Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2023

Πάρτι για δύο στο Χρηματιστήριο - Intrakat: Οι καλοκαιρινές αγορές από Winex - Ημέρες… 1999 αλλά στην Τουρκία!

Πάρτι για δύο στο Χρηματιστήριο - Intrakat: Οι καλοκαιρινές αγορές από Winex - Ημέρες… 1999 αλλά στην Τουρκία!

AEGEAN: Ο τίτλος που ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς αναρριχήθηκε με τη μία στο νέο υψηλό των 13,54 ευρώ (προηγούμενο στα 13,34 ευρώ στις 29 Ιουλίου).

Η εταιρεία του Ευτύχιου Βασιλάκη (φωτ.) είχε τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη (8,32%) στο ταμπλό και βρέθηκε στην πέμπτη θέση σε συναλλαγές. Αλλαξαν χέρια 432 χιλιάδες τεμάχια συνολικής αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό συνέβαλαν και δύο πακέτα: το πρώτο, το μεσημέρι, αφορούσε σε 30.000 τεμάχια και έγινε στα 13 ευρώ και το δεύτερο για 15.000 τεμάχια στα 13,18 ευρώ.

Προσεγγίζει το 50% η απόδοση τριμήνου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Πέραν της Aegean, oι μετοχές του κλάδου έδωσαν χρώμα στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Σε μια ημέρα που ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα (+0,17%), έξι από αυτές εντάχθηκαν στη λίστα των είκοσι τίτλων με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Έχουμε και λέμε: Space Hellas +9,15%, Profile +4,98%, Epsilon Net +4,72%, Real Consulting +3,26%, Entersoft +2,71% και Performance Technology +2,14%.

Από τη μια πλευρά, οι αποτιμήσεις των εταιρειών έχουν γίνει απαιτητικές, από την άλλη πλευρά, όμως, ο κλάδος βρίθει ειδήσεων που ξεκινούν από βελτιωμένα φετινά αποτελέσματα και συνεχίζονται με σειρά από deals, με μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και από business plans που… βγάζουν μάτια.

 

INTRAKAT: Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές αγορές πακέτων από την πλευρά της Winex (Μπάκος - Καϋμενάκης - Εξάρχου).

Χθες ανακοινώθηκε η απόκτηση επιπλέον 350.000 μετοχών, αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθώς τα πακέτα έγιναν σε τιμές οριακά πάνω από τα τρία ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Winex είχε αγοράσει στις 11 Αυγούστου συνολικά 500.000 μετοχές έναντι 1,575 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο αριθμό τίτλων είχε αποκτήσει και στις 31 Ιουλίου, με τότε τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ.

Η σούμα δηλαδή ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Υ.Γ. Είχε προηγηθεί η αγορά περίπου 336 χιλιάδων τίτλων στις 20 και 21 Ιουλίου, αλλά και μικρότερες κινήσεις (80.000 τεμάχια) στις 24 και 25 Ιουλίου.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το δικό του 1999 ζει το χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας, καθώς η «μαρίδα» ρέει στις μετοχές αναζητώντας προστασία από την υποτίμηση της λίρας και αποδόσεις. Την τάση σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες με αθρόες εισαγωγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν πιο επιτυχημένη στην προσέλκυση IPO από χρηματιστήρια-κολοσσούς όπως αυτά του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης ή του Μιλάνου.

Τριάντα εταιρείες εισήχθησαν στο Borsa Istanbul φέτος, αντλώντας συνολικά 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, φέτος τα IPO στο Λονδίνο συγκέντρωσαν μόλις 967 εκατομμύρια δολάρια και στη Φρανκφούρτη 1,1 δισ. δολάρια.

Ενώ οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, μικροεπενδυτές συνέρρευσαν στο χρηματιστήριο ελπίζοντας σε μεγάλες αποδόσεις που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας πληθωριστικής κρίσης και της πτώσης της λίρας.

Ο αριθμός των επενδυτών σε μετοχές της Τουρκίας έχει υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2019, φτάνοντας τα 5,1 εκατομμύρια. Οι μετοχές που κατέχουν αντιστοιχούν στο 38% της κεφαλαιοποίησης.

Το στοίχημα μέχρι τώρα φαίνεται πως βγαίνει. Ο δείκτης αναφοράς Bist 100 ανέβηκε 318% από τις αρχές του 2022. Τα κέρδη φτάνουν το 104% σε όρους δολαρίων. Ηδη, όμως, υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για εισαγωγές εταιρειών αμφιβόλου ποιότητας.

Και όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν ξαφνικά όλοι τρέξουν προς την έξοδο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v