Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2023

Ellington: Το deal με Τhrivest, o Nikopoulos και τα γαϊτανάκια στην Attica Bank - Σφηνάκια για ΕΛΓΕΚΑ και Πόρτο Καρράς

Ellington: Το deal με Τhrivest, o Nikopoulos και τα γαϊτανάκια στην Attica Bank - Σφηνάκια για ΕΛΓΕΚΑ και Πόρτο Καρράς

ELLINGTON-ATTICA BANKΗ στήλη σάς ενημέρωσε έγκαιρα πριν από δύο εβδομάδες, ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα: Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής, αντί για τον Γιάννη (την Ellington Management Group), προσήλθε… Γιαννάκης, (δηλαδή συνδεόμενες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα), ενεργώντας ως placeholder, με δανεικά χρήματα από το ΤΜΕΔΕ προς το «όχημα» RINOA LTD -και με «τυρί» για όλα αυτά, τη μελλοντική συμμετοχή του αμερικανικού fund στην επόμενη αύξηση.

Γιατί δέχτηκαν τέτοιου είδους… ακροβατισμούς οι ελληνικές αρχές και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (ΤΧΣ-ΤΜΕΔΕ), είναι το ερώτημα. Επειδή μας αρέσει να είμαστε καλοπροαίρετοι, θα πούμε για δύο λόγους: Πρώτον, διότι είχε πέσει απελπισία στην ανεύρεση άλλου ιδιώτη επενδυτή (ώστε να μη χαρακτηριστεί η αύξηση ως state aid).

Και δεύτερον, διότι το «σύστημα Μαραγκουδάκη», όπως το αποκαλούν οι κακές γλώσσες, είχε ριζώσει βαθιά στην ταλαίπωρη τράπεζα, αλλάζοντας διαρκώς καπέλα με ταχύτητα ταχυδακτυλουργού. Πότε σύμβουλος της τράπεζας με τη σφραγίδα της Clayton, πότε διευθύνουσα σύμβουλος της Thea Artemis Financial Solutions στις τιτλοποιήσεις, πότε κουμανταδόρος της ελληνικής Ellington Solutions, εντέλει και μέλος του ΔΣ της τράπεζας, η κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη (φωτό) βγήκε πανταχού παρούσα.

Κι από τις τιτλοποιήσεις στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αποδείχτηκε μια σταλιά δρόμος!

 

ELLINGTON-ATTIKA BANK II: Τελευταία όμως κάτι φαίνεται να πηγαίνει ολοένα και πιο στραβά σε αυτή την υπόθεση, με ισχυρή ένδειξη το γεγονός ότι οι Αμερικανοί του fund διαρρηγνύουν, μέσω επιστολών, τα ιμάτιά τους πως «δεν συμμετείχαν» στην αύξηση.

Ωστόσο, προς επίρρωσιν όσων έχουμε ήδη αποκαλύψει, πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της αγοράς αναφέρουν ότι πριν μεταβιβαστούν πίσω στο ΤΜΕΔΕ οι μετοχές της ΑTTICA ΒΑΝΚ που κατείχε το «όχημα» RINOA LTD, υπήρξε διαπραγμάτευση (και αρχική συμφωνία) της Thrivest, για την αγορά τους έναντι 7,5 εκατ. ευρώ.

Διαπραγμάτευση, λένε πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν, που έγινε όχι με κάποιον άσχετο ή με κάποιον στην Ελλάδα, αλλά με τους Αμερικανούς της Ellington. Μεταξύ αυτών και με τον Niko Nikopoulos, επίσημα Managing Director της Ellington Management Group.  

Οπότε είτε οι Αμερικάνοι κορόιδευαν τη Thrivest, είτε όντως είχαν την εξουσία να πουλήσουν μετοχές της Attika Bank που (επισήμως) δεν κατείχαν!

Η στήλη υποψιάζεται λοιπόν ότι οι επιστολές που έστειλε το fund σε ελληνικά media, προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν συμμετείχε στην τότε ΑΜΚ της τράπεζας, δεν έχουν να κάνουν με τη δημοσιότητα ή τις αρχές στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτές ακριβώς οι επιστολές ήταν που προκάλεσαν νέο γύρο αρνητικής δημοσιότητας, με πιθανό παρεπόμενο και την έξοδο της Ειρήνης Μαραγκουδάκη προς… αναζήτηση καριέρας σε «μη κατονομαζόμενη» αμερικάνικη εταιρεία.

Μάλλον όλο αυτό το γαϊτανάκι με τα «συνδεδεμένα» φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες, που συμμετείχαν μεν αλλά χωρίς να συμμετέχουν, κι ο θόρυβος που έγινε, τους έχει δημιουργήσει προβλήματα αλλού!  

Σημειώστε σχετικά ότι τo περίφημο όχημα RINOA LTD που πήρε μέρος στην αύξηση της Αttica Bank το 2021 σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ και σε συμφωνία με το ΤΧΣ, είναι μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο και μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Από αυτές που είναι έτοιμες «στο ράφι» για να χρησιμοποιηθούν.

Για τα λοιπά οικονομικά στοιχεία της, δεν έχουμε κάτι παραπάνω να σας πούμε καθώς η εταιρεία «αμέλησε» να γνωστοποιήσει τις λογιστικές καταστάσεις του 2021 (την περίοδο δηλαδή που συμμετείχε στην αύξηση της Αττικής) . Αλλωστε και στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, τα πρόστιμα είναι χαμηλά. 

Βασικός μέτοχος όπως έχουμε γράψει εμφανίζεται κάποιος Christian Udo Schoning, με διεύθυνση στο Solingen της Γερμανίας. To ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κ. Schoning, σύμφωνα με το κυπριακό ΓΕΜΗ απέκτησε τη RINOA LTD στις 07 Σεπτεμβρίου του 2021, περίπου τρεις μήνες πριν την ΑΜΚ της Αττικής, από την ES GINI Ιnvestments LTD.

Η οποία με τη σειρά της, πάντα κατά το κυπριακό ΓΕΜΗ, ελεγχόταν εκείνη την περίοδο από τον κ. Patrick Horend, μέλος του ΔΣ και Senior Partner κατά δήλωση του, της ελληνικής Ellington Solutions, ο οποίος αν θυμάστε, μετά την αύξηση τοποθετήθηκε (μαζί με την κα Μαραγκουδάκη), στο ΔΣ της Αttica Bank, ως εκπρόσωπος των «νέων επενδυτών».

Περισσότερα, όμως, για τα τρελά γαϊτανάκια προσώπων και εταιρειών, γύρω από την ταλαίπωρη την τράπεζα σας υποσχόμαστε τις επόμενες ημέρες.

 

ΕΛΓΕΚΑ: Το διαφαινόμενο διαζύγιο μεταξύ ΧΑ και ΕΛΓΕΚΑ μετά τη χθεσινή υποβολή δημόσιας πρότασης δείχνει να είναι «συναινετικό»: Καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα το πάρει και… ιδιαίτερα βαριά.

Η ΕΛΓΕΚΑ πληγωμένη από την οικονομική κρίση δεν κατάφερε να ενταχθεί στις κεντρικές επιλογές της επενδυτικής κοινότητας, παρά το μεγάλο μέγεθός της και το στίγμα που διαθέτει στην αγορά. Το ΧΑ λοιπόν θα απωλέσει μια μετοχή με χαμηλή εμπορευσιμότητα και έναν όμιλο με αρνητική καθαρή θέση (-12,6 εκατ. στις 31/12/2022).

Όσο για την κερδοφορία της εισηγμένης, μπορεί η επίδοση του 2022 να φάνταζε υψηλή (+2,9 εκατ. μετά από φόρους), πλην όμως αν αφαιρούσε κάποιος τα δικαιώματα μειοψηφίας, έπεφτε μόλις στα 247 χιλ. ευρώ. Αφήστε που για να προκύψει η προ φόρων επίδοση των +3,8 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε και η συμβολή 1,6 εκατ. ευρώ από την ανατίμηση της εύλογης αξίας επενδυτικών ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, όταν η ΕΛΓΕΚΑ χρειάστηκε «στα δύσκολα» το ΧΑ, αυτό… απουσίαζε. Άλλωστε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10,85 εκατ. ευρώ του 2021 καλύφθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τους βασικούς μετόχους.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΓΕΚΑ βρίσκεται σε πορεία αναδιάρθρωσης με πωλήσεις κάποιων συμμετοχών και ακινήτων προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αναδιάρθρωση σημαντικών δανείων προς Πειραιώς και Alpha Βank με καλύτερους δανειακούς όρους και λήξη το 2029.

Η ΕΛΓΕΚΑ λοιπόν έχει τις προϋποθέσεις να «βρει τον δρόμο της», ιδίως αν η ελληνική οικονομία εμφανίσει πορεία ανάκαμψης κατά τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τους μετόχους μειοψηφίας, το προσφερόμενο τίμημα του 0,566 ευρώ αποτελεί υψηλό της τελευταίας πενταετίας, καθώς ο τίτλος διαπραγματευόταν στο 0,185 ευρώ τον Ιούλιο του 2018, έχοντας στη συνέχεια υποχωρήσει έως και το 0,137 ευρώ.  

Εχθές πάντως η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά, «πιάνοντας» την τιμή της δημόσιας πρότασης με άνοδο 5,6% ενώ άλλαξε χέρια πάνω από το 3% των μετοχών…


ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Nέο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο έχει το Πόρτο Καρράς καθώς παραιτήθηκε από τις παραπάνω θέσεις ο Artur Davidian, δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη στις εν Ελλάδι επιχειρήσεις του.

Ο κ. Davidian ανέλαβε θέση αντιπροέδρου στο νέο ΔΣ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πόρτο Καρράς ανέλαβε ο Sergei Smirnov.

 

WΑΤΤ&WOLT: Νέα διοίκηση και ΔΣ έχει από τις 30/06 η Watt&Volt, η οποία προ μηνών εξαγοράστηκε από τη Μυτιληναίος

Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Πάνος Κανελλόπουλος και πρόεδρος ο Ιωάννης Καλαφατάς, αμφότεροι στελέχη του ομίλου Μυτιληναίος. 

Ο πρώην μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της W&V, Αναστάσιος Παπαναγιώτου, παρέμεινε μέλος ΔΣ.

 

OΤΕ: Μεταξύ των πρωταγωνιστών της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή του Οργανισμού, καθώς είχε μείνει… πίσω στο ράλι που έχει στείλει τον Γενικό Δείκτη σε νέα πολυετή υψηλά. 

Η μετοχή προερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, διαπραγματευόμενη σε χαμηλά διμήνου, ενώ συγκαταλεγόταν στα λίγα blue chips που «έγραφαν» απώλειες εντός του 2023. 

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το +3,11% που έστειλε τη μετοχή σε θετικό έδαφος το 2023, στο πλαίσιο του γενικότερου rotation που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση… 

Μάλιστα, η απόδοση της μετοχής μέχρι στιγμής στο έτος διαμορφώνεται στο +0,07%. Ούτε ο James Bond να ήταν!

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v