Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2023

Πώς τα funds δικαιώνουν τον... Σημίτη - ΑΜΚ υπέρ Μαρινάκη στον ΟΣΦΠ - Μια ιστορία με ζημιές αλλά και εύκολο χρήμα

Πώς τα funds δικαιώνουν τον... Σημίτη - ΑΜΚ υπέρ Μαρινάκη στον ΟΣΦΠ - Μια ιστορία με ζημιές αλλά και εύκολο χρήμα

FUNDS: Κλασικό παράδειγμα του πόσο φθηνά αναγκάστηκαν Ελληνική Δημοκρατία και τράπεζες να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να συμμορφωθούν σε μνημονιακές υποχρεώσεις, καθίσταται η περίπτωση της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, όπως αποτυπώνει το σημερινό δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Η περίπτωση της Αστήρ παραπέμπει, επίσης, στον πυρήνα της κριτικής που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τον χαρακτήρα της πλειονότητας των ως τώρα άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε από εγχώριες τράπεζες και το fund βγάζει γρήγορα την απόδοσή του, πουλώντας οικόπεδα για βίλες.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Στην Υγεία, τα private equity funds που αγόρασαν ιδιωτικές κλινικές με χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έχουν πάρει πίσω σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τα οποία δαπάνησαν. Αν πωλούσαν σήμερα τις κλινικές με πολλαπλασιαστή αντίστοιχο αυτού που τις αγόρασαν, θα κατέγραφαν εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) ως 60%.

 

FUNDS II: Παραμένοντας στο ίδιο μοτίβο, υπάρχουν και τα funds που προτιμούν να βγάζουν την απόδοση, αφορολόγητα, από τόκους δανεισμού.

Προ τριετίας πωλήθηκε από τράπεζα σε ξένο επενδυτή εταιρεία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μέρος συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας. Η τράπεζα χορήγησε δάνειο σχεδόν 18 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ από συνδεδεμένα μέρη η εταιρεία έλαβε δανεισμό 6,9 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, η επιχείρηση εμφανίζει σταθερά ζημιές. Στο τέλος του 2022 είχε αρνητική καθαρή θέση (σ.σ. αποφασίστηκε ΑΜΚ τον Μάρτιο του 2023), αλλά τον επενδυτή αυτό δεν τον «καίει» καθώς λαμβάνει ετησίως περίπου 1,2 εκατ. ευρώ από τόκους. Τα δύο δάνεια που έχει χορηγήσει είναι μειωμένης εξασφάλισης με κυμαινόμενο επιτόκιο, που προκύπτει από το Euribor και ένα «αλμυρό» spread (9%).

Η τράπεζα έχει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή δανεισμού από εισπράξεις ακινήτων. Πέρσι το ποσό που αποπληρώθηκε ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος η εταιρεία σκοπεύει να εξοφλήσει το σύνολο του εναπομείναντος υπολοίπου (9,9 εκατ. ευρώ) του ομολογιακού δανείου.

Στο τέλος του 2022, η εταιρεία είχε οικόπεδα και κτίρια προς πώληση αξίας 13,5 εκατ. ευρώ. Φέτος αναμένεται να εισπράξει από πωλήσεις 8,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα το 2024.

 

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: Η σχέση των δύο κομμάτων επέστρεψε (περίπου) στην εποχή του 2012. Για την ακρίβεια, του Μαΐου 2012, που έγινε ο πρώτος μεταπολιτευτικός σεισμός, με τις μετασεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται έντεκα χρόνια μετά.

Σε εκείνες τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο 16,7% και το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε στο 13,1% (από το θηριώδες 44% του 2009).

Χθες το αποτέλεσμα ήταν: ΣΥΡΙΖΑ 17,8% και ΠΑΣΟΚ 11,8%.

Το κοντέρ άρχισε πάλι να γράφει…

 

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ: Ο επιχειρηματίας από τον κάμπο, γνωστός στους φιλάθλους ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λάρισας και στους επιχειρηματικούς κύκλους ως ιδιοκτήτης ή βασικός μέτοχος αρκετών εταιρειών, μεταξύ αυτών και της εταιρείας παραγωγής μασκών Larisa Face Cover, επεκτάθηκε και στα τρόφιμα.

Πριν από λίγες ημέρες, εταιρεία συμφερόντων του ίδρυσε την 2EatFish και όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, δραστηριοποιείται στα ψάρια.

 

TRADE ESTATES: Ολοκληρώνεται η ΑΜΚ εις είδος, με την εισφορά από την Autohellas ακινήτου στο επιχειρηματικό πάρκο Ελευσίνας.

Το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. ευρώ και το υπέρ το άρτιο κατά 1,99 εκατ. ευρώ. H Αutohellas λαμβάνει λόγω της εισφοράς 3.751.943 μετοχές.

Οι μετοχές της ΑΕΕΑΠ πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, βάσει της πρόσφατης επικαιροποιημένης καθοδήγησης.

Του IPO θα προηγηθεί private placement.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Στις 30 Ιουνίου η συνέλευση των μετόχων θα αποφασίσει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 16.372.680,30 ευρώ, για συμψηφισμό ισόποσων συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων.

Όχι μόνο αυτό. Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τη συνέλευση της προτεινόμενης μείωσης, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης παλαιών μετόχων υπέρ της μετόχου κυπριακής εταιρείας ABISSO HOLDINGS LTD, ιδιοκτησίας του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Η ABISSO HOLDINGS LTD θα καλύψει το ποσό της αύξησης, δηλ. το συνολικό ποσό των 15 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του 10% του σωματείου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v