Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2023

AVRAMAR: Τελεσίγραφο των τραπεζών, άγχος για τα NPEs - Ντεμαράζ από Κασιδιάρη - Το «τρίο» Viohalco στα... χάι του!

AVRAMAR: Τελεσίγραφο των τραπεζών, άγχος για τα NPEs - Ντεμαράζ από Κασιδιάρη - Το «τρίο» Viohalco στα... χάι του!

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΙ: Την τιμητική τους είχαν χθες μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο (στη φωτό ο πρόεδρος της ElvalHalcor Μιχάλης Στασινόπουλος). Η επιστροφή αγοραστών στη μετοχή της Viohalco (+4,45%) έδωσε κλείσιμο στα 6,1 ευρώ ή υψηλά 15ετίας.

Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε (έγινε συνήθεια εσχάτως) η Cenergy, η οποία πλέον αξίζει 6,29 ευρώ (+5,18%). Αφύπνιση και για την ElvalHalcor, που έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ με τις υψηλότερες συναλλαγές για φέτος (669 χιλιάδες τεμάχια).

Σε ό,τι αφορά Viohalco και Cenergy, η διοίκηση του ομίλου πέρυσι, όπως και παλαιότερα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο placement σε υψηλότερες από τις τότε αποτιμήσεις.

Με την πρώτη να μετρά άνοδο 75% σε διάστημα 12μήνου και τη δεύτερη 128%, μένει να φανεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις!

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Με την κορυφή να έχει λίγο-πολύ ξεκαθαρίσει και την άνετη αυτοδυναμία να δείχνει σχεδόν απολύτως σίγουρη, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα μικρά κόμματα, με έμφαση στην ακροδεξιά.

Σε αφανή πρωταγωνιστή εξελίσσονται οι κινήσεις τελευταίας στιγμής του φυλακισμένου πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και τα φανερά και κρυφά κανάλια του κόμματος «Ελληνες» κάνουν κανονικότατη προεκλογική εκστρατεία, υπέρ του έως πρότινος παντελώς άγνωστου εθνικιστικού κόμματος «Σπαρτιάτες».

Πέραν των δηλώσεων αμέριστης υποστήριξης, χθες στην ιστοσελίδα του κόμματος «Ελληνες» υπήρχε μαγνητοφωνημένο μήνυμα του αρχηγού, υπέρ των «Σπαρτιατών», διάφορα βίντεο με προβολή των υποψηφίων ανά την Ελλάδα και κάποιων συγκεντρώσεων, παροτρύνσεις για την εύρεση εκλογικών αντιπροσώπων, ακόμη και τραπεζικοί λογαριασμοί για χρηματική ενίσχυση του «αγώνα».

Οι μέρες που απομένουν είναι λίγες, αλλά το «ντεμαράζ» γίνεται οργανωμένα. Και είναι άγνωστο τι θα αποφέρει, αφού ακόμη δεν έχουν «πιάσει» πλήρως οι δημοσκοπήσεις  τη στήριξη προς τους «Σπαρτιάτες», που προέκυψε μόλις στις 10 τρέχοντος.

Το βασικό ερώτημα, πέρα από το αν θα μπουν οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, οπότε θα αποκτήσει έμμεση έστω παρουσία και ο Κασιδιάρης (λέγεται ως φυλακισμένος... εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος), είναι τι ποσοστό θα αθροίσουν τελικώς τα ακροδεξιάς και εθνικιστικής αντίληψης κόμματα, διότι αυτό ενδέχεται να κρίνει και το πόσα από αυτά θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Οι δημοσκόποι δεν φαίνεται να θεωρούν ως πιθανό αυτό το σενάριο, ενδέχεται όμως να βρεθούμε με τρία κόμματα του είδους στη Βουλή, που σημαίνει διψήφιο άθροισμα ψήφων.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα είναι ασύνδετο με την άνθηση που γνωρίζει η ακροδεξιά ανά την Ευρώπη. Θυμίζουμε απλώς την πιο φρέσκια εξέλιξη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το ποσοστό του ακροδεξιού  AfD έφτασε το 20%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση (ναι, πάνω από τους σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Σολτς), πίσω μόνο από το συντηρητικό CDU, που έλαβε ποσοστό 28%.  

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Εκλεκτή πελατεία έχει το τελευταίο διάστημα το Athens Capital Center Hotel - MGallery Collection, το τρίτο ξενοδοχείο του ομίλου Λάμψα πέριξ της πλατείας Συντάγματος, μετά το King George και τη «Μεγάλη Βρετανία».

Όπως πληροφορείται η στήλη, εκπρόσωποι διεθνών οίκων μόδας καταλύουν εσχάτως στο πολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του γαλλικού ομίλου Accor και καταγράφει πληρότητα που προσεγγίζει το απόλυτο 100%.

Τελευταίοι στη λίστα με τους επισκέπτες του 5άστερου ξενοδοχείου προστέθηκαν εκπρόσωποι της Louis Vuitton και της Rolex.

Και έπεται συνέχεια…  

 

JUMBO: Οι επενδυτές εκτίμησαν δεόντως την ανακοίνωση χθες το πρωί για το μέρισμα και την πορεία των πωλήσεων το πρώτο πεντάμηνο και έστειλαν τον τίτλο σε νέο ιστορικό υψηλό.

Στα 24,92 ευρώ το κλείσιμο με συναλλαγές 5,6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η Alpha Finance στις 9 Ιουνίου έβαλε τον πήχη στα 27,3 ευρώ.

 

ΕΛΛΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε φάση… καρμπόν δείχνει να εξελίσσεται το πολιτικό σκηνικό, στις δύο χώρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του έναντι της συνασπισμένης αντιπολίτευσης εμφανίζεται απόλυτα κυρίαρχος, με τα υπόλοιπα κόμματα να μπαίνουν σε φάση εσωστρέφειας και τον συγκυριακό του αντίπαλο Κιλιτσντάρογλου.

Ομοίως πολιτικά κυρίαρχος προκύπτει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη και πολύ μακριά από την προοπτική διεκδίκησης της εξουσίας. Κι εδώ τελειώνουν οι… ομοιότητες, μην παρεξηγηθούμε κιόλας.

Θεωρητικά πάντως, αμφότεροι έχουν πολιτικό «έδαφος» για να επιδιώξουν κάποιες λύσεις με την απολύτως διαφαινόμενη συναίνεση της Δύσης. Ωστόσο η εμπειρία του παρελθόντος δεν δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαιτέρως πιθανό.

Ήδη άλλωστε  στη χώρα μας καταγράφονται «προληπτικές» αντιδράσεις, πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές (!) από ορισμένους, περιφερειακούς προς το παρόν, πολιτικούς κύκλους. Ενδεικτικές και οι χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με αφορμή την κόντρα του με τον πρώην διπλωματικό σύμβουλο του Τσίπρα Γιώργου Αϋφαντή ότι (σ.σ. διαπλοκή, παρακρατικοί και ΝΔ) «ετοιμάζονται να πιέσουν τη Λευκωσία για ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στο Κυπριακό και έχουν έτοιμες απαράδεκτες συμφωνίες για το Αιγαίο». 

 

AVRAMAR: Την ομαλή πληρωμή της επικείμενης δόσης κοινοπρακτικού δανείου έθεσαν ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των συζητήσεων ρύθμισης ή αναχρηματοδότησης των δανείων του ομίλου οι τέσσερεις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική).

Για να διευκολύνουν, μάλιστα, την ομαλή καταβολή της δόσης, χωρίς να εντείνουν τα ταμειακά προβλήματα του ομίλου, προτίθενται να άρουν το ενέχυρο επί καταθέσεων, μετατρέποντας το cash collateral σε -μερική- πληρωμή δόσης.

Το ποσό βέβαια των δεσμευμένων καταθέσεων είναι μικρότερο της προγραμματισμένης δόσης. Επομένως, θα πρέπει Amerra και Mubadala να αποδείξουν τις προθέσεις τους, βρίσκοντας τον τρόπο η AVRAMAR να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό για την καταβολή της δόσης του κοινοπρακτικού.

Δηλώνουν ότι θα το πράξουν. Αν η πρόθεση επιβεβαιωθεί, οι τράπεζες θα καθίσουν στο τραπέζι με τους μετόχους και τη διοίκηση για εξεύρεση λύσης. Από τον συσχετισμό ύψους καθαρού δανεισμού και εκτιμώμενου EBITDA (σ.σ. με το επικαιροποιημένο business plan) προκύπτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επενδυτικής τραπεζικής, ότι ο όμιλος θα χρειαστεί ρύθμιση δανεισμού, με μερική διαγραφή απαιτήσεων.  

Για να συμβεί αυτό, με την υφιστάμενη μετοχική δομή, θα πρέπει Amerra και Mubadala να βάλουν το χέρι στην τσέπη, εισφέροντας «φρέσκα» κεφάλαια στον όμιλο. Αλλιώς, θα εξεταστεί το ίδιο σενάριο (ρύθμισης χρέους), με νέους επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα της αμφιβολίας αποπληρωμής δανεισμού, η Εθνική Τράπεζα, που σημειωτέον διαθέτει το χαμηλότερο άνοιγμα χρηματοδότησης σε AVRAMAR, αναταξινόμησε τις απαιτήσεις της στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs).

To ίδιο φαίνεται ότι έχει πράξει και η Αlpha Bank, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει τη διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων στη Cepal, επί τη βάσει της μεταξύ τους σύμβασης (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και η ίδια λόγο ως προς τις αποφάσεις), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Eurobank, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ενεργότερη ανάμειξη στο φάκελο AVRAMAR της doValue, η οποία επίσης διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας, βάσει σύμβασης.

Σημειώνουμε ότι συνολικά τα ανοίγματα προς τις τράπεζες υπολογίζονται σε περίπου 360 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι μιλάμε για μια υπόθεση NPEs με σημαντικό ρίσκο για το prestige των τραπεζών, τόσο έναντι του επόπτη όσο και έναντι των επενδυτών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v