Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2023

Ο γρίφος με τις επιδοτήσεις στην ενέργεια - Μοίρασε υπεραξίες η Epsilon Net - Σφηνάκια για ΔΕΗ και Jumbo

Ο γρίφος με τις επιδοτήσεις στην ενέργεια - Μοίρασε υπεραξίες η Epsilon Net - Σφηνάκια για ΔΕΗ και Jumbo

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: «Θύμα» της δημοσιονομικής πειθαρχίας φαίνεται ότι θα είναι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Μπορεί τον πρώτο λόγο να έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ. ο Θ. Σκυλακάκης), όπως λένε οι πληροφορίες της στήλης, ωστόσο, αποφασιστική αρμοδιότητα για την έκταση της στήριξης που μπορεί να δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι το ΥΠΕΝ επιλέγει σε αυτή τη φάση να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, αν εξετάζεται ένα νέο στοχευμένο, πλέον, σχήμα επιδοτήσεων και όχι οριζόντιο που ισχύει ως τώρα. Και δεύτερον, αν θα δοθούν επιδοτήσεις και για τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια για τον επόμενο μήνα.

Προφανώς, όπως διαρρέεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν ενόψει και των επίσημων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τότε, μάλλον, θα φανεί και το πόσα και το για ποιους.

Η στήλη να υπενθυμίσει ότι εδώ και μήνες η Κομισιόν υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το οριζόντιο σχήμα επιδοτήσεων, επαναφέροντάς τες στοχευμένα, εφόσον προκύψει ανάγκη, δηλαδή, οι τιμές του φυσικού αερίου πάρουν την ανιούσα.

Το στενό κοστουμάκι του προϋπολογισμού -και η στόχευση για επενδυτική βαθμίδα- κατά τα φαινόμενα θα έρθουν γάντι, ως άλλοθι, για την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και τη στήριξη μόνον των πιο ευάλωτων.

Για να αρχίσουμε να σφίγγουμε ζωνάρια

 

ΔEΗ: Στις 11 Αυγούστου έχασε ο τίτλος τα 10 ευρώ αλλά χθες επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο, σε μια συνεδρίαση στην οποία ο συνολικός όγκος άγγιξε τις 350.000 τεμάχια.

Στο ενδιάμεσο η Goldman Sachs, με δυο ανακοινώσεις, έκανε γνωστό ότι το ποσοστό της στην Επιχείρηση μειώθηκε από το 5,52% στο 5,37%.

 

JUMBO: Από τα 27,06 ευρώ προ δύο συνεδριάσεων ο τίτλος «καρφώθηκε» χθες στα 29 ευρώ, πραγματοποιώντας νέο υψηλό. Χωρίς πακέτα η χθεσινή συνεδρίαση, αλλά οι συναλλαγές έφτασαν τα 8,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η HSBC έβαλε τον πήχη για τη μετοχή στα 33 ευρώ.

 

ΕΘΝΙΚΗ-EPSILON NET: Η τράπεζα αγόρασε στις 8 Ιουνίου το 7,5% της Epsilon Net προς 7,49 ευρώ ανά μετοχή, με στόχο την από κοινού δημιουργία προϊόντων-λύσεων στο πολλά υποσχόμενο πεδίο του embedded finance.

Και μπορεί τα πρώτα σχετικά προϊόντα να αναμένονται ίσως και μέσα στο 2023, ωστόσο «εδώ και τώρα» η Εθνική έχει καρπωθεί σημαντικές υπεραξίες.

Ειδικότερα, η μετοχή της ΕΠΣΙΛ έκλεισε χθες στα 10,16 ευρώ (είχε πιάσει και τα 10,90 ευρώ ενδοσυνεδριακά που ήταν νέο υψηλό 12μήνου), με την Εθνική να έχει επιπρόσθετα εισπράξει και μέρισμα ύψους 0,074 ευρώ ανά τεμάχιο.

Να θυμίσουμε ότι η Εθνική έχει το δικαίωμα (option) απόκτησης ενός ακόμη 7,5% της Epsilon Net μέσα στην επόμενη τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v