022 καθαρό ταμείο.

 

ENEL: Ρευστότητα συνολικού ύψους 424,37 εκατ. ευρώ έλαβε από την ελληνική θυγατρική του, ENEL Green Power Greece, ο ιταλικός όμιλος, στο πλαίσιο των κινήσεων ενίσχυσης/βελτιστοποίησης της χρηματοοικονομικής του δομής, που υλοποιεί τους τελευταίους μήνες με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ανά τον κόσμο.

Οι Ιταλοί έλαβαν στα τέλη της περσινής χρονιάς το ποσό των 151 εκατ. ευρώ από την εν Ελλάδι θυγατρική τους, με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η αποπληρωμή 273,37 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμων ενδοομιλικών δανείων που είχε λάβει η Enel Green Power Hellas από την Enel Finance International N.V.

Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παραπάνω εκροές, αποφασίστηκε η σύναψη ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 430 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία ξένων και εγχώριων τραπεζών (BNP, Italian Branch, ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Βank). Εγγυήτρια του δανείου η απώτερη μητρική (ENEL S.p.A.). Το δάνειο είναι 9μηνης διάρκειας. Μέρος του προφανώς θα αποπληρωθεί από το τίμημα πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas.

Η ENEL, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών, φέρεται να βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε συζητήσεις με τη Macquarie, χωρίς να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές ως προς το τίμημα, αν κρίνουμε από στοχευμένες διαρροές που από καιρό εις καιρό κάνουν την εμφάνισή τους σε εγχώρια μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα της ENEL σε Ελλάδα και Αυστραλία κατατάχθηκε σε «Stewardship Model». Δηλαδή, η ENEL αναζητά στρατηγικό εταίρο για τις μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Υ.Γ Πέραν της επιστροφής, ο ιταλικός όμιλος εισέπραξε, το 2022, το ποσό των 32,3 εκατ. ευρώ από την ENEL Green Power Hellas, ως τόκους (27,7 εκατ. ευρώ), προμήθειες για παροχή διοικητικών υπηρεσιών (2,72 εκατ. ευρώ) και έξοδα εγγυητικών (1,55 εκατ. ευρώ).

 

Ε-FRESH: Συχνά έχει αναφερθεί η στήλη σε περιπτώσεις εταιρειών που κάνουν χρόνια να αναρτήσουν στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές τους καταστάσεις. Μία εξ αυτών είναι το online σούπερ μάρκετ e-fresh, που τον περασμένο Μάρτιο δημοσίευσε… ότι δεν είχε δημοσιεύσει από ιδρύσεώς του.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η χρήση του 2021, οπότε η εταιρεία είχε ανεβάσει εγκαίρως τις οικονομικές της καταστάσεις.

Η ιστορία δείχνει ότι συνήθως οι εταιρείες σπεύδουν να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις παρελθουσών ετών για δύο λόγους.

Ο ένας είναι εταιρικές κινήσεις…

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Με τα μούτρα έχουν πέσει τα ΜΜΕ της Δύσης καθώς και αρκετές πολιτικές φυσιογνωμίες της στον αγώνα επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, ενάντια στον Ερντογάν, ενόψει της ερχόμενης Κυριακής. Η γνώμη μας είναι ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνουν τη σημασία που έχει η γειτονική χώρα στο διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα. Εξώφυλλο προ ημερών στον Εconomist οι τουρκικές εκλογές, ως «οι πιο σημαντικές του 2023».

Ας το έχουμε υπόψη μας, διότι όπως υποστηρίζουν οι «παλιές καραβάνες» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όποιος κι αν κερδίσει, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, λίγο-πολύ «μια από τα ίδια» θα είναι.

 

ΥΦΕΣΗ: Με μπροστάρη τη Γερμανία, πολλές μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν αντιμέτωπες με υφεσιακά φαινόμενα φέτος. Στη βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε μείωση 3,4% τον Μάρτιο (έναντι προσδοκιών για μείωση -1,5%), κυρίως λόγω της μείωσης κατά 6,5% στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Οι δείκτες PMI (Purchasing Managers Index), όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Πολωνία, έχουν βουτήξει κάτω από το 50, που σημαίνει ότι οι διαχειριστές των αλυσίδων εφοδιασμού αναμένουν περιορισμό της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

 

ΚΙΝΑ: Μια και αναφερθήκαμε στη μεγάλη κάμψη για τα γερμανικά αυτοκίνητα, σημειώστε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη χάσει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια παραγωγή από την Κίνα, που αναμένεται να καταλάβει εντός του έτους και την πρώτη θέση παγκοσμίως, την οποία ως σήμερα κατέχει η Ιαπωνία.

Ενδεικτική του τι συμβαίνει, η περίπτωση του γκρουπ της Volkswagen (που περιλαμβάνει την Porsche και την Αudi), του οποίου τουλάχιστον το 50% των κερδών προέρχεται ως σήμερα από την Κίνα, στην οποία εισήλθε πρώτο, το σωτήριον έτος... 1978.

Μέχρι πρότινος, η VW πουλούσε περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Όχι πια. Φέτος την εκθρόνισε η κινεζική BYD. Βαθύτερη αιτία τα… ηλεκτρικά αυτοκίνητα (δηλαδή τα κυρίαρχα οχήματα του κοντινού μέλλοντος), όπου η BYD έχει σχεδόν το… 40% της αγοράς και η VW έχει πέσει στην 9η θέση.  

 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Εκπτωτικό Χωριό Αθήνας (Designer Outlet Athens) ονομάζεται πλέον το McArthurGlen, μετά την πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του μοναδικού της μετόχου Lamda Olympia Village (LOV).

Επιπρόσθετα, αποτυπώθηκε στο καταστατικό η σύσταση ενεχύρου δεύτερης τάξης επί των εταιρικών μεριδίων που κατέχει η LOV, προς εξασφάλιση των απαιτήσεων που απορρέουν από το ομολογιακό δάνειο, ύψους ως 365 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλυψε η Eurobank.

Η Πειραιώς έχει την υποθήκη πρώτης σειράς επί των εταιρικών μεριδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v