Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2023

Μυτιληναίος: Το σενάριο της MS για... 59 ευρώ - Συνελεύσεις: Άντε και ανήμερα της Παναγίας - Tips για ΕΥΡΩΒ, ΕΚΤΕΡ και... Campari

Μυτιληναίος: Το σενάριο της MS για... 59 ευρώ - Συνελεύσεις: Άντε και ανήμερα της Παναγίας - Tips για ΕΥΡΩΒ, ΕΚΤΕΡ και... Campari

MYTILINEOS: Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή του φερώνυμου ομίλου του Ευ. Μυτιληναίου (φωτό), δίνοντας μάλιστα το «σήμα» της αντεπίθεσης στο ταμπλό από νωρίς, καταγράφοντας άνοδο άνω του 4% έως τα 35 ευρώ, όταν ακόμη «παιζόταν» το πρόσημο της συνεδρίασης.  

Αφορμή στάθηκε η έκθεση της Morgan Stanley που ανέβασε τον πήχη στα 43 ευρώ, την υψηλότερη τιμή-στόχο που έχει δοθεί για την εισηγμένη, 30% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα (θετικό σενάριο), ο οίκος βλέπει άνοδο του «χαρτιού» ως τα 59 ευρώ!

Το θετικό σενάριο που επεξεργάζεται ο οίκος και στέλνει τη μετοχή έως... 73% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα δεν είναι διόλου «φανταστικό», καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπόθεση για μακροπρόθεσμη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 70 ευρώ/MWh (έναντι 60 ευρώ στο βασικό σενάριο) και του αλουμινίου στα 2.900 δολάρια τον τόνο. 

Το γεγονός ότι η Mytilineos είναι η πρώτη ελληνική μετοχή που επιλέγει ο αμερικανικός οίκος, πλην των τραπεζών, έχει επίσης τη σημασία του… 

 

ΕΚΤΕΡ: Καυτές είναι οι τελευταίες συνεδριάσεις για τις κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιαίτερα για τις μικρότερες εξ αυτών. Από το γενικότερο… πάρτι δεν απουσίασε χθες η ΕΚΤΕΡ (+15,6% με όγκο συναλλαγών 31.499 τεμάχια ενώ άλλαξε χέρια το 2,77% της εισηγμένης).

Απέναντι σε P/E 45 και σε P/BV 1,38, οι «οπαδοί» της μετοχής μιλούν για τη χρηματοοικονομική υγεία της εταιρείας (και σωστά), για τις θετικές προοπτικές της, ενώ αναφέρονται με αισιόδοξο τόνο στο συνεχιζόμενο σίριαλ της επένδυσης που σχεδιάζει η ΕΚΤΕΡ στην Πάρο.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο ΧΑ στα τέλη Ιουνίου ανέφερε ότι το μπλόκο από το ΣτΕ στα σχέδια για το 5άστερο ξενοδοχείο στην περιοχή Κολυμπήθρες δεν συνεπάγεται και ματαίωση της τουριστικής επένδυσης, με την αγορά ως φαίνεται να υιοθετεί την αισιόδοξη προσέγγιση της εισηγμένης. 

 

CAMPARI: Για το διαζύγιο της Gruppo Campari με την Coca Cola 3E -η συνεργασία που ξεκίνησε το 2016 ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου- σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως. Και επειδή η στήλη δεν θέλει να σας αφήνει στο σκοτάδι, μάθαμε από πολύ έγκυρες πηγές ότι στήνεται η ομάδα της Campari που θα «τρέξει» πλέον αυτόνομα την αντιπροσώπευση του γνωστού οίκου στην Ελλάδα. 

Ήδη έχει δημιουργηθεί η πρώτη μαγιά στελεχών που θα πλαισιώσουν τη νέα ομάδα και τη νέα εταιρεία. Νεότερα από φθινόπωρο για το ποιο θα είναι το στρατηγικό πλάνο.  

 

PEPSICO: Λιγότερες πωλήσεις σε όγκο, υψηλότερες σε αξία. Ο πολυεθνικός γίγαντας, γνωστός με τα brands Pepsi, Lay's και Quaker, ανακοίνωσε διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών το δεύτερο τρίμηνο, κατά 10,4%, λειτουργικά κέρδη αυξημένα κατά 76,2% και διπλάσια καθαρά κέρδη. 

Η Ευρώπη πρωτοστάτησε σε αυτή την ανάπτυξη, η οποία οδήγησε τον όμιλο σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών του για οργανικά έσοδα +10%, από +8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 

Με πιο απλά λόγια, η PepsiCo κατάφερε, παρά τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα της, να καταγράψει ανάπτυξη, κάτι που υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που υπάρχουν πρόθυμοι καταναλωτές, δεν υπάρχει λόγος για μείωση τιμών, όπως λένε ξένοι αναλυτές. 


EUROBANK: Στην απορρόφηση των κατά 100% θυγατρικών της Cloud Hellas Κτηματική και Στάνταρντ Κτηματική προχωρά η Eurobank. 

Το μετοχικό κεφάλαιο της Cloud Hellas ανέρχεται σε 62,4 εκατ. ευρώ και της Στάνταρντ σε 1,95 εκατ. ευρώ. 

Με δεδομένο, όμως, ότι ελέγχονται κατά 100% από τη Eurobank, δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές. 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Όταν πριν από κάποια χρόνια αποφασίστηκε πως η διεξαγωγή των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών θα μπορούσε να γίνει έως και τη 10η Σεπτεμβρίου (και όχι έως και την 30ή Ιουνίου, όπως ίσχυε προηγουμένως), η στήλη είχε σχολιάσει χιουμοριστικά ότι θα βλέπαμε από ορισμένους να καλούν τους μετόχους τους… ανήμερα τον 15αύγουστο.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας έχουν αρχίσει με το πέρασμα του χρόνου να… επιβεβαιώνονται. Για παράδειγμα, οι Μύλοι Κεπενού ανέβαλαν την ετήσια τακτική γενική τους συνέλευση για την 4η Αυγούστου και μάλιστα στην Αχαΐα (προβλέπεται… μέγα πλήθος και μέγα πάθος που θα έλεγε και ο Αντρέας Παπανδρέου), ενώ ο Κυριακούλης το πήγε ακόμη παραπέρα, στις 7 Αυγούστου!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v