Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2023

Ο Τσίπρας, ο λήθαργος και το 3% - ΧΑ: Tips για μετοχές σε νέα υψηλά - Τι κάνει με τα ακίνητα η Eurobank

Ο Τσίπρας, ο λήθαργος και το 3% - ΧΑ: Tips για μετοχές σε νέα υψηλά - Τι κάνει με τα ακίνητα η Eurobank

ΤΣΙΠΡΑΣ: Χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να ξυπνά από ένα λήθαργο... τετραετίας κι έκανε ανοικτά σκληρή κριτική στο κόμμα αλλά και στον εαυτό του.

Δεν είναι λίγο να παραδέχεσαι ότι οι ψηφοφόροι φοβήθηκαν ότι θα έρθεις στην εξουσία, ούτε να μιλάς για αναξιοπιστία προτάσεων και προσώπων, για έλλειμμα σοβαρότητας! Σκληρές αλήθειες, αλλά επειδή γενικώς τον καταγγελτικό λόγο «τον έχει» (ακόμη και στην αυτοκριτική, όπως αποδείχτηκε), μένει να δούμε τι θα κάνει γι' αυτό...

Αρκετά σοφό στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία ήταν επίσης το «δεν θα σηκώσουμε το γάντι», που απευθυνόταν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Αρκεί να τηρηθεί κι αυτό.

Πρώτο κρίσιμο δείγμα γραφής πάντως θα είναι το τι θα γίνει σε σχέση με τις βουλευτικές λίστες και τις θέσεις πρωτοκλασάτων. Πρόσωπα που είτε εξελέγησαν είτε όχι, αποδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα εκτός τόπου, χρόνου και κοινωνικού κλίματος, σε σημείο να είναι όντως ασόβαρα.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΙ: Όσοι μέσα στο κόμμα προσπαθούν υπογείως να τον αμφισβητήσουν, μάλλον δεν έχουν καταλάβει ούτε πώς έφτασαν να γίνουν κυβέρνηση το 2015, ούτε ότι χωρίς τον «αρχηγό», το 20% που πήραν την Κυριακή, θα το έβλεπαν κι αυτό με το… κιάλι, ούτε πόσο κοντά μπορεί να είναι το... 3% στο μέλλον τους.

Αντίστροφο είναι το πρόβλημα. Ότι πολιτικά «πιασάρικος» αρχηγός υπάρχει, αλλά οργανωμένο κόμμα και «πάγκος» πολιτικών στελεχών, ακόμη δε περισσότερο τεχνοκρατικών στελεχών, δεν υπάρχει. Υπάρχει μια παιδική χαρά που ο ίδιος ανέχθηκε και συντήρησε, με αποτέλεσμα να μην έχουν στηθεί επαρκείς μηχανισμοί, στην κοινωνία και στον συνδικαλισμό, αλλά ούτε και διαδικασίες χάραξης πολιτικής στρατηγικής και θέσεων που να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κοινωνία.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Έκπληξη και αμηχανία ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, με τη δημοσιοποίηση του ονόματος του καθηγητή Παντελή Κάπρου (και πρώτου προέδρου της ΡΑΕ την περίοδο 2000-2004) για το υπουργείο της οδού Μεσογείων. Κι αυτό γιατί θεωρείται ενορχηστρωτής της ενεργειακής πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης, ειδικά κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Άλλωστε, δεν το έχει κρύψει ότι υπήρξε επίσημος σύμβουλος του Μαξίμου για τα ενεργειακά. Ούτε και η απερχόμενη κυβέρνηση.

Πάντως, η αγορά δεν ανησυχεί ότι θα υπερβεί ενδεχομένως τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακού υπουργού. Υπάρχει άλλωστε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πολλά νέα υψηλά 52 εβδομάδων (σε πολλές περιπτώσεις και 5ετίας) χθες, συνολικά 15 μετοχές. Ανάμεσά τους, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, MEVACO (σ.σ. που εξετάζει επέκταση παραγωγής), ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, (που ωφελείται από το ευρύτερο ανοδικό κλίμα και τις προσδοκίες για την αγορά), η Quest (που κάνει κανονικό μίνι ράλι αυτές τις μέρες μετά τα αποτελέσματα και τη νέα εξαγορά) και οι «ομόσταυλες» Αutohellas και Αεροπορία Αιγαίου.

 

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: To υψηλό 52 εβδομάδων είναι και υψηλό 5ετίας, καταγράφηκε με εντυπωσιακή άνοδο χθες κατά 8,71%, ποσοστό στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, αλλά και με υψηλό όγκο 435.000 τεμαχίων. Τέτοιου είδους ισχυρή άνοδο και με αντίστοιχα υψηλούς τζίρους έχει δει άλλες δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες, η μία εξ αυτών στις 27 Απριλίου. 

 

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Επίσης υψηλό 12 μηνών (και 5ετίας) καθώς φαίνεται να προεξοφλεί και την σύντομη πλέον ολοκλήρωση του deal για την ΤΕΝΕΡΓΑ (που κινείται προς τα υψηλά της γνωστής εδώ και μήνες διαδρομής από τα 19 έως τα 21 ευρώ) καθώς οι τράπεζες εγκρίνουν τις συμφωνίες χρηματοδότησης της αγοράστριας First Sentier.

 

EUROBANK: Επενδυτικά ακίνητα, αξίας 1,38 δισ. ευρώ, είχε στον ισολογισμό της στις 31 Μαρτίου η Eurobank (1,41 δισ. ευρώ στις 31/12/2022). Κατά το πρώτο τρίμηνο αναγνώρισε έσοδα από ενοίκια επενδυτικών ακινήτων ύψους 22 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του τομέα ανέρχονταν σε 325 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα συνεχίζει την πολιτική σταδιακών πωλήσεων, κάτι που δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v