Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2023

Η ΓΕΚ και το «πρόβλημα» της ΤΕΝΕΡΓ - Ερχεται φάουλ με τα επαγγελματικά ταμεία - ΧΑ: Τα ράλι της… πεντάρας

Η ΓΕΚ και το «πρόβλημα» της ΤΕΝΕΡΓ - Ερχεται φάουλ με τα επαγγελματικά ταμεία - ΧΑ: Τα ράλι της… πεντάρας

EUROBANK: Λήγει το απόγευμα στις 17:30 η ανταγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του 1,4% των μετοχών της τράπεζας, τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η στήλη πληροφορείται ότι έως τώρα δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος πλην της Eurobank και πηγές με γνώση της διαδικασίας επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται να εμφανιστεί ούτε τις επόμενες ώρες.

Εφόσον οι μετοχές περάσουν έναντι συνολικού τιμήματος 93,5 εκατ. ευρώ (1,80 ευρώ ανά μετοχή) στην τράπεζα, εν συνεχεία θα ακυρωθούν, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποδεσμευτεί από το ΤΧΣ.

Υ.Γ. Στο 1,46 ευρώ έκλεισε ο τίτλος χθες.

 

ΓΕΚ- ΤΕΝEΡΓ: Σκληρή η χθεσινή μέρα έφερε τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κλείσει (με πτώση 4,82%) εκεί που έχει βρεθεί ο Γενικός Δείκτης και οι μετοχές πολλών εταιριών: Περίπου όπου βρίσκονταν πριν τις πρώτες εκλογές.

Πιο εντυπωσιακή ωστόσο η πτώση της ΤΕΝΕΡΓ, που έχει βρεθεί από τα υψηλά των 21 ευρώ στα 13,2 ευρώ, με πτώση χθες κατά 5,44% και τον δεύτερο υψηλότερο τζίρο της συνεδρίασης.

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής άνευ αποτελέσματος, το επιχειρούμενο deal με τη First Sentier φαίνεται ότι έχει απογοητεύσει τους επενδυτές που πόνταραν σ' ένα καλό αλλά και σχετικά γρήγορο κέρδος. Έτσι, οι πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με παραπάνω από έναν ενδιαφερόμενους (εμείς δεν ξέρουμε αν είναι Άραβες, Κινέζοι, Γάλλοι ή… Πορτογάλοι) δεν φαίνεται να μεταβάλουν τη διάθεση.

Από την άλλη, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κι ένα πρόβλημα. Είναι κατά έναν τρόπο... ανυπεράσπιστη στις πτωτικές κινήσεις, καθώς δεν εμφανίζει συνήθη αμυντικά όπλα όπως οι αγορές ιδίων μετοχών ή η ενίσχυση θέσης από σημαντικούς μετόχους. Αιτία, όπως ακούμε, το ενδεχόμενο να προκύψουν θέματα insider trading, εφόσον κλείσει κάποιο deal.

Οι αναλυτές πάντως έχουν θέσει τους στόχους πολύ υψηλότερα από τις σημερινές τιμές. Θυμίζουμε, ενδεικτικά, έκθεση της Εuroxx που βγήκε στις αρχές Αυγούστου με σύσταση overweight και τιμή-στόχο τα 22,6 ευρώ, δηλαδή περίπου… 72% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.

Τότε υπήρχε κι εντελώς άλλο κλίμα στις αγορές, θα πείτε, ωστόσο η διαφορά είναι τεράστια.

 

ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Πλήγμα για τον θεσμό των ΤΕΑ θεωρεί η αγορά τυχόν επιβεβαίωση των πληροφοριών περί φορολόγησης του εφάπαξ που θα δίνουν, με συντελεστή 15%, χωρίς όρια και προϋποθέσεις.

Το σκεπτικό είναι ότι αν δεχτούμε ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής ενός μισθωτού βρίσκεται στο 15%, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα φορολογικό όφελος για τα μισά μέλη των Ταμείων. Κι όχι μόνο αυτό, καθώς με 15% θα επιβαρυνθούν φορολογικά και οι τυχόν συνδρομές του εργοδότη, αλλά και οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου δέκα ή και είκοσι ετών, οι οποίες θα ήταν πλήρως αφορολόγητες, αν ο εργαζόμενος έπαιρνε τα λεφτά στο χέρι και τα επένδυε μόνος του.

Άρα, λοιπόν, φορολογικά κίνητρα από τα ΤΕΑ θα έχουν μόνο οι υψηλόμισθοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα στην εφορία (δεν είναι και πάρα πολλοί). Θα μιλάμε, δηλαδή, για τα ΤΕΑ των μεσαίων και των υψηλών εισοδημάτων, ενώ πρωταρχικός στόχος του θεσμού είναι η στήριξη της ασφάλισης των πιο αδύναμων οικονομικών στρωμάτων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει, αντί για την είσπραξη ενός εφάπαξ, τη λήψη μιας ισόβιας σύνταξης που θα φορολογείται λιγότερο (π.χ. 10%).

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι λόγω της κρίσης οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι σήμερα πενήντα ετών και πάνω, πόσα λεφτά θα μαζευτούν από εισφορές και αποδόσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία, έτσι ώστε να αποτελούν μια υπολογίσιμη μηνιαία σύνταξη;

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το 15% θα πρέπει να αφορά μόνο τα μεγάλα εφάπαξ και η φορολογική κλίμακα να ξεκινά από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

 

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-INTRACOM PROPERTIES: Σε πέντε μήνες λήγει η μίσθωση του καταστήματος στην Ερμού 47 από την Inditex (Zara), η οποία κρίνεται χαμηλή βάσει των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Η Inditex πληρώνει 40 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για 1.500 τετραγωνικά (26 ευρώ ανά τετραγωνικό).

Οι δύο πλευρές (Intracom-Inditex) βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανανέωση της μίσθωσης επί μια 20ετία. Ακούγεται ότι το ενοίκιο θα ξεπεράσει ανά τετραγωνικό τα 52 ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η στήλη έχει αναφερθεί συχνά στο θέμα της χαμηλής εμπορευσιμότητας δεκάδων εισηγμένων, ωστόσο η εικόνα στο ταμπλό δεν την αφήνει σε ησυχία.

Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή συνεδρίαση και τη λίστα με τις μετοχές που είχαν τα υψηλότερα κέρδη. Στην Ελινόιλ καταγράφηκε άνοδος 9,77%, με μια συναλλαγή αξίας 4 ευρώ. Για τη Φιερατέξ αρκούσε κάποιος να επενδύσει 2 ευρώ για να ανεβάσει την τιμή κατά 4,5% στο 0,439 ευρώ. Ιδιο μοτίβο για τη Mermeren. Μόλις μια πράξη αξίας 77 ευρώ έφερε άνοδο στα 38,8 ευρώ (+4,3%).

Πόσα μπορείς να περιμένεις σε μια αγορά που ανεβοκατεβάζει εταιρείες με ψίχουλα;

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Στήθηκαν και περίμεναν οι traders την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και τελικά... έκαψαν τα χέρια τους.

Κόντρα στις προ ολίγων ημερών προβλέψεις (που σιγοντάρισαν μεγαλόσχημοι οίκοι) ότι ο μαύρος χρυσός από τα 95 δολάρια θα κινηθεί γρήγορα σε τριψήφια επίπεδα, οι τιμές υποχώρησαν βίαια τα τελευταία 24ωρα, με το brent να κινείται κάτω από τα 85 δολάρια.

Αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι traders να ψάξουν μέσω hedging προστασία από μεγαλύτερη πτώση και να προσαρμόσουν τα στοιχήματα σε χαμηλότερα επίπεδα. Καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στους όγκους συναλλαγών στα option και παράλληλα άλμα στα premium για πτωτικά put έναντι ανοδικών calls, τα υψηλότερα από τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v