Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2023

ΠΑΣΟΚ: Οι φόροι και η… Εσθονία - ΠΡΟΦ: Αλλάζει… κατηγορία - Τράπεζες: Η συζήτηση για μπόνους και το χουνέρι!

ΠΑΣΟΚ: Οι φόροι και η… Εσθονία - ΠΡΟΦ: Αλλάζει… κατηγορία - Τράπεζες: Η συζήτηση για μπόνους και το χουνέρι!

PROFILE: Έτοιμη για αλλαγή… κατηγορίας φαίνεται η εισηγμένη, καθώς στο πλαίσιο του τρέχοντος ανοδικού κύματος κατέγραψε χθες, σε μια πτωτική συνεδρίαση, νέο υψηλό πενταετίας, στα 3,79 ευρώ με άνοδο 6,16%.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του Μπάμπη Στασινόπουλου (φωτ.) φτάνει πλέον τα 92,4 εκατ. ευρώ, μια ανάσα από το «όριο» των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η εμπορευσιμότητα σε σχέση με το παρελθόν.

Κάπως έτσι, το ξένο fund που αγόρασε στο πρόσφατο placement ιδίων μετοχών, γράφει μέσα σε πέντε συνεδριάσεις περίπου 10% απόδοση.

 

ΑΒΑΞ: Πέρασε προχθές το «συμβολικό» επίπεδο του 1 ευρώ, επίπεδο που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ συνέχισε και χθες ανοδικά, καθώς μέσα στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε το μεγάλο ενεργειακό έργο που ανέλαβε στη Ρουμανία.

Μπορεί οι αμφιβολίες της αγοράς για την οικονομική της ευρωστία να παραμένουν, αλλά το ευνοϊκό κλίμα και τα θετικά νέα προμοτάρουν άνοδο της αποτίμησης, που μόλις «καβάλησε» τα 150 εκατ. ευρώ.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Κινητικότητα επικρατεί σε σχέση με το θέμα των «ενοικιαζόμενων» υπαλλήλων της (από ICAP και Action Line), οι οποίοι εργάζονται επί μακρά σειρά ετών στην εταιρεία, αμειβόμενοι πολύ χαμηλότερα από το υπόλοιπο -«κανονικό»- προσωπικό.

Το πρόβλημα βέβαια έρχεται από… πολύ παλιά και οι προηγούμενες διοικήσεις της Εθνικής το μετέφεραν η μία στην επόμενη, με αποτέλεσμα να περάσει πλέον στα χέρια των Αμερικανών της CVC.

O σύλλογος των εργαζομένων της εταιρείας υποστηρίζει ότι του διαμηνύθηκε αρμοδίως πως στα τέλη Αυγούστου που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις, περίπου το 65% (ίσως και κάτι παραπάνω) των 215 ενοικιαζόμενων εργαζομένων θα καταστεί «κανονικό» προσωπικό (και θα προσληφθεί με την ιδιότητα του «συμβούλου διοίκησης»), με τους υπόλοιπους να… μένουν στον αέρα.

Από την πλευρά του, ο σύλλογος -αντιδρώντας- σκοπεύει να καλέσει τα πολιτικά κόμματα (εν μέσω προεκλογικής περιόδου) να πάρουν θέση, τονίζοντας παράλληλα πως οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι αν τελικά απομακρυνθούν γύρω στα εβδομήντα άτομα (το υπόλοιπο 35%) τότε αυτοί θα προστεθούν στους πάνω από 150 «κανονικούς» εργαζόμενους που αποχώρησαν πέρυσι και φέτος (117 και 37, αντίστοιχα) μέσα από τα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου τα οποία «έτρεξαν» το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οψόμεθα…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στους τραπεζικούς κύκλους έχει αρχίσει εκ νέου η συζήτηση για την ανάγκη να επιτραπεί η διάθεση μπόνους στα στελέχη και στο ανώτατο διοικητικό προσωπικό. Και ακούγεται λογικό, αν δει κάποιος τα κέρδη των τραπεζών.

Υπάρχει ο αντίλογος που σχετίζεται με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. «Ναι μεν, αλλά» απαντούν από τις τράπεζες και προβάλλουν την ευρωστία των εσόδων.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Κάποιες μετακινήσεις στελεχών σε άλλους κλάδους που προβληματίζουν, δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να πληρώσουν αδρά και να προσελκύσουν έτσι «δυνατά» στελέχη.

Ηδη η Εθνική έχει πάθει διπλό χουνέρι. Πρώτα με τη Φωτεινή Ιωάννου και τώρα με τον Κώστα Αδαμόπουλο. 

Η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με το ζήτημα και αν έχει ορίζοντα 4ετίας, θα μπορεί να «ξεχάσει» την τάση προς τον λαϊκισμό.

 

ΠΑΣΟΚ: Καλά θα κάνουν να προσέξουν οι εκπρόσωποί του, που τις τελευταίες μέρες «φαλτσάρουν» στο θέμα των φόρων, όπως ο Παναγιώτης Δουδωνής (για τον φόρο μερισμάτων) και η Ελένη Χρονοπούλου (σαρδάμ με τους φόρους για τη μεσαία τάξη).

Το θέμα είναι κάτι παραπάνω από… «τζιζ» για τους ψηφοφόρους -και όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου κάποιοι είναι μονίμως φορολογικά υποζύγια και κάποιοι άλλοι απλώς… φοροδιαφεύγουν.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι συνέβη στο κόμμα Reform της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, ελάχιστο διάστημα μετά την εκλογική της νίκη, τον περασμένο Μάρτιο.

Στις 5 Μαρτίου το κόμμα της κας Κάλας αναδείχθηκε πρώτο με 31,2% και στη συνέχεια σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε στις 17 Απριλίου.

Εντούτοις, σε δημοσκόπηση της 24ης Μαΐου το κόμμα της πρωθυπουργού έχασε… εννιά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό και προσγειώθηκε στο 22,2% ενώ το ακροδεξιό κόμμα EKRE (που στις εκλογές είχε πάρει 16,1%) κέρδισε 8,3 ποσοστιαίες μονάδες και πέρασε πρώτο με 24,4%. Mέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα!

Αιτία; Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση προωθεί αυξήσεις στους φόρους, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, κάτι που δεν φαίνεται να υπήρχε στην προεκλογική του «ατζέντα», ούτε αρέσει κατά πώς φάνηκε στους Εσθονούς πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v