Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2023

Τράπεζες: Ο Εξάρχου, ο Ηρακλής ΙΙΙ και οι νέες εκδόσεις MREL - Σφηνάκια για First Sentier, Cepal και Minoan

Τράπεζες: Ο Εξάρχου, ο Ηρακλής ΙΙΙ και οι νέες εκδόσεις MREL - Σφηνάκια για First Sentier, Cepal και Minoan

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με καθαρότητα έθεσε χθες ο Αλέξανδρος Εξάρχου (φωτ.) το αίτημα προς την (επόμενη) κυβέρνηση για πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε μέχρι τώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Εκ των πραγμάτων δεν έχει άδικο, τουλάχιστον τώρα που δημιουργείται ιδιωτικοποιημένο σχήμα που να αποτελεί «ανταγωνισμό». Διότι όπως αντιλαμβάνεστε, η ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής θα έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Attica Bank όσο και για την Παγκρήτια, στην πορεία για τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πόλου.

Κι επειδή το θέμα αυτό κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην πιάτσα, η στήλη μπορεί να σας ενημερώσει, έχοντας κάνει σχετικές επαφές, ότι οι συστημικοί τραπεζίτες (ή τουλάχιστον τρεις εξ αυτών) δεν εμφανίζονται αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.

Έχουν κι εκείνοι, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, «υπόλοιπα» που μπορούν να εντάξουν.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ II: Έτοιμες να αξιοποιήσουν τυχόν παράθυρο ευκαιρίας, πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές, για εκδόσεις senior preferred τίτλων είναι οι Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Η Πειραιώς δείχνει, σύμφωνα με την αγορά, ένα βήμα πιο μπροστά, λόγω των εν εξελίξει παρουσιάσεων, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, όμως, από την τράπεζα.

Το ύψος κάθε έκδοσης θα κινείται πέριξ των 500 εκατ. ευρώ καθώς αρκεί για την επίτευξη του μη δεσμευτικού ενδιάμεσου στόχου δείκτη MREL κατά την 1η Ιανουαρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο senior preferred bonds ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

 

ATTICA STORES: Αλλαγή φρουράς στην Αττικά Πολυκαταστήματα καθώς αποχώρησε από το Δ.Σ και τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου ο κ. Ηλ. Κούκουτσας. Τη θέση του ανέλαβε ο Κων/νος Τσουβελεκάκης.

Διευθύνων σύμβουλος παρέμεινε ο Δημοσθένης Μπούμης.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Καθοδήγηση για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 17% παρείχε για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, κατά το πρόσφατο investor day. Η αύξηση κερδοφορίας και απόδοσης έρχεται χάρη στην εκτίναξη των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 650 εκατ. ευρώ (162 εκατ. ευρώ στο Α' τρίμηνο) από 370 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σχεδόν διπλασιασμός…

Το 2025 η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται να διαμορφωθεί υψηλότερα του 13% και ο CET1 πέριξ του 19%, ενώ το NPE ratio θα είναι χαμηλότερο του 3%. Το payout ratio μεταξύ 30% με 50%, σύμφωνα πάντα με τους στόχους της διοίκησης.

 

FIRST SENTIER: Σε φάση διαπραγματεύσεων με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για τη βελτίωση όρων των τεσσάρων διαφορετικών term sheets, που έχει υπογράψει μαζί τους, βρίσκεται η First Sentier.

Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε συμφωνία για τους όρους χρηματοδότησης από την Εθνική, η οποία είχε εγκρίνει το πιο «σφικτό» σχετικό πλαίσιο. Όταν ολοκληρωθεί η παρούσα φάση, οι Αυστραλοί θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Θα καθορίσουν δηλαδή από πόσες και ποιες τράπεζες θα λάβουν χρηματοδότηση, για την απόκτηση ως του 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 

CEPAL: Δύο νέα χαρτοφυλάκια με απαιτήσεις από δάνεια βγάζει προς πώληση, για λογαριασμό οχημάτων ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων, ο servicer Cepal.

Το πρώτο (project Cetus) περιλαμβάνει απαιτήσεις από δάνεια επιχειρήσεων. Το δεύτερο (project Celestial) αφορά σε δάνεια που βρίσκονται κοντά σε πλειστηριασμό.

 

MINOAN LINES: Δανεισμό 23 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 2% (σταθερό), έλαβε πέρυσι η Μινωικές Γραμμές από τον όμιλο Grimaldi για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου. Στις αρχές της φετινής χρονιάς οι όροι (διάρκεια δανείου κ.ά.) τροποποιήθηκαν.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του 2022, οι υψηλές τιμές πετρελαίου σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό στις γραμμές της Κρήτης πίεσαν τα περιθώρια. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν μεν εκτινασσόμενες σε 92,8 εκατ. ευρώ, με το κόστος πωληθέντων να ακολουθεί, ανερχόμενο σε 90,56 εκατ. ευρώ.

Έτσι, τα μικτά κέρδη περιορίστηκαν σε μόλις 2,3 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχο νούμερο διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (5,3 εκατ. στην εταιρική κατάσταση). Τα αυξημένα έξοδα οδήγησαν σε ζημιές μετά από φόρους 18,34 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2022 ανέρχονταν σε 34,45 εκατ. ευρώ.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v