Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2023

ΑΔΜΗΕ: «Σωσίβιο» για τον EuroAsia Interconnector - Πώς έγινε... ραντιέρης η Aegean - Tips για Φουρλή, ΕΚΤΕΡ, Noval

ΑΔΜΗΕ: «Σωσίβιο» για τον EuroAsia Interconnector - Πώς έγινε... ραντιέρης η Aegean - Tips για Φουρλή, ΕΚΤΕΡ, Noval

AEGEAN: «Ραντιέρης» έγινε η εταιρεία του Ευτύχη Βασιλάκη (φωτό) καθώς στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου προχώρησε σε αγορές ομολόγων, συνολικής αξίας 154,5 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση του υψηλού της ταμείου (726 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 30/6). Κατά το ίδιο διάστημα, εισέπραξε 39,7 εκατ. ευρώ από αποπληρωμές χρεωστικών τίτλων.

Ο όμιλος παρήγαγε στο εξάμηνο λειτουργικές ταμειακές ροές 341,4 εκατ. ευρώ. Μετά τις αγορές ενσώματων παγίων στοιχείων (σ.σ. μεταξύ αυτών και η πληρωμή τοις μετρητοίς για ένα αεροσκάφος), τις προκαταβολές για νέα αεροσκάφη, τις πληρωμές και αποπληρωμές δανείων και μισθώσεων, περίσσεψαν 145 εκατ. ευρώ.

Τα 31,2 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα 114,8 εκατ. ευρώ πήγαν για ενίσχυση θέσεων στα ομόλογα. Σημειώνεται ότι στις 30/6 τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε 169,4 εκατ. ευρώ.

 

ΑΔΜΗΕ: To μεγάλο έργο διασύνδεσης EurοΑsia Interconnector φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτό που λέμε «ξαφνικό θάνατο», όπως προκύπτει και από πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζονται πρόθυμες να το χρηματοδοτήσουν με την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ ήδη έχει καθυστερήσει πληρωμή προς την εταιρεία Nexans. Η Κομισιόν διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις και λύση δεν διαφαίνεται, με τις σημερινές προδιαγραφές του σχήματος.

Πίσω από όλα αυτά, λένε έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται να βρίσκεται η έλλειψη εμπιστοσύνης -και στην οικονομική ευρωστία- του βασικού ιδιωτικού φορέα του έργου.

Με δεδομένο ότι το έργο έχει μεγάλη οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία για την περιοχή, αφού θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, οι πηγές μας στον χώρο σημειώνουν ότι μάλλον έρχεται η ώρα να πετάξει… σωσίβιο στο project ο ΑΔΜΗΕ. Ο οποίος εξ αντικειμένου έχει την τεχνογνωσία αλλά και την οικονομική επιφάνεια.

Πέρα από το ότι έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαχείριση, αν οι πληροφοριοδότες μας από την αγορά δεν κάνουν μεγάλο λάθος, ο ΑΔΜΗΕ ήταν εκείνος που έφερε στο project και το ενδιαφέρον ισραηλινών κεφαλαίων.

Προφανώς σε τέτοιου είδους θέματα απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, σε υψηλό επίπεδο. Οι οποίες όμως, αν είναι να ληφθούν, πρέπει να ληφθούν σύντομα. Πριν «κακοφορμίσει» εντελώς η υπόθεση, διότι μετά μπορεί να είναι αργά για διάσωση!

 

ΕΚΤΕΡ: Υψηλός τζίρος και την Παρασκευή για το «χαρτί», που διακίνησε συνολικά 131.358 τεμάχια ή το 1,17% του μετοχικού της κεφαλαίου, κλείνοντας με πτώση σχεδόν 3% στα 2,29 ευρώ.

Ο τίτλος καταγράφει απώλειες άνω του 12% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, υποχωρώντας από τα υψηλά των 3,34 ευρώ που είχε «γράψει» ενδοσυνεδριακά στις 21 Αυγούστου.

Οι τοποθετήσεις στη μετοχή συνδέονται με τις προσπάθειες της εισηγμένης να αποκτήσει το ανώτατο πτυχίο εργοληπτικής τάξεως.

 

FOURLIS: Ξαφνική ανοδική κίνηση για τη μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο τίτλος αναρριχήθηκε στα 4,32 ευρώ με άνω του 4% και υψηλό τζίρο, αντιδρώντας από χαμηλά τετραμήνου.

Η μετοχή συγκαταλέγεται στις λίγες μετοχές που δεν «είδαν» το καλοκαιρινό «ράλι των μικρών» στο ΧΑ, καταγράφοντας οριακές απώλειες το τελευταίο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και η σχεδιαζόμενη είσοδος στο ταμπλό της θυγατρικής Trade Estates ίσως αποτελέσουν το έναυσμα για… καλύτερες μέρες.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αλλαγή στην προεδρία της Εθνικής Ασφαλιστικής με την αποχώρηση του Andrzej Klesyk και την τοποθέτηση του Νάσου Ζαρκαλή, γνωστού από την πολυετή παρουσία του στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, δεν συνδέεται με κάποια γενικότερη στροφή ή αλλαγή στρατηγικής στον γνωστό ασφαλιστικό όμιλο.

 

NOVAL: Τον περασμένο μήνα έλαβε έγκριση η ένταξη του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας The Grid (joint venture Noval- Brook Lane) στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (δράσεις πράσινης μετάβασης).

Η The Grid κατασκευάζει βιοκλιματικό κτήριο γραφείων στο οικόπεδο που φιλοξενούσε παλαιά τις εγκαταστάσεις Kodak (Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου).

Με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από την Πειραιώς (σ.σ. με μερική εκταμίευση), η ένταξη του έργου στο ΤΑΑ θα οδηγήσει στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου, εντός του τρέχοντος μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v