Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2023

Η «Καθημερινή» βρήκε τo... mojo του Κασσελάκη - Στατιστικά που «πονάνε» στο ΧΑ - Σφηνάκια για Logismos, Ελτον

Η «Καθημερινή» βρήκε τo... mojo του Κασσελάκη - Στατιστικά που «πονάνε» στο ΧΑ - Σφηνάκια για Logismos, Ελτον

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι περισσότεροι έχουν μεγάλη περιέργεια για το ποιος είναι «πραγματικά» ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι αυτά τα χαρίσματα, το «Mojo» που λένε και οι Αμερικανοί, που προσέφερε τέτοια αποδοχή και πλειοψηφία σε έναν ανοικτά ομοφυλόφιλο νέο πολιτικό, ακόμη και σε επαρχιακές περιοχές που δεν φημίζονται για τον «νεωτερισμό» τους.

Μέχρι στιγμής, την πληρέστερη απάντηση την έδωσε ο συνάδελφος Δημήτρης Ρηγόπουλος στην «Καθημερινή», ο οποίος ακολούθησε τον Στέφανο σε επίσκεψη στη Χαλκίδα και μίλησε για ώρα μαζί του.

Διαλέξαμε κάποια αποσπάσματα, που είναι χαρακτηριστικά:

… «Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση Κασσελάκη, αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση, αυτό βλέπεις και στον δρόμο. Παρά το ιλουστρασιόν πακέτο υπάρχει μια αίσθηση αυθορμητισμού, οικειότητας και γνησιότητας, που ο κόσμος καλωσορίζει και φαίνεται να έχει απελπιστική ανάγκη. Ο Κασσελάκης δεν περιμένει τους πιστούς να έρθουν να του φιλήσουν το χέρι, πηγαίνει ο ίδιος στους πιστούς»….

«Δεν ήμουν πάντα έτσι», μου λέει τρεις ώρες και δύο χιλιάδες, περίπου, σέλφι μετά, σε ένα τραπέζι της καφετέριας που τον φιλοξένησε. Εννοεί ότι δεν ήταν πάντα τόσο κοινωνικός. «Οταν ήμουν μικρός, επηρεασμένος και από τον μεγαλύτερο αδερφό μου, ακολουθούσα ένα πιο “μαθηματικό” πρότυπο, ας πούμε πιο “μονοκόμματο”. Μόνο όταν πήγα στο Phillips Academy, στη Βοστώνη, ανακάλυψα ότι μου αρέσουν και άλλα πράγματα, οι ξένες γλώσσες, για παράδειγμα, ή η Ιστορία ή το ντιμπέιτ. Όλα αυτά με άνοιξαν ως άνθρωπο, έγινα εκπρόσωπος της μαθητικής μας κοινότητας, αν και βαθιά μέσα μου συνέχιζα να είμαι ένας μάλλον εσωστρεφής έφηβος»

«Την πιο πολιτική του δήλωση, πάντως, και μάλιστα με πολλούς αποδέκτες εντός του επιτελείου του, την έκανε στην εκπνοή της κουβέντας μας: «Αυτό που σκέφτομαι, είναι ότι πρέπει να έχω ως μόνη πυξίδα το καλό του κόσμου, το καλό των πολλών. Αυτό σημαίνει ότι θα απογοητεύσω ανθρώπους που έχουν εργαστεί μαζί μου. Θα πρέπει κι εκείνοι να ανοίξουν τα μάτια και την καρδιά τους στο τι πρέπει να πετύχουμε»

Όποιος λοιπόν θέλει να διαμορφώσει καλύτερη αίσθηση για το ποιος (μπορεί να) είναι ο Κασσελάκης και γιατί έχει τέτοια πέραση, περίπου ως «Rock Star», στην κοινή γνώμη και στα ΜΜΕ, δεν έχει παρά να διαβάσει και το υπόλοιπο κείμενο με τίτλο «Στον δρόμο με τον Στέφανο Κασσελάκη - Οι σέλφι, ο χρησμός και ο Όσιος Δαυίδ».

ΥΓ: Το Philips Academy, γνωστό σε κάποιους και ως «Andover», είναι ένα πολύ ελίτ σχολείο στη Μασαχουσέτη (έτος ιδρύσεως το… 1778) που αποδέχεται περίπου το 9-13% των αιτήσεων που λαμβάνει ετησίως. Ανάμεσα στους αποφοίτους, έχει από προέδρους των ΗΠΑ όπως οι Μπους πατέρας και γιος, έως ηθοποιούς όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και ο Τζακ Λέμον.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Παλιά η διαπίστωση ότι η εγχώρια αγορά είναι ρηχή. Κάποια στατιστικά από τη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, αρκούν για να έχουμε μια (ζοφερή) εικόνα από τα σημερινά δεδομένα.

Από τα 106,5 εκατ. ευρώ των συνολικών συναλλαγών, τα 88,6 εκατ. αντιστοιχούσαν στον τζίρο των 10 τίτλων με τον μεγαλύτερο τζίρο. Στις υπόλοιπες 152 μετοχές απέμειναν μόλις 17,9 εκατ. ευρώ.

Ενα ακόμα στοιχείο έχει τη σημασία του. Από τα 88,6 εκατ. ευρώ των δέκα τίτλων που προαναφέρθηκαν, τα 21 εκατ. ευρώ (σχεδόν 24%) έγιναν στον ΟΠΑΠ. Και από αυτό τον τζίρο, τα 14,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε δύο πακέτα για 912 χιλιάδες τεμάχια του Οργανισμού.

 

LOGISMOS: Και μιας και πιάσαμε τις συναλλαγές, να πούμε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Οι μέτοχοι της εισηγμένης είδαν σήμερα την αξία της να αυξάνει κατά 6,6%, στο 1,29 ευρώ, εξαιτίας της μεταβίβασης μιας μετοχής! Ναι, έκανε τζίρο 1,29 ευρώ…

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, ενώ σε αρκετές συνεδριάσεις ο τίτλος δεν «άνοιξε» καν.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κάτοχοι 21.907 μετοχών που ήταν πωλητές στο χθεσινό κλείσιμο στο 1,29 ευρώ, θα πρέπει να περιμένουν πολύ να βρουν αγοραστή…

 

EUROBANK: Μικρή η χθεσινή αντίδραση της μετοχής παρά τη «γενναιόδωρη» προσφορά για την εξαγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, σε τιμή 1,8 ευρώ, δηλαδή περίπου 20% υψηλότερη από το κλείσιμο της Παρασκευής και αρκετά υψηλότερα από την ανώτερη τιμή που έχει γράψει η τράπεζα στο 1,652 ευρώ. Ακόμη μια ένδειξη ότι η αγορά παραμένει «κουρασμένη» και αυτή την περίοδο δεν τσιμπάει εύκολα στην καλλιέργεια προσδοκιών για το μέλλον.

Από την πλευρά του πωλητή (του ΤΧΣ) ισχύει δυστυχώς το «τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του». Είναι τόσο μεγάλες οι ζημιές από τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών γενικώς και της EΥΡΩΒ ειδικώς, που το 20% πανωπροίκι στην τρέχουσα μοιάζει με παρηγοριά στον άρρωστο.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός μόλις πρόσφατα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής καθολικής ασφαλιστικής κάλυψης των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών, προαναγγέλλοντας διάλογο με τις ασφαλιστικές εταιρείες και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο, με την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα θεσπίσει σοβαρά κίνητρα περιορισμού του κόστους, πέρα από την υπάρχουσα ανεπαρκή, όπως τη χαρακτηρίζει, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

«Τα ασφάλιστρα του σπιτιού του θα τα πληρώνει από την τσέπη του ο ιδιοκτήτης, όπως κάνει και με το αυτοκίνητό του. Το κράτος απλά θα πρέπει να δώσει κάποια φορολογικά κίνητρα», σημείωσε πηγή προσκείμενη στην ΠΟΜΙΔΑ.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουμε δει αξιοσημείωτες αντιδράσεις ούτε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να δούμε ωστόσο το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα τώρα που η κατάσταση ξεκαθάρισε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΕΛΤΟΝ: Βαριά ήταν η σκιά της μείωσης των οικονομικών μεγεθών σε επίπεδο εξαμήνου στην κίνηση της μετοχής. Ο όμιλος ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής μείωση κερδών κατά 67%, στο 1,55 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από τις έντονα δυσμενείς συνθήκες της αγοράς έναντι αυτών του 2022.

Παράλληλα, η εταιρεία αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου του 2022 για τη θυγατρική της στην Τουρκία εξαιτίας του ΔΛΠ 29 και του χαρακτηρισμού της τουρκικής οικονομίας ως «υπερπληθωριστικής». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω την κερδοφορία της για το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, από τα 7,6 εκατ. ευρώ στα 4,7 εκατ. ευρώ.

Ετσι, ο τίτλος υποχώρησε σχεδόν 15%, στο 1,98 ευρώ, με συναλλαγές 171 χιλιάδων τεμαχίων, που συνιστούν (τουλάχιστον) υψηλό έτους.

Υψηλό για τη φετινή χρονιά τα 2,88 ευρώ, από τα μέσα Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v