Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2023

Ο Κυριάκος και η προφητεία Χρυσοχοΐδη - Καύσιμα: Προβλέψεις για νέα εκτόξευση - Σήμα για Intralot - Νέο σενάριο για Avramar

Ο Κυριάκος και η προφητεία Χρυσοχοΐδη - Καύσιμα: Προβλέψεις για νέα εκτόξευση - Σήμα για Intralot - Νέο σενάριο για Avramar

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους ως σήμερα έχει εξαγγελθεί πολλές φορές η αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων.

Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα κυριαρχούσε στην ατζέντα και είχαν γίνει εξαγγελίες και προσπάθειες για να μειωθεί ο υπερβολικός αριθμός αστυνομικών στη φύλαξη επίσημων προσώπων. Το ίδιο συνέβη και στην έναρξη της διακυβέρνησης ΝΔ. Τον Ιούλιο του 2019, μια από τις πρώτες αποφάσεις Χρυσοχοΐδη ήταν η απόσπαση 300 αστυνομικών από τη φύλαξη επισήμων σε μάχιμες υπηρεσίες.

Δύο χρόνια μετά, ο ίδιος, με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη, είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «Κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τα τελευταία 20 χρόνια, προσπαθεί να πάρει κόσμο από τα "επίσημα", όπως λέγονται, και να τον βάλει σε μάχιμες υπηρεσίες, να βγάλει την αστυνομία στους δρόμους. Ολοι, και εγώ πρώτος, επαιρόμαστε τους πρώτους δύο μήνες ότι τα καταφέραμε και μετά γυρνάμε στα ίδια. Γιατί η πίεση της ζήτησης είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν λύνεται με διαταγές», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Κάτι μας λέει ότι η παραπάνω ομολογία θα είναι επίκαιρη και το 2025

Υ.Γ: Αν όσα ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γ. Καλλιακμάνης, έχουν βάση, οι αστυνομικοί στη φύλαξη επίσημων προσώπων ανέρχονται σε 7.000 μόνο σε Αττική. Αν το νούμερο ισχύει και η εξαγγελία Μητσοτάκη για επάνοδο σε μάχιμες υπηρεσίες 2.500 αστυνομικών γίνει πράξη, ο αριθμός των απασχολούμενων στα «επίσημα» θα επανέλθει σε επίπεδα λίγο πάνω από αυτά του 2016, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία Τόσκα. Πώς από τις 3.500 με 4.000 έφθασαν στις 7.000 μέσα σε μόλις επτά χρόνια;

 

ΔΕΘ: Σχεδόν 2,5 ώρες ήταν η διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Στο διάστημα αυτό, ερωτήματα είχαν τη δυνατότητα να θέσουν στον πρωθυπουργό γνωστά πολιτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πάσης φύσεως φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ακόμη και κάποια που επιεικώς χαρακτηρίζονται... περιθωριακά.

Δεν συνέβη το ίδιο, για πρώτη φορά, με οικονομικές ιστοσελίδες, με γνωστή παρεμβατικότητα, κύρος και επισκεψιμότητα, όπως το Euro2day.gr.

Το γιατί, το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών...

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπορούμε να συζητήσουμε όσο θέλουμε για την ουσία αυτού του νέου πολιτικού φαινομένου που ακούει στο όνομα Στέφανος Κασσελάκης. Προς το παρόν σημασία έχει ότι από το πουθενά βρέθηκε, σε λιγότερο από ένα μήνα, να ρίχνει εννιά (9) μονάδες στην Έφη Αχτσιόγλου και να δίνει νέα πνοή όχι μόνο στη «διαδικασία» αλλά και στην υπόσταση ενός κομματικού σχηματισμού που κινδύνευε να βρεθεί ουραγός των εξελίξεων, ανεβάζοντας δραματικά τη συμμετοχή στις κάλπες. Πάνω από 140.000 άτομα. Δεν το περίμενε κανένας. Κυριολεκτικά!

Δύσκολα να παραγνωρίσει κάποιος τη σημασία αυτών των εξελίξεων, πρώτον, ως έκφραση της δυσαρέσκειας του κόσμου για την «καμαρίλα» της κομματικής νομενκλατούρας, που χαρακτήρισε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεύτερον, ως έκφραση δυσαρέσκειας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Οι πληροφορίες λένε ότι ειδικά στη Θεσσαλία, παρά τις εύλογες δυσκολίες, πήγαν να ψηφίσουν αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από όσους είχαν πάει να ψηφίσουν τον Τσίπρα!

Προφανώς υπάρχει και ο δεύτερος γύρος (αν η Εφη δεν κάνει πίσω), ωστόσο η διαφορά, συνυπολογίζοντας και τις «ρεζέρβες» του καθενός, δείχνει Κασσελάκη. Εκτός αν οι οπαδοί του Νίκου Παππά ακολουθήσουν γραμμή για Έφη Αχτσιόγλου -κάτι μάλλον δύσκολο.

Παρεμπιπτόντως, οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά έπεσαν μέσα. Ειδικά αυτή της Real Poll έκανε προβλέψεις κυριολεκτικά «στον πόντο»!

Υ.Γ.: Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσουν σφόδρα. Οχι ότι δεν είχαν αρχίσει να ανησυχούν με την εμφάνιση Κασσελάκη, αλλά τώρα η αγωνία αυξάνει.

 

INLOT - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Intralοt και κοινοπραξίας τραπεζών για τη χορήγηση δανεισμού 100 εκατ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει η εισηγμένη.

Αν αντλήσει τα παραπάνω κεφάλαια, η Intralot θα μειώσει, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA στα επίπεδα του 2,6 φορές. Με δεδομένο ότι τα EBITDA αυξάνονται σταθερά, κατά την τελευταία διετία, ο στόχος για το 2024 (σ.σ. EBITDA περί τα 140 εκατ. ευρώ) δείχνει ρεαλιστικός.

Καθώς φέτος αναμένεται να προσεγγίσουν τα 135 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός μειώνεται, οι τραπεζίτες εμφανίζονται θετικοί στη χορήγηση του δανείου.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι προβλέψεις μιλούν για σημαντική περαιτέρω άνοδο της τιμής, καθώς ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι η Δύση βρίσκεται απέναντι σε μια συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία, προκειμένου να ανεβάσουν σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή του μαύρου χρυσού και τον πληθωρισμό στη Δύση.

Αυτό που έχει ωστόσο μεγάλη σημασία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δαπανήσει μεγάλο μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων πέρυσι, προκειμένου να κρατήσουν σε λογικά ύψη τις τιμές. Και τώρα βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τόσο ως προς την αναπλήρωσή τους (που θα αυξήσει τις τιμές) όσο και ως προς την περαιτέρω συγκράτηση των ανοδικών πιέσεων (διότι δεν μπορούν να εξαντλήσουν τα αποθέματα ασφαλείας).

Στα καθ' υμάς, με τη βενζίνη ήδη αισθητά πάνω από τα δύο ευρώ και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να προϋπολογίζεται ήδη στο 1,5 ευρώ το λίτρο (1.800 ευρώ ο τόνος), εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα!

 

AVRAMAR: Οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου δέχθηκαν, την περασμένη Άνοιξη, κρούση από τον τότε ισχυρό άνδρα του ομίλου Avramar, για το αν θα συναινούσαν σε απόσχιση και πώληση του κλάδου ιχθυοτροφών στην Cargill. Τότε «πάγωσαν» τη σχετική συζήτηση, επειδή προηγούνταν η απόκτηση εικόνας για την κατάσταση του ομίλου.

Τώρα που η Deloitte ξεκίνησε την άτυπη διερεύνηση για αγοραστές της Avramar, αν η πρόταση παραμένει στο τραπέζι, θα εξετασθεί. Προτεραιότητα, πάντως, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι να βρεθεί συνολική λύση για τον όμιλο.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας λύσης, θα μπορούσε να διερευνηθεί και η πώληση ενδεχόμενων assets σε τρίτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v