Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2023

Εκλογές: Το διπλό μέτωπο της Ν.Δ - Σκέρτσος: Η αμετροέπεια και τα ΕΛΤΑ - Σφηνάκια για Motor Oil, Lavipharm, Βογιατζόγλου

Εκλογές: Το διπλό μέτωπο της Ν.Δ - Σκέρτσος: Η αμετροέπεια και τα ΕΛΤΑ - Σφηνάκια για Motor Oil, Lavipharm, Βογιατζόγλου

ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Μάλλον το… παράκανε χθες ο σκέτα εκπρόσωπος πλέον της Νέας Δημοκρατίας. Για το θέμα των χάκερ που έκαναν άνω κάτω τις σχολικές εξετάσεις, έριξε πρακτικά τις ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε… αντιπροχθές. Λες και δεν ξέρει ότι τέτοια θέματα αφορούν υποδομές και υπηρεσιακά στελέχη του δημοσίου και ότι οι σωστές υποδομές ΔΕΝ γίνονται μέσα σε δύο μέρες. Είτε προϋπάρχουν είτε… δεν υπάρχουν.

Η αμετροέπειά του έχει βεβαίως την εξήγησή της: Το «κάζο» ήταν βαρύ και αποτέλεσε το μεγαλύτερο «γεγονός» των δύο προηγούμενων ημερών, δυσαρεστώντας πολλούς μαθητές (και τους γονείς τους βεβαίως), ενώ οι δεύτερες εκλογές απέχουν μόλις 25 μέρες. Οπότε προσπάθησε να… εκτρέψει τις ευθύνες.

Περιττό να πούμε ότι στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας τα πρώτα συμπεράσματα είναι κόλαφος για τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα για την έλλειψη σχετικής «κουλτούρας» στον δημόσιο τομέα.

Ακούμε για «διάτρητα συστήματα» και «ελλείψεις» ενώ όπως σημειώνουν με νόημα οι ίδιοι ειδικοί, οι κρατικοί αρμόδιοι θα έπρεπε να έχουν πάρει μαθήματα από παλαιότερες επιθέσεις σε κυβερνητικές σελίδες.

Ακόμη δε περισσότερο από το κάζο με το ransomware που έπαθαν τα ΕΛΤΑ, τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν για αρκετό διάστημα!

 

LAVIPHARM: Σχεδόν το σύνολο των μετόχων που εκπροσωπούν το 68,24% του μετοχικού κεφαλαίου και μετείχαν στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκριναν τη θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε ανώτερα στελέχη της εταιρείας αλλά και το πρόγραμμα stock option.

Λέμε σχεδόν, γιατί υπήρξε μια εξαίρεση: 20.000 μετοχές που εκπροσωπήθηκαν από τον Ιωάννη Σιάτρα καταψήφισαν και τα δύο θέματα…

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Στο +6,25% έκλεισε χθες η μετοχή, μετά την ανακοίνωση για πρόθεση διανομής μερίσματος 0,153 ευρώ ανά τίτλο.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες «βγάζουν μάτια» (π.χ. P/E 8,8, P/BV 0,81, μερισματική απόδοση 6,4%), η ρευστότητα είναι άριστη (καθαρό χρέος προς EBITDA μόλις στο 1,09), ωστόσο πρόβλημα αποτελεί η χαμηλή διασπορά του «χαρτιού», καθώς η οικογένεια Βογιατζόγλου δεν έχει μέχρι σήμερα πουλήσει ούτε… λέπι.

 

MOTOR OIL: Με χρήση παραγώγων επιτοκίων, κυρίως συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων, αντιμετωπίζει η Motor Oil τον επιτοκιακό κίνδυνο. Οι δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου, σημειώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, επανεξετάζονται και αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Ετσι, ο κίνδυνος για επιβαρύνσεις είναι περιορισμένος. Εάν τα υφιστάμενα επιτόκια ήταν 50 μονάδες βάσης υψηλότερα ή χαμηλότερα, κρατώντας σταθερές τις υπόλοιπες μεταβλητές, το κέρδος του ομίλου το πρώτο τρίμηνο θα μειωνόταν ή θα αυξανόταν αντίστοιχα κατά 15,2 εκατ. ευρώ.

 

MOTOR OIL II: Δανεισμό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε κατά το α' τρίμηνο του έτους ο όμιλος, αξιοποιώντας τις υψηλές, για άλλο ένα τρίμηνο, λειτουργικές ταμειακές ροές (302 εκατ. ευρώ).

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1,54 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

  

ΕΚΛΟΓΕΣ: Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα (και στις παραπολιτικές στήλες) των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ δείχνει πού δίνει τώρα έμφαση η Νέα Δημοκρατία. Μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, το στόχαστρο έχει μετατοπιστεί στο ΠΑΣΟΚ και στη… ΝΙΚΗ.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ; Διότι αυτό που ενδιαφέρει, είναι η πιθανότητα «επαναπατρισμού» κεντρώων ψηφοφόρων στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, με τη λογική ότι «ο Μητσοτάκης θα βγει, να στηρίξω και το ΠΑΣΟΚ να πάρει τα πάνω του». Εκροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να φοβάται η Νέα Δημοκρατία.

Φοβάται όμως, το μάθαμε πια όλοι αυτό, εκροές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα προς τη θρησκόληπτη και συντηρητική ΝΙΚΗ, που παραλίγο θα έμπαινε στη Βουλή. Κι επειδή λίγο ψαλίδι από… δίπλα, λίγο ψαλίδι από κάτω, μπορεί να χαθεί η άνετη αυτοδυναμία, ο διμέτωπος προβλέπεται αδυσώπητος, ανάλογα και με τις προσεχείς δημοσκοπήσεις.

Στην περίπτωση του ΝΙΚΗ ωστόσο, είναι αμφίβολο αν γίνεται δουλειά με τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, αφού το κόμμα αλιεύει ψηφοφόρους υπόγεια, ακόμη και σε επίπεδο εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων.

Τα περί Ρωσίας και εκκλησιαστικού δακτύλου στην πολιτική μάλλον δεν λένε τίποτε στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Μένει να δούμε τι θα καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος, οι «τοπάρχες» στις ευαίσθητες περιοχές και ο… Αρχιεπίσκοπος στο δικό του μετερίζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v