Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2023

Κυριάκος: Τι κρύβει η νέα συνέντευξη - Φάκελο για Ελλάδα ετοιμάζει η OLAF - Σφηνάκια για CVC, Yalco, Foodlink, Δρομέα

Κυριάκος: Τι κρύβει η νέα συνέντευξη - Φάκελο για Ελλάδα ετοιμάζει η OLAF - Σφηνάκια για CVC, Yalco, Foodlink, Δρομέα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει ο μήνας της ΔΕΘ κι ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στον «Alpha ΤV». Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι μεσολάβησαν η τραγική αποστολή στη Λιβύη, η δεύτερη πλημμύρα στη Θεσσαλία και ένα μπαράζ δημοσκοπήσεων. Ούτε βεβαίως ότι την Κυριακή έχουμε τον πρώτο γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η ΝΔ κατεβαίνει με στόχο να κάνει το «13+3», σε περιφερειάρχες και δημάρχους μεγάλων πόλεων αντιστοίχως.

Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σοβαρός και ευφραδής, αισιόδοξος, πειστικός σε πολλά -ιδίως στον χώρο της οικονομίας- και με (μετρημένο) αέρα «παίζω χωρίς αντίπαλο». Στα μειονεκτήματα (και πάλι) το ότι αποφεύγει την αυτοκριτική, ακόμη κι εκεί που θα ήταν εύκολο να την κάνει.

Δικαιολόγησε πλήρως τους υπουργούς του (περιλαμβανομένου του Βασίλη Κικίλια) και το επιτελικό κράτος, υπερασπίστηκε το περίφημο πλέον rotation, ενώ απέφυγε να πάρει ουσιαστικές αποστάσεις από το «φαινόμενο Μπέος», κάτι που θα ευχαριστούσε τους πιο σοβαρούς (και τους κεντρώους) του κόμματός του.

Ομοίως απέφυγε να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο και του εισαγγελικού ελέγχου.

Kρατάμε τη συνέντευξη όχι μόνο ως «προεκλογική» λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ως μια ένδειξη ότι αντιλαμβάνεται πως η εικόνα της κυβέρνησης έχει θολώσει πολύ -και τη στηρίζει με τη δική του.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Συνεχίζει την «grass roots» εκστρατεία που έθεσε σε κίνηση με την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Απλή μπλουζίτσα, τζινάκι, φτυάρι, επισκέψεις μέσα σε σπίτια πλημμυροπαθών και βιντεάκια στα social. Συναίσθημα πολύ, πολιτική ουσία ελάχιστη, προς το παρόν συνεχίζει να ποντάρει στη δύναμη της εικόνας.

O χρόνος θα δείξει αν ο συνδυασμός Φάμελλος και λοιποί στη Βουλή, Κασσελάκης στο «όργωμα» ανά την Ελλάδα, θα αποδειχτεί επιτυχημένος, για την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

OLAF: Πρόκειται για την ευρωπαϊκή υπηρεσία που ερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Οπως είναι γνωστό, μια τέτοια απάτη εντόπισε η OLAF στο πρόγραμμα GEVOO για την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου σε τρίτες χώρες. Στην έκθεσή της διαπίστωνε παρατυπίες, απευθείας ανάθεση της υλοποίησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος σε Καναδά, Αυστραλία και Αλβανία, ύπαρξη συγγενικών ή προσωπικών δεσμών μεταξύ ορισμένων φορέων με στελέχη του ΣΕΒΙΤΕΛ, αλλά και σύναψη «ψευδών συμφωνιών» με στόχο τη νομιμοποίηση ορισμένων χρημάτων.

Έτσι στις 20 Μαΐου του 2021 ο τότε αρμόδιος υπουργός ζήτησε από τον ΣΕΒΙΤΕΛ να επιστρέψει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν το σύνολο των ποσών που του είχαν καταβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης του ελαιολάδου, ήτοι 4,044 εκατ. ευρώ, ενώ πάγωσε την τέταρτη δόση.

Δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά, η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει -ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια-, κάτι που εκτιμάται από τα μέλη του κλάδου ότι θα γίνει το 2024. Όμως η στήλη ακούει ότι η OLAF ετοιμάζει νέο φάκελο εις βάρος της Ελλάδας, που θα σκάσει λίαν συντόμως.

Stay tuned…

 

CVC-ΚΛΙΝΙΚΕΣ: Στην πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου των δανείων που έλαβε από το Metropolitan (Περσεύς Υγειονομικής Μέριμνας) προχωρά η Hellenic Healthcare Group, η εταιρεία συμμετοχών κάτω από την οποία στοιχίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της CVC Capital Partners στον χώρο της υγείας.

Η HHG προπληρώνει 9,78 εκατ. ευρώ, εξοφλώντας κεφάλαιο και τόκους από τρία ομολογιακά, τα οποία είχε καλύψει η Περσεύς. 

 

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ: Σε «τεχνικό λάθος» απέδωσε η εμπλεκόμενη τράπεζα την παρακράτηση των χρημάτων που προορίζονταν για «πρώτη αρωγή».

Πηγές της υποστηρίζουν ότι μόλις έμαθαν το θέμα, εντόπισαν το σφάλμα, επικοινώνησαν με τον άνθρωπο, του ζήτησαν συγγνώμη και έγινε αμέσως αντιλογισμός, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα.

Σημειώστε όμως και το σημαντικό. Καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλα «παρατράγουδα», προτρέπει τους δανειολήπτες να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζα…

 

YALCO: Παρά το προσύμφωνο πώλησης για ένα ακόμη ακίνητο της εισηγμένης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και παρά τη διαγραφή χρέους 500 χιλ. ευρώ, τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Yalco παρέμειναν ζημιογόνα ακόμη και σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA -687 χιλ. ευρώ, καθαρή ζημία 473 χιλ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαια έντονα αρνητικά και το κεφάλαιο κίνησής της ανεπαρκές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι χωρίς γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων, η εταιρεία δεν έχει μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της διοίκησης προκειμένου έως το τέλος του έτους να έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμφανιζόμενες υποχρεώσεις της εταιρείας, ωστόσο το όλο ζήτημα ακούγεται ότι παρουσιάζει κάποιες «γωνίες».

 

FOODLINK: Στην αλλαγή στρατηγικής της εισηγμένης από growth story σε profit story είχε αναφερθεί η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια καλύφθηκε πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία επιπλέον ανακοίνωσε κερδοφόρα εξαμηνιαία αποτελέσματα (+199 χιλ. έναντι -645 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022) και εκτίμησε ότι θετικά θα εξελιχθεί και το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς,  παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις.

«Η διοίκηση εκτιμά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ότι η πορεία του ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο θα είναι θετική και αντίστοιχη αυτής του πρώτου εξαμήνου», ανέφερε χαρακτηριστικά στις λογιστικές της καταστάσεις.

 

ΔΡΟΜΕΑΣ: Δεν πέρασε στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών που σημείωσε η εισηγμένη εταιρεία το πρώτο εξάμηνο (από τα 11,7 στα 14,8 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, η εκτίναξη των επιτοκίων ανέβασε το κόστος χρηματοδότησης κατά 423 χιλιάδες ευρώ και έτσι τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν από τα +422 στα +111 χιλ. ευρώ.

Το καλό βέβαια για τον Δρομέα είναι το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που διαθέτει (γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) και οι κινήσεις για ανάληψη νέων έργων στο εξωτερικό. Στόχος, να είναι σε θέση να συνεχίσει να επιτυγχάνει κερδοφόρα αποτελέσματα, όσο τα επιτόκια χορηγήσεων διατηρούνται σ’ αυτά τα υψηλά επίπεδα.

 

ΟΚ ANYTIME: Με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό, απ’ ό,τι το σύνολο της αγοράς, «έτρεξαν» πέρυσι οι πωλήσεις της αλυσίδας, ξεπερνώντας τα 68,3 εκατ. ευρώ. Μικρή, μόλις 2,04%, ήταν η υποχώρηση των κερδών στις 562.976 ευρώ.

Ωστόσο ο Ορκωτός για μια ακόμη χρήση έχει βγάλει αρκετές κίτρινες κάρτες τόσο για το πώς απεικονίζεται η αξία κτήσης συμμετοχών σε προσωπικές εταιρείες και η αξία κτήσης μεριδίων σε κεφαλαιουχικές, όσο και για το γεγονός ότι η απομείωση των επισφαλών - επίδικων απαιτήσεων υπολείπεται της απαιτούμενης.

Η στήλη παρατήρησε ότι έχει περάσει στα «ψιλά» στις οικονομικές της καταστάσεις η δικαστική διαμάχη με την Alpha Βank (την οποία δεν κατονομάζει). Η διαμάχη με την τράπεζα αφορά τις αποφάσεις για δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που είχαν εγκρίνει οι γενικές συνελεύσεις της Ok Anytime την περίοδο που η Μαρινόπουλος ΑΕ κατείχε το 51,1%.

Σύμφωνα με την Alpha Βank, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ακυρωθούν και να αναγνωριστεί το δικαίωμα ενεχύρου της επί του 51,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ok Anytime Markets.

Για την ιστορία, θα πρέπει να πούμε ότι το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είχε ακυρώσει τις επίμαχες αποφάσεις του 2017. Η εταιρεία προσέφυγε και αναμένεται η απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης των ως άνω αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου.

Η διοίκηση της Ok Anytime εκτιμά, πάντως, ότι θα δικαιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v