Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2023

NOVA: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης «βουβάλων» και η παρέμβαση από Alpha TV - Σφηνάκια για INKAT, ΑΝΔΡΟ και 15ετές

NOVA: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης «βουβάλων» και η παρέμβαση από Alpha TV - Σφηνάκια για INKAT, ΑΝΔΡΟ και 15ετές

NOVA: Οι απανωτές «μπαταριές» εναντίον της, από MEGA, BHMA του ομίλου Βαγγέλη Μαρινάκη και τον AΝΤ1, του Θοδωρή Κυριακού, ακόμη και σε κεντρικά τηλεοπτικά δελτία υψηλής τηλεθέασης, υποχρέωσαν την εταιρεία να κινητοποιηθεί πέραν της ανακοίνωσης που έβγαλε. Προχθές στάλθηκε μήνυμα του CEO Παναγιώτη Γεωργιόπουλου στο προσωπικό της εταιρείας, με σχεδόν πανομοιότυπο περιεχόμενο και κεντρικό μήνυμα το «Ήρθαμε για να μείνουμε». Ομοίως ενημερώθηκε για «ψευδείς ισχυρισμούς από MEGA και AΝΤ1» το πελατολόγιο, με email και με SMS.

Έμμεση παρέμβαση στην υπόθεση έκανε προχθές και το κανάλι Alpha TV, παρουσιάζοντας ένα θετικό ρεπορτάζ για τη NOVA και τις μεγάλες επενδύσεις που έχει ήδη κάνει στην Ελλάδα η μητρική της United Group, επίσης στο δελτίο ειδήσεων, με πολύ προσεκτική αναφορά στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, αλλά και με τη σημείωση ότι η NOVA είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση με το MEGA και τον ΑΝΤ1.

Πέρα από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέτοχος στον Alpha φέρεται από καιρό να είναι και ο μεγαλομέτοχος της NOVΑ (μέσω της μητρικής UNITED), ο Σέρβος δισεκατομμυριούχος Ντράγκαν Σόλακ, για τον οποίο λέγεται ότι έχει αποκτήσει συμμετοχή και στο STAR. Οπότε η θετική αντίδραση του Alpha, την οποία εντούτοις οι κακές γλώσσες χαρακτηρίζουν «χλιαρή», ήταν αναμενόμενη.

Παράλληλα, η NOVA έχει κάνει συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, στον χώρο του ICT, δηλαδή των μεγάλων (συνήθως κρατικών) έργων πληροφορικής, όπου οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (με βασικότερο ως τώρα παίκτη τον ΟΤΕ) αναλαμβάνουν σημαντικά μερίδια της πίτας.

Για τους γνωρίζοντες πάντως, η «ασυμφωνία» για τους όρους παραμονής του MEGA και του ΑΝΤ1 στην πλατφόρμα της NOVA φαίνεται να είναι περισσότερο η αφορμή παρά η αιτία για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Τα οποία, λένε, συνδέονται άμεσα με την εμπλοκή του ομίλου United στα ελληνικά ελεύθερα κανάλια, μέσω του ομίλου Βαρδινογιάννη, την οποία και χρεώνουν στον Νίκο Σταθόπουλο, ηγετικό στέλεχος της BC Partners (που έχει την πλειοψηφία στη United Group) και στις προσβάσεις του. Κάτι που ήταν γνωστό ότι έχει ενοχλήσει άλλους «καναλάρχες».

Δεν γνωρίζουμε αν πράγματι θα δοθεί συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες όπως απειλούν ήδη οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, το σίγουρο όμως είναι ότι έχουμε μια πραγματική σύγκρουση «βουβάλων», με πολύ βαριά ονόματα και με προεκτάσεις στα media, στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα στην πολιτική επιρροή. Το πόσο θα τραβήξει θα το δούμε στη πράξη.

 

NOVA II: Στο πλαίσιο που προαναφέραμε, σε αχίλλειο πτέρνα της πλευράς NOVA, τουλάχιστον επικοινωνιακά, φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί η χρηματοοικονομική εικόνα της μητρικής εταιρείας.

Η ίδια η NOVA, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωσή της, έχει ελάχιστα δάνεια. Η μητρική United Group έχει πράγματι μεγάλα δάνεια, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, έπειτα από έναν οργασμό περίπου 150 εξαγορών τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα χρέη θα μειωθούν περίπου στα 4 δισ. μετά την πώληση της υποδομής 4.800 κεραιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β’ εξάμηνο, ωστόσο ο όμιλος μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει καθαρή προ φόρων κερδοφορία.

Στο ερώτημα αν η θυγατρική NOVA θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, που έχει εξαγγείλει (βασικό σημείο στο οποίο τη «χτύπησαν» τα ρεπορτάζ στα κανάλια), η εταιρεία απάντησε την Παρασκευή διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί και θα το πράξει.

 

15ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ: Χαρτοφυλάκια με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτά που απορρόφησαν την έκδοση της περασμένης εβδομάδας. Κάλυψαν συνολικά το 81%, αφήνοντας τις άλλες περιοχές του πλανήτη με μονοψήφια ποσοστά.

Για παράδειγμα, Ιβηρική 4%, Γαλλία 3% και ΗΠΑ μόλις 1%...

 

INTRAKAT: Απτόητη συνεχίζει η μετοχή ένα ράλι που έχει προσφέρει απόδοση σε βάθος τριμήνου πάνω από 74%. Στα 2,89 ευρώ το κλείσιμο της Παρασκευής, με κέρδη 5,47%.

Την Παρασκευή μάθαμε τελικά τον πωλητή του πακέτου 1,6 εκατομμυρίων μετοχών που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας του εφοπλιστή Ηλία Γκότση, που διέθεσε σχεδόν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου περιορίζοντας το ποσοστό του στο 14,749%.

Την τεχνική εικόνα για τη μετοχή περιγράψαμε αναλυτικά την Παρασκευή.

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία (14/7/23) της Alpha Trust Ανδρομέδα στα 25 εκατ. ευρώ και την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου στις 30/6/2023 στα 32,3 εκατ. ευρώ, το discount της μετοχής υπολογίζεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο 22,5%.

Από το τέλος του φετινού Ιουνίου έως και σήμερα, όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει διανύσει αξιοσημείωτο ράλι και έτσι η αποτίμηση της ΑΝΔΡΟ έχει σκαρφαλώσει σε υψηλότερα επίπεδα, οπότε το discount μπορεί και να κυμαίνεται κοντά στο 30%.

Και αυτό, όταν στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης υπάρχουν μετρητά 3,8 εκατ. και εταιρικά ομόλογα 1,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v