Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2023

Τα ντεσού και οι εκπλήξεις στα «αγοραία» υπουργεία - Το στοίχημα ΑΝΔΡΟ σε Κέκρωψ - Ο πονοκέφαλος της CVC

Τα ντεσού και οι εκπλήξεις στα «αγοραία» υπουργεία - Το στοίχημα ΑΝΔΡΟ σε Κέκρωψ - Ο πονοκέφαλος της CVC

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ: Θα επικεντρωθούμε σήμερα στα υπουργεία που αφορούν περισσότερο την αγορά, σημειώνοντας βεβαίως ότι περιμένει τώρα τις προγραμματικές δηλώσεις και τις πρώτες κινήσεις.

Ξεκινάμε από το Οικονομίας και Οικονομικών: Γνωστή «ποσότητα» για την αγορά ο Κωστής Χατζηδάκης, με μακρά υπουργική θητεία, ήταν επόμενο να αναβαθμιστεί σημαντικά λόγω της στενής σχέσης με τον πρωθυπουργό, αλλά και της περιπέτειάς του με τις υποκλοπές, στην οποία τήρησε κομματικά υποδειγματική στάση.

Αναπληρωτής του ο Νίκος Παπαθανάσης, που πριν τις πρώτες εκλογές απασχόλησε την επικαιρότητα με τα προσωπικά του οικονομικά προβλήματα και την υπόθεση Δομόπολις, έχει ωστόσο αρκετούς φίλους στην αγορά. Θα είναι αρμόδιος, λένε οι πληροφορίες, για το Ταμείο Ανάπτυξης και τα διάφορα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ. Μεγάλη ευθύνη, όταν μοιράζεται χρήμα και μάλιστα με τη... σέσουλα.

Σημειώνουμε ότι οι δύο υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς έχουν προηγούμενη εμπειρία στο υπουργείο ως Γενικοί Γραμματείς, ο πρώτος παλαιότερη και ο δεύτερος φρέσκια.

Η παρουσία του Θόδωρου Σκυλακάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποδηλώνει ότι ο πρωθυπουργός ήθελε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του σε ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία -και με πολύ μεγάλα συμφέροντα. Σημειώστε ότι αν και δεν έχει υπηρετήσει σε αυτό το πόστο, έχει κάποια γνώση καθώς από την προηγούμενη θέση του είχε ανάμιξη στα ενεργειακά έργα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναβαθμίζεται σε υφυπουργό η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, παραμένει στο πόστο του ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, αναλαμβάνοντας μάλλον και τις αρμοδιότητες του Γιώργου Αμυρά, που έμεινε εκτός κυβέρνησης.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΙΙ: Σε «καυτό» υπουργείο, κι όχι μόνο μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη, στο Υποδομών και Μεταφορών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει να «στρώσει» τους σιδηροδρόμους, να ισορροπήσει τα ισχυρά κατασκευαστικά συμφέροντα και να προωθήσει πολλά μεγάλα έργα.

Κοντά του ως υφυπουργός η Χριστίνα Αλεξοπούλου, μηχανικός και κόρη εργολάβου δημοσίων έργων από την Πιερία, μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Μαζί και ο Νίκος Ταχιάος, επίσης μηχανικός, με εμπειρία σε διάφορα κομματικά, αυτοδιοικητικά (ήταν και υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη) και πολιτικά πόστα, παλαιότερα μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ.

«Πιένες» για το ΤΕΕ και τον πρόεδρό του Γιώργο Στασινό

Στον χώρο της πληροφορικής όλοι περιμένουν να δουν αν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, που έρχεται με τις «δάφνες» του δημάρχου στον δήμο-πρότυπο των Τρικάλων (με μεγάλη ψηφιακή δράση, τροχοδρόμησε την έξυπνη πόλη), θα μπορέσει να γεμίσει τα παπούτσια του Κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης . Πάντως η πρώτη εκτίμηση είναι θετική.

Ωστόσο η τοποθέτηση του Κώστα Κυρανάκη στη θέση του υφυπουργού προκάλεσε έκπληξη στην αγορά. Διότι είναι πιο γνωστός για διάφορες αμφιλεγόμενες πολιτικές θέσεις που έχει εκφράσει παρά για τη σχέση του με το αντικείμενο του υπουργείου (που είναι περίπου ανύπαρκτη).

Έκπληξη προκάλεσε και η τοποθέτηση του Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρότι είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση για 2-3 μήνες στην κυβέρνηση Σαμαρά. Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει είναι ψαλιδισμένες καθώς βασικές γενικές γραμματείες που αποτελούν ιμάντες χρηματοδότησης περνάνε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στην αρμοδιότητα του κ. Παπαθανάση.

Στον κ. Σκρέκα παραμένει η βιομηχανία, η καινοτομία, η αγορά, η ΔΙΜΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα κρατήσει τις στρατηγικές επενδύσεις.

Λέγεται ότι η τοποθέτησή του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη προσήλωση που έχει επιδείξει στις επιταγές του επιτελικού κράτους. Είναι σίγουρα καλός «μαθητής», λένε οι κακές γλώσσες, χωρίς ενοχλητικές επικοινωνιακές ή άλλες πρωτοβουλίες. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η αλλαγή σκυτάλης θα σημάνει τον ενταφιασμό των «καλαθιών» που φέρονται να είχαν ενοχλήσει τη βιομηχανία. Πάντως δεν θεωρείται δύσκολος συνομιλητής, ενώ έχει κάποια πρακτική γνώση, έχοντας στο παρελθόν επιχειρηματική ενασχόληση.

Μαζί του ως υφυπουργοί δύο νέα και αδοκίμαστα πρόσωπα, η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου και ο Μάξιμος Σενετάκης. 

Υπουργικά πόστα που έχουν χειριστεί και στο παρελθόν, στην κυβέρνηση Σαμαρά, αναλαμβάνουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Ναυτιλίας (όπου μάλλον έγινε καραμπόλα με τον Νότη Μηταράκη, που κατέληξε τελικά στο ΠΡΟ-ΠΟ) και η Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Τουρισμού.

Η τελευταία έγινε υπουργός παρά τις «αιρετικές» απόψεις που κατά καιρούς εξέφρασε στο θέμα των υποκλοπών. Να σημειώσουμε ότι λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας τους, που είχε αφήσει καλή γεύση, αμφότεροι έγιναν αποδεκτοί με θετικά σχόλια.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Πρόσωπα της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η τοποθέτηση του συχνά εκρηκτικού Άδωνι Γεωργιάδη στο συγκεκριμένο πόστο υπακούει στη θεωρία του «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», καθώς μιλάμε για υπουργείο ιδιαίτερης επικοινωνιακής και κοινωνικής ευαισθησίας. Εκτός κι αν τον έβαλαν για να κάνει τον «σάκο του μποξ», καθότι αποδεδειγμένα αντέχει στα χτυπήματα.

Μεταξύ μας, αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, καθώς ο Άδωνις έχει οικειότητα και με τα... αντίμετρα. Καλός στον «λαϊκό λόγο» και συχνός πελάτης του Γιώργου Αυτιά στην πρωινή ζώνη. Οπότε η αγορά περιμένει να δει αν η τοποθέτησή του σηματοδοτεί προσπάθεια «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, ή αν απλώς του δόθηκε μια θέση που δεν έχει ιδιαίτερο γόητρο και οι περισσότεροι πολιτικοί την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Μαζί του παραμένει ως υφυπουργός, με τις αρμοδιότητες που είχε, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου ενώ προστίθεται ως δεύτερος υφυπουργός ο Βασίλης Σπανάκης, κομματικό στέλεχος πολύ πριν γίνει βουλευτής, με οικονομικές σπουδές και θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως εμφανή εμπειρία στα εργασιακά.

ΥΓ: Πείτε τη συντηρητική, αλλά η αγορά, με εξαίρεση πρόσωπα τα οποία θεωρεί αποτυχημένα, γενικώς προτιμά είτε τις δεύτερες υπουργικές θητείες στο ίδιο πόστο είτε την ανάληψη θέσης από πρόσωπα που την κατείχαν και στο παρελθόν, διότι γνωρίζει τι σημαίνει στην πράξη γνώση των θεμάτων και «συνέχεια» στην πολιτική αντίληψη.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα ολοκληρωτικό rotation που δείχνει ότι θα πέσει τεράστιο βάρος στη λειτουργία του επιτελικού κράτους, για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Πρόκειται για πείραμα με σοβαρό ρίσκο, που θα κριθεί στην πράξη.

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Επενδυτική στρατηγική της είναι να αποκτά μακροχρόνιες θέσεις σε συγκεκριμένες εισηγμένες εταιρείες τις οποίες θεωρεί υποτιμημένες και οι οποίες συχνά δεν περιλαμβάνονται στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε βάθος χρόνου μάλιστα, το χαρτοφυλάκιο της ΑΝΔΡΟ έχει έντονα υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη Συνολικής Απόδοσης του ΧΑ.

Η Alpha Trust Ανδρομέδα λοιπόν, κάπου μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, «είδε» και τη μετοχή της Κέκρωψ, μετά από μια έντονη υποχώρηση της τιμής της, που είχε προηγηθεί στο ταμπλό του ΧΑ.

Έτσι, από μηδενική θέση στις 30/9/2022 βρέθηκε να κατέχει 131.505 τεμάχια στο τέλος του ίδιου έτους και στα 358.183 τεμάχια στις 31 Μαρτίου της φετινής χρονιάς. Η ΑΝΔΡΟ δηλαδή ήλεγχε στις 31/3/3023 το 1,8% του συνόλου των μετοχών της Κέκρωψ (μέσο κόστος κτήσης 1,16 ευρώ ανά μετοχή).

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα διαμορφωθεί το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης στις 30 Ιουνίου.

 

METROPOLITAN GENERAL: Στην πιο δύσκολη επένδυση της CVC Capital Partners στον κλάδο των κλινικών, που κατά τα άλλα πάει... σφαίρα, αναδεικνύεται η Metropolitan General (πρώην Ιασώ General). Η εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2022 με ζημιές προ φόρων 5,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 387 χιλ. ευρώ το 2021. Παρότι τα καθαρά έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανέβηκαν στα 54,6 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ το 2021, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό (50,7 εκατ. ευρώ το 2022 από 44,9 εκατ. ευρώ το 2021). Έτσι τα περιθώρια κέρδους υποχώρησαν (μικτό περιθώριο 7,14%, περιθώριο EBITDA 16,24%).

Τα μικτά κέρδη σε 3,9 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 8,87 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 30,4 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v