Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2023

Τραπεζίτες: Το… τσουρούφλισμα στη ΔΕΘ - Ταβανόπροκα Λιανού για την ακρίβεια - Σφηνάκια για ΛΑΜΔΑ, ΔΟΜΙΚ, ΕΠΣΙΛ, ΜΟΥΖΚ

Τραπεζίτες: Το… τσουρούφλισμα στη ΔΕΘ - Ταβανόπροκα Λιανού για την ακρίβεια - Σφηνάκια για ΛΑΜΔΑ, ΔΟΜΙΚ, ΕΠΣΙΛ, ΜΟΥΖΚ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Δεν το λες καρφί αλλά μάλλον… ταβανόπροκα! Μιλάμε για την παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννη Λιανού στη συζήτηση που γίνεται (και) αυτή την περίοδο για τις ανατιμήσεις, τα καρτέλ και την κερδοσκοπία, με φόντο την καταστροφή του Κάμπου από τις πλημμύρες.

Εγραψε στο Twitter: «Η ακρίβεια & αύξηση κόστους ζωής είναι το νο 1 πρόβλημα/προτεραιότητα σήμερα σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση και εμείς περιμένουμε ακόμα να προχωρήσουν οι προσλήψεις στην ΕπΑντ που είχαν προγραμματιστεί για το 2021 και 2022 και για τις οποίες υπάρχουν ήδη οι πόροι... Ας περιορίσουμε επιτέλους τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ας δώσουμε ουσιαστικά πλέον τα εργαλεία στις ανεξάρτητες αρχές να προχωρήσουν οι ίδιες άμεσα τις διαδικασίες για τις προσλήψεις που έχουν εγκριθεί & προγραμματιστεί πριν 2 έτη... τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Ας σκεφτούμε επίσης τρόπους να ενισχύσουμε την προστασία των καταναλωτών με διαδικασίες συλλογικών διευθετήσεων & αγωγών όπως π.χ. στην Ολλανδία. Το εργαλείο αυτό θα συμπληρώσει τους λιγοστούς ανθρώπινους πόρους της ΕπΑντ και θα φέρει αποτρεπτικά αποτελέσματα άμεσα».

Ακούει κανείς;

 

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Σε ευγενικό... τσουρούφλισμα για τις 4 μεγάλες τράπεζες εξελίχθηκε η περιορισμένη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Μία δεύτερη σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση είναι η εξυγίανση και η ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει αμέσως μετά, «θέλουμε να στηρίξουμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα».

Κι επειδή όλη η αγορά ξέρει από καιρό ότι αυτός ο πυλώνας ή πόλος αφορά την Αττικής και τη συνένωσή της με την Παγκρήτια (με βασικό επενδυτή τη Thrinvest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου), δεν χωρά πλέον αμφιβολία ότι το εγχείρημα και η ένταξή του στο πρόγραμμα «Ηρακλής» εμφανίζεται να έχει στρατηγική σημασία για τον πρωθυπουργό, ως προς την τόνωση του τραπεζικού ανταγωνισμού.

Που με τη σειρά του σημαίνει ότι κατά την άποψη της κυβέρνησης, δεν υφίσταται ικανοποιητικός ανταγωνισμός.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και με διαφορετικό τρόπο το ίδιο θέμα. «Θέλουμε», είπε, «να δώσουμε τη δυνατότητα για παροχή δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς -είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πάντα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Όχι ό,τι πιο ευχάριστο για τους λοιπούς τέσσερις πόλους του συστήματος, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Διότι το αν θα ενισχυθεί στην πράξη ο τραπεζικός ανταγωνισμός μένει να φανεί.

 

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Αντίθετα λόγους να είναι ευχαριστημένοι έχουν οι επενδυτές, αφού όπως είπε ο Κυριάκος, «ακολουθεί η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα ομόλογα ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης», ενώ έρχεται και η μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών στο μισό.

Από άλλη σκοπιά, κρίσιμη και η εμφατική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο (κι όχι μόνο μία φορά) ότι θα τηρηθεί απόλυτα η δημοσιονομική συνέπεια.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Ίσως οι... ευτυχέστεροι της φετινής ΔΕΘ. Υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, πιθανώς και υποχρεωτική ασφάλιση για τις ιδιωτικές περιουσίες, έναν τομέα που δεν είχε ως τώρα ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, εισηγμένη έχει μείνει μόνο μία ασφαλιστική εταιρεία, η Interlife ΑΕΓΑ.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ευρεία άνοδος για σειρά μετοχών την Παρασκευή, με την πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων, ωστόσο, να ανήκει στη μετοχή που «έπιασε» τα 3,27 ευρώ με κέρδη σχεδόν 10%, επαναπροσεγγίζοντας τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο Δημήτρης Κούτρας είχε αγοράσει το 29,31% της εισηγμένης προς 0,90 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο να «τρέχει» έκτοτε προσφέροντας απόδοση άνω του 350%!
Την προηγούμενη εβδομάδα συγκροτήθηκε σε σώμα και το νέο διοικητικό συμβούλιο της κατασκευαστικής, με τον Δ. Κούτρα να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου.

 

EPSILON NET: Μέρες τώρα φλέρταρε με νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή, με το αρνητικό κλίμα στην αγορά να φρενάρει τις κινήσεις των πιστών της εισηγμένης. Την Παρασκευή, ωστόσο, με «ούριο άνεμο» στο ταμπλό, το έκανε και μάλιστα με στυλ.

Ανοδος άνω του 5%, με τον τίτλο να πιάνει τα 12 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει πλέον τα 650 εκατ. ευρώ.

Το «χαρτί» έχει δώσει άνοδο άνω του 100% στο 12μηνο.

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Πέρα από το γνωστό μη εξυπηρετούμενο δάνειο της Ήλιος προς την Εθνική Τράπεζα (για το οποίο η Μουζάκης είναι εγγυήτρια και έχει ήδη σχηματίσει πρόβλεψη 4,926 εκατ. ευρώ στις λογιστικές της καταστάσεις), υπάρχει ένα ακόμη άνοιγμα της γνωστής βιομηχανίας εσωρούχων, που αφορά την εισηγμένη.

Πρόκειται για μια υποχρέωση ύψους δύο εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, η οποία έχει μεταβιβαστεί στη Cepal. Για το δάνειο αυτό υπάρχει επίσης η εγγύηση της Μουζάκης, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από προσημείωση επί των ακινήτων της (όπως ισχύει με την υποχρέωση της Ήλιος προς την Εθνική) και χωρίς η εισηγμένη να έχει σχηματίσει πρόβλεψη.

Πάντως, η Μουζάκης -πάντα με στήριγμα τα έσοδα από ενοίκια- εμφάνισε κέρδη 461 χιλ. ευρώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο, μειώνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις της προς τους κληρονόμους του αείμνηστου ιδρυτή της από τα 19,15 στα 18,798 εκατ. ευρώ.

ΥΓ: Για τη ζημιά που υπέστη η (ασφαλισμένη) μονάδα εκκοκκιστηρίου της Μουζάκης (εκμισθώνεται σε τρίτο) στην Καρδίτσα λόγω των πρόσφατων πλημμυρών, η στήλη σάς είχε ενημερώσει έγκαιρα.

 

LAMDA-ΜΕΡΙΣΜΑ: Ανάλυση που οδηγεί σε σύσταση «υπομονής» έκανε ο CEO του ομίλου, Οδ. Αθανασίου, παραδεχόμενος πρώτος απ’ όλους (ίσως μαζί και με τον Δρ Σπύρο Λάτση) πως «η πορεία της μετοχής δεν ευχαριστεί κανέναν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο discount έναντι του NAV, υπό το οποίο τελούν υπό διαπραγμάτευση κολοσσοί του real estate παγκοσμίως, λόγω των γνωστών παραμέτρων όπως το επιτοκιακό και κατασκευαστικό κόστος.

Εξήγησε δε πως «η Lamda Development, επειδή έχει δάνεια και ομόλογα με εγγυήσεις μετοχών που δεν επιτρέπουν ούτε τη διάθεση δωρεάν μετοχών, δεν θα μπορέσει να δώσει μέρισμα πριν από το 2026».

Υπογράμμισε ωστόσο πως τα κέρδη που θα δώσει η Lamda τότε θα είναι θεαματικά, «αλλά το έργο θέλει τον χρόνο του».

 

LAMDA-ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Ο ίδιος επισήμανε πως καμιά εγχώρια τράπεζα δεν έχει αποχωρήσει από τη χρηματοδότηση του mega project του Ελληνικού, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν θα έχουν αρχηγεία (head quarters) στην έκταση. Άφησε και την αιχμή του, λέγοντας πως το Ελληνικό «αποτελεί ένα έργο που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό όραμα και να είμαστε όλοι πίσω από αυτό».

Παρ' όλα αυτά το έργο αρχίζει να διεθνοποιείται με road show στο Μονακό, αναζητώντας τελικούς χρήστες προφανώς κατοικιών. Όσον αφορά, ωστόσο, στην προσέλκυση ξένων συνεπενδυτών, δεν δόθηκε ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v