Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2023

Π. Μαρινάκης: Οι φόροι και η στρουθοκάμηλος *ΕΠΣΙΛ-ΑΛΜΥ: Συνέχεια στον… κατήφορο *Οι αγορές Jumbo και το μέρισμα Optima

Π. Μαρινάκης: Οι φόροι και η στρουθοκάμηλος *ΕΠΣΙΛ-ΑΛΜΥ: Συνέχεια στον… κατήφορο *Οι αγορές Jumbo και το μέρισμα Optima

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκπληξη προκάλεσε στη στήλη μια αναφορά χθες του κυβερνητικού εκπροσώπου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους. Θα ακούτε -όποτε η οικονομία το επιτρέπει- για μειώσεις και καταργήσεις», δήλωσε, για να συνεχίσει καταγράφοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Μόλις πριν μια εβδομάδα ωστόσο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, με στόχο την είσπραξη επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στα σπίτια που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του Airbnb επιβλήθηκε (μεταξύ άλλων) φόρος διαμονής.

Το πρώτο μέτρο, μάλιστα, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΕΤΕ αλλά και άλλων ξενοδοχειακών οργανώσεων. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας υποστήριξε ότι «η εξαγγελθείσα αύξηση στον φόρο διαμονής με τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα καταλύματα, σε ποσοστά μάλιστα της τάξεως 150% - 200%, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκαλεί προβληματισμό, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανταγωνιστικότητα του ευρύτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Αντίθετα, θετικά αντιμετωπίστηκαν οι φορολογικές αλλαγές στα Airbnb.

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις επιλογές, πάντως, ο φόρος είναι φόρος. Και η λογική της στρουθοκαμήλου ποτέ δεν βοηθά...

 

ΕΠΣΙΛ-ΑΛΜΥ: Συνεχίστηκε και την Παρασκευή η... κατηφόρα για τις δύο μετοχές, με ευθύνη των βασικών μετόχων τους όπως αναφέραμε διεξοδικά στο προηγούμενο σχόλιο. Η Epsilon Net του Γιάννη Μίχου έκλεισε με απώλειες σχεδόν 9%, η ΑΛΟΥΜΙΛ με -6,2%, σε μια συνεδρίαση στην οποία ο Γενικός Δείκτης έγραψε άνοδο κατά 1,46%, κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Θα δούμε πόσο σύντομα θα εκτονωθούν οι πτωτικές πιέσεις.

Στο μεταξύ βέβαια η ΕΠΣΙΛ έχει χάσει κάτι παραπάνω από το 25% της αξίας της, αλλά και το «ορόσημο» των 500 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, που είχε κατακτήσει. Ακόμη χειρότερα για την ΑΛΜΥ του Γιώργου Μυλωνά, που έχοντας φτάσει στα 4,17 ευρώ βρίσκεται τώρα στα 2,26, με κεφαλαιοποίηση μόλις 73 εκατ. ευρώ.

YΓ: Τo timing στο οποίο ανακοινώθηκε ο χωρισμός στα «τσανάκια» μεταξύ Epsilon Net και Space δεν το λες και... ιδανικό για την πρώτη.

 

ORILINA: Τις προπωλήσεις πολυτελών εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στο συγκρότημα (Orilina Residences), το οποίο προτίθεται να ανεγείρει στο Ελληνικό, ξεκίνησε η ΑΕΕΑΠ. Τα πρώτα προσύμφωνα έχουν ήδη υπογραφεί και η ζήτηση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι τόσο ισχυρή που η προπώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Η Orilina αγόρασε Ιούνιο και Ιούλιο από τη Lamda τα δικαιώματα επιφάνειας επί δύο οικοπέδων στο Ελληνικό 22,7+24,5 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται δίπλα στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, με αθροιστικό τίμημα 26,1 εκατ. ευρώ.

Στο ένα από τα δύο πρόκειται να ανεγερθεί συγκρότημα με 20 πολυτελείς μεζονέτες, σχεδιασμένο από τον Kengo Kuma. Στο άλλο θα ανεγερθεί ιδιωτική λέσχη, με χώρους εστίασης και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι οικοδομικές άδειες, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου, αναμένονται εντός του έτους.

Τέλος, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΑΕΕΑΠ ο Στέλιος Ζαββός. Νέος πρόεδρος ο Πλάτων Μονοκρούσος.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μια και αναφερθήκαμε στον Γενικό Δείκτη, πρέπει να πούμε ότι δεν μας έπεισε ούτε η ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά το ισχυρό rebound σε Πειραιώς και Eurobank. Με τζίρο που την Παρασκευή πέρασε ασθμαίνοντας τα 80 εκατ. ευρώ, ορισμένοι παράγοντες δείχνουν να επιμένουν ότι ο Σεπτέμβριος (για άλλη μια φορά) δεν είναι καλός μήνας για προσδοκίες.

Για τον Οκτώβριο δεν έχουν ακόμη άποψη.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Σημειώστε και κάτι ακόμα. Παράδοση έγινε τον Σεπτέμβριο (εξαιρείται η πρώτη ημέρα του μήνα) το χρηματιστήριο να κλείνει θετικά την Παρασκευή και στο κόκκινο τη Δευτέρα.

Κέρδη σχεδόν 1% στις 8 Σεπτεμβρίου, με τα πονταρίσματα στο investment grade από την DBRS. Η είδηση επιβεβαιώθηκε, αλλά τη Δευτέρα η αγορά έκλεισε με πτώση 0,71%. Με άνοδο 2% έκλεισε η Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, με την αγορά να περιμένει τον «χρησμό» της Moody’s. Ο οίκος μάς αναβάθμισε κατά δύο σκαλιά, αλλά και πάλι η αγορά έπεσε 0,55%.

Με κέρδη 1,41% ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα. Δεν περιμέναμε κάποιο οίκο να μιλήσει (ευτυχώς, λένε κάποιοι κακεντρεχείς).

Μένει να δούμε αν θα σπάσει η παράδοση.

 

JUMBO: Σε αγορές ακινήτων προχώρησε ο όμιλος τους προηγούμενους μήνες. Τον περασμένο Μάιο, η ρουμανική θυγατρική της απέκτησε μισθωμένο ακίνητο στην Τιμισοάρα έναντι ποσού 9 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου η κυπριακή θυγατρική Jumbo Trading προχώρησε στην εξαγορά εταιρείας, η οποία κατέχει οικόπεδο με κτήριο επιφάνειας 38 χιλ. τ.μ. στην περιοχή της Πάφου για μελλοντική ανάπτυξη. Το τίμημα ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ, πληρωτέο σε δέκα ισόποσες δόσεις.

Τέλος, η νέα σύμβαση μίσθωσης, που υπέγραψε η βουλγαρική θυγατρική για ένα από τα καταστήματά της, προβλέπει δικαίωμα αγοράς, έναντι τιμήματος 13,5 εκατ. ευρώ, αν κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να το πωλήσει.

 

LAVIPHARM-OPTIMA: Την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της εισηγμένης, ο οποίος συνάφθηκε το 2017, έκλεισε η Optima, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης. Η τράπεζα θα καλύψει κοινό ομολογιακό δάνειο 10,5 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, χωρίς να αναφέρεται το επιτόκιο.

Η λειτουργική ανάκαμψη της Lavipharm, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις του διαδερμικού συστήματος φεντανύλης, ενίσχυσε τις ταμειακές ροές, με αποτέλεσμα ο όμιλος να αποπληρώσει το καλοκαίρι δάνεια 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ ετοιμάζεται να καταβάλει στις τράπεζες άλλα 2,46 εκατ. ευρώ.

 

OPTIMA: Η πρόθεση της τράπεζας να διανείμει μέρισμα τρέχουσας χρήσης που να αντιστοιχεί σε 30% με 35% των κερδών της (περί τα 94 με 105 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών), συνιστά υποσχόμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 5,5% με 7%, ακόμη και αν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο ανώτατο του εύρους (7,2 ευρώ).

Δεν αποτελεί, απλά, την υψηλότερη μερισματική απόδοση, μεταξύ των εγχώριων τραπεζών καθώς οι συστημικές έχουν τον «κορσέ» του SSM, λόγω DTC και υψηλότερων ακόμη NPEs, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά ξεπερνά τις αντίστοιχες των περισσότερων εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χ.Α.

Και αυτό σε IPO τράπεζας έχει τη σημασία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v