Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2023

Μια απόφαση που «καίει» ΕΚΤΕΡ και Τουρισμό - Η εισήγηση πρόκριμα για Attica Group - Ντιλ Lamda με τράπεζες για τα δάνεια

Μια απόφαση που «καίει» ΕΚΤΕΡ και Τουρισμό - Η εισήγηση πρόκριμα για Attica Group - Ντιλ Lamda με τράπεζες για τα δάνεια

ATTICA GROUP: Η χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τη συνένωση της εταιρείας με την προβληματική ΑΝΕΚ, στηρίχθηκε σε εκτεταμένη μελέτη των υπηρεσιών της, που διήρκεσε μήνες και κατέληξε σε ένα κείμενο με διάφορες τεχνικές πτυχές, μεγέθους σχεδόν 300 σελίδων!  

Όπως έγκαιρα σας είχαμε επισημάνει στις αρχές Μαΐου, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρισκόταν αναπόφευκτα το αν η AΝΕΚ είναι «failing firm» και αν η συνένωση με την Attica είναι καλύτερη για την αγορά και τον ανταγωνισμό, από το λουκέτο, καθώς άλλες αξιόπιστες προτάσεις ουδέποτε υπήρξαν.

To γεγονός ότι η εκτενής μελέτη της Επιτροπής της οποίας προΐσταται ο Ι. Λιανός (φωτό) κατέληξε ότι πληρούνται οι τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία προβληματικών επιχειρήσεων -και εισηγείται θετικά- προφανώς αποτελεί πολύ σοβαρό πρόκριμα για την απόφαση που θα πάρει η Ολομέλεια της Επιτροπής στις 12 Ιουλίου.

 

ΕΚΤΕΡ: Η είδηση ότι το ΣτΕ μπλόκαρε τη μεγάλη τουριστική επένδυσή της στην Πάρο προκάλεσε χθες απώλειες 8,74% στη μετοχή, με αξία συναλλαγών που άγγιξε το μισό εκατ. ευρώ και είναι η υψηλότερη το τελευταίο 12μηνο. Σε μια συνεδρίαση άλλαξε χέρια το 2,52% της εταιρείας.   

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Απριλίου η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 42,6 εκατ. ευρώ «για τις ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου ανέγερσης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων», στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης με το Ταμείο Ανάκαμψης (πυλώνας εξωστρέφειας).

Το σχέδιο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», θα υλοποιείτο σε έκταση 327 στρεμμάτων στη περιοχή Κολυμπήθρες της Πάρου, περιλαμβάνοντας πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικό χωριό, αθλητικές και εμπορικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Σκόνταψε όμως στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν ελήφθη υπόψη η «φέρουσα ικανότητα» του νησιού. Κοινώς ότι οι υποδομές και η χωροταξία του νησιού δεν αντέχουν το συγκεκριμένο σχέδιο.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Είναι γενικότερα σημαντικό όμως ότι στην παραπάνω απόφασή του, το ΣτΕ εγκαλεί το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) πως δέχτηκε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση το έργο. Καλεί δε το κράτος να κάνει δικές του μελέτες φέρουσας ικανότητας, για τα διάφορα νησιά.

Με άλλα λόγια, ο υπεροργασμός κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων «στα κουτουρού», λέει εμμέσως πλην σαφώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, πρέπει να σταματήσει. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτή είναι η τρίτη απόφαση του ΣτΕ που κόβει τουριστική επένδυση στις Κυκλάδες. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο γενικότερου προβληματισμού για τις τουριστικές υποδομές, τη χωροταξία των νησιών και το ενδεχόμενο να «καεί» το τουριστικό προϊόν, από τυχόν αλόγιστες προσπάθειες υπερεκμετάλλευσης. 

 

MYTILINEOS: Δεν λέει να σταματήσει η μετοχή της εισηγμένης, που χθες πήρε νέα ώθηση από την έκθεση της NBG Securities που έβαλε τον πήχη στα 41,3 ευρώ. Το χθεσινό κλείσιμο στα 32,8 ευρώ συνιστά νέο υψηλό για τον τίτλο.

Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τη Mytilineos στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαία και ολοκληρωμένη «πράσινη» εταιρεία, με την ενέργεια να παράγει πλέον το 71% του συνόλου του EBITDA το 2023.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ισχυρά κέρδη για τη μετοχή, που έκλεισε χθες στα 5,35 ευρώ με άνοδο 4,7%. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση εισηγμένης που ξένος οίκος έδωσε θετική αναθεώρηση της τιμής-στόχου.

Πρόκειται για την Edison, η οποία πιστεύει πως ο τίτλος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8,23 ευρώ. Και αυτό γιατί οι εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για δυνατά EBITDA τη διετία 2023-2024. 

 

ΚΡΕΚΑ: Με αντίτιμο 150.000 ευρώ εξασφάλισε χρόνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να προσπαθήσει να βρει στρατηγικό επενδυτή.

Η εταιρεία γνωστοποίησε χθες ότι υπέγραψε σύμβαση αναστολής νομικών ενεργειών με την doValue Greece που εκπροσωπεί τις τράπεζες. Είχε προηγηθεί στις αρχές Απριλίου η ανακοίνωση ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για ρύθμιση των οφειλών και η επιφύλαξη από την πλευρά των τραπεζών να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες είσπραξης των απαιτήσεων.

Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου (σ.σ. δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό έτους), η εταιρεία χρωστά στις τράπεζες 31,7 εκατ. και συνολικά 38,6 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά (25,98 εκατ.).

 

LAMDA: Σε συμφωνία ήρθαν Eurobank και Πειραιώς για την αναδιάρθρωση των εγκεκριμένων πιστωτικών γραμμών του project Ελληνικό, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τα έργα υποδομής και τα οικιστικά projects στο Ελληνικό συμφωνήθηκε η άρση δέσμευσης επί κατάθεσης 167 εκατ. ευρώ, ώστε η παραπάνω ρευστότητα να χρησιμοποιηθεί από τη Lamda για καταβολή της δεύτερης δόσης του τιμήματος προς το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αντάλλαγμα οι τράπεζες θα λάβουν ενέχυρα επί ακινήτων, υπόθεση στην οποία θα έχει ανάμειξη η Lamda Finance.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες θα ανοίξουν πιστωτική γραμμή 120 εκατ. ευρώ για τα έργα στο Ελληνικό, ποσό αισθητά χαμηλότερο του υφιστάμενου, και θα καλύψουν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για καταβολή ΦΠΑ. Ο δανεισμός επομένως για τα έργα στο Ελληνικό θα μειωθεί σημαντικά.

Στον αντίποδα, θα αυξηθεί ο δανεισμός για τα δύο Malls, λόγω της ανόδου του κόστους κατασκευής. Μέρος της αύξησης του κόστους κατασκευής θα καλυφθεί από πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό, ενώ το υπόλοιπο από ίδια συμμετοχή της Lamda.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v