Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2023

Λιβύη: Σκληρά ερωτήματα για τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο - Πόρτο Καρράς: ΑΜΚ αντί πώλησης - Χρήμα στους Πεταλιούς από Grivalia

Λιβύη: Σκληρά ερωτήματα για τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο - Πόρτο Καρράς: ΑΜΚ αντί πώλησης - Χρήμα στους Πεταλιούς από Grivalia

ΛΙΒΥΗ: Οι μέρες από το τραγικό συμβάν με την ελληνική αποστολή περνούν, αλλά απαντήσεις στα βαριά ερωτήματα δεν έχουν δοθεί και γι' αυτό άλλωστε είχαμε και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Δεν μιλάμε για την ακριβή φύση του συμβάντος, αν δηλαδή είναι ξεκάθαρα τροχαίο ή κάτι περισσότερο, παρότι και επ’ αυτού πλανώνται ερωτήματα. Μιλάμε όχι μόνο εμείς αλλά διάφοροι έμπειροι ανώτατοι αξιωματικοί που έκαναν δηλώσεις:

α) για τη σύνθεση της αποστολής, δηλαδή για ποιο λόγο υπήρχαν άτομα των πλέον επίλεκτων δυνάμεων που διαθέτει η χώρα μας, αλλά χωρίς… οπλισμό.

β) για τα ανύπαρκτα μέσα ασφαλείας. Σημειώστε ότι και μόνο στη σκέψη ότι θα έστελνε σε «αποτυχημένο κράτος» αποστολή με άοπλους στρατιώτες, χωρίς συνοδεία ασφαλείας πέρα από κάποιους ντόπιους, οποιασδήποτε δυτικός στρατός θα έλεγε εμφατικά «όχι».

γ) το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε ευρέως με φωτό από το ΓΕΕΘΑ η συμμετοχή επίλεκτων στρατιωτών, ήδη από την αναχώρηση της αποστολής, καθώς φαίνονταν τα διακριτικά της επίλεκτης μονάδας.

δ) το γεγονός ότι όλη η αποστολή ταξίδευε σε ένα μόνο όχημα, σε απλό λεωφορείο, για μια διαδρομή περίπου 300 χλμ. συνολικά, στις οδικές συνθήκες της πρακτικά εμπόλεμης Λιβύης, με τους πολέμαρχους να έχουν ζώνες επιρροής.

ε) για την πλήρη έλλειψη επικοινωνίας και τη λανθασμένη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ώρες μετά το συμβάν. Η δικαιολογία ότι «κάηκαν» τα τηλέφωνα ή δεν υπήρχε σύνδεση, στη σημερινή εποχή δορυφορικής επικοινωνίας και πολλαπλών επιπέδων ασφαλείας, φαντάζει γελοία.

Στ) Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε εικόνα για το ποιος ήταν ο επικεφαλής της αποστολής επί του εδάφους και ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι ασφαλείας και επικοινωνιών.

Καθώς έχουν προηγηθεί οι εκρήξεις στην Αγχίαλο αλλά και τα «πλωτά» ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, είναι προφανές ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος (φωτ.), μάλλον δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου καλά στη θέση του.

Ενδεχομένως ούτε ο υπουργός Νίκος Δένδιας, εφόσον αποδειχθεί ότι η πολιτική ηγεσία απέρριψε εισηγήσεις ασφαλείας της στρατιωτικής ηγεσίας.

Κάτι που προς το παρόν δεν έχει διαφανεί.

 

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Σε αύξηση κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών 13,5 εκατ. ευρώ, προχωρά η Πόρτο Καρράς ΑΕ.

Με δεδομένο ότι η ΑΜΚ διενεργείται με δικαίωμα προτίμησης και η Belterra του Ιβάν Σαββίδη αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο, η κίνηση αποτελεί έμπρακτη απάντηση στις φήμες περί πώλησης.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: H «από το πουθενά» κάθοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην ελληνική πολιτική σκηνή και η απρόσμενη νίκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του «φαβορί» δεν προκαλεί έκπληξη μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρώην αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μουντσάου, γνωστός στο ελληνικό κοινό για τις αναλύσεις του τον καιρό των μνημονίων, γράφει «για τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, o οποίος ζει στη Φλόριντα και εμφανίστηκε από το πουθενά» για να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχόλιό του στο Eurointelligence που τιτλοφορείται «Διεισδύει η Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ», ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι ο 35χρονος Κασσελάκης είναι «ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας», ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν για την Goldman Sachs και ζει μόνιμα στο εξωτερικό.

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία την τελευταία στιγμή, αλλά μέσω μιας «καλά οργανωμένης καμπάνιας στα κοινωνικά δίκτυα» κατάφερε να γίνει κυρίαρχο θέμα συζήτησης μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Ο Μουντσάου παρατηρεί ότι τα «πολιτικά διαπιστευτήρια» του Κασσελάκη περιορίζονται στην εθελοντική του συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2008.

Σημειώνει επίσης ότι οι πιο φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις του Κασσελάκη μπορεί να μην είναι πολύ συμβατές με τον πιο ριζοσπαστικό πυρήνα του κόμματος, αλλά «θεωρείται καλύτερος υποψήφιος για να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

ΤΕΜΕΣ-NAVARINO: Νέο γενικό διευθυντή έχει πλέον η μονάδα «W Costa Navarino», μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΜΕΣ.

Ο κ. Αθ. Παπάζογλου αποχώρησε και τη θέση του ανέλαβε ο Jirayr Guzelkececiyan.

 

ΔΕΗ: Μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ διαθέτει η νεοσύστατη Fibergrid (ΔΕΗ Οπτικές Ίνες). Η εταιρεία διαθέτει επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Θα λάβει από το ΤΑΑ δάνειο 290 εκατ. ευρώ και άλλα 280 εκατ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικού, το οποίο θα καλυφθεί από τις Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής θα χρειαστούν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου ή κάλυψη από τη μητρική ΔΕΗ ομολόγου.

 

LAMDA MALLS-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανακατατάξεις μπορεί να επέλθουν στο δανειακό άνοιγμα τραπεζών επί του ομίλου Lamda, με αφορμή την αναχρηματοδότηση δανεισμού της Lamda Malls.

Η νέα οργανωτική δομή του υπο-ομίλου Lamda Malls έχει δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να εισέρχεται στην τελική ευθεία και η συζήτηση για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

Υπενθυμίζεται ότι λήγει η ενδιάμεση χρηματοδότηση ως 365 εκατ. ευρώ που παρείχαν πέρσι στη Lamda Olympia Village (νυν The Mall Athens) οι Eurobank και Πειραιώς.

Στην αναχρηματοδότηση ενδέχεται να εισέλθει και η Alpha Βank.

 

GRIVALIA-ΠΕΤΑΛΙΟΙ: Το ποσό των 18,8 εκατ. ευρώ είχε επενδύσει ως το τέλος του 2022 για αγορά 4 οικοπέδων στους Πεταλιούς η Grivalia. Εντός του καλοκαιριού η ελληνική θυγατρική, κάτω από την οποία θα περάσει το εν λόγω project, προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 18,45 εκατ. ευρώ.

Σημειώστε ότι από τις αγορές ακινήτων εντός του 2022 ο όμιλος έγραψε πέρυσι κέρδος από αναπροσαρμογή εύλογης αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v