Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2023

Η Ειρήνη Φρεζάδου, το εξώδικο και ο... Βουλγαράκης - Σκληρό μάθημα για την Αλουμύλ - Το ράλι ΕΚΤΕΡ και η 7η τάξη

Η Ειρήνη Φρεζάδου, το εξώδικο και ο... Βουλγαράκης - Σκληρό μάθημα για την Αλουμύλ - Το ράλι ΕΚΤΕΡ και η 7η τάξη

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ: Σε απάντηση του σχολίου μας την Παρασκευή, λάβαμε από την κα Ειρήνη Φρεζάδου (φωτ.), υποψήφια δημοτική σύμβουλο με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, εξώδικη δήλωση στην οποία μας κατηγορεί ότι το δημοσίευμα ήταν ψευδές, ανυπόστατο και συκοφαντικό, κι έτσι μας υποχρεώνει να επανέλθουμε διεξοδικά στο θέμα.

Στο κείμενο του εξωδίκου της, η κα Φρεζάδου παραδέχεται ότι υπήρξε έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της, η οποία, όπως επισημάναμε, ζητούσε την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών, δίνοντας και το δικαίωμα προσφυγής μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Κατά συνέπεια, η κα Φρεζάδου επιβεβαιώνει το δημοσίευμά μας.

Στη συνέχεια, όπως η ίδια μας γνωστοποίησε μέσω του εξωδίκου της, άσκησε προσφυγή η οποία πρωτοκολλήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αιτιολογία ότι οι αυθαιρεσίες αυτές «τακτοποιήθηκαν» βάσει του νόμου 4495/2017 και μέσω της οποίας αιτείται να αρθεί ο χαρακτηρισμός των κατασκευών της ως αυθαιρέτων, όπως και να αρθεί η επιβολή των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι τις αυθαίρετες κατασκευές δεν τις έκτισε, αλλά περιήλθαν στην ιδιοκτησία της ως μέρος του διαμερίσματος που αγόρασε. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Δεν τις έχτισε, δηλαδή τις αυθαιρεσίες, τις αγόρασε.

Κατά συνέπεια, στα στοιχεία που παραθέσαμε στο δημοσίευμα, ουδέν ψευδές και συκοφαντικό γράψαμε. Παραθέσαμε το γεγονός ότι της κοινοποιήθηκε έκθεση αυτοψίας για αυθαιρεσίες από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων -έγγραφο που είχαμε στα χέρια μας- και το σχολιάσαμε.

Σε σχέση με την παραπάνω προσφυγή της κας Φρεζάδου, πηγές με γνώση των σχετικών θεμάτων (καθότι οι ίδιοι δεν είμαστε... πολεοδόμοι) αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τον ν. 4495/2017 βάσει του οποίου «τακτοποιούνται» οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες δεν υπάγονται στις «μικρές». Και ότι για την τακτοποίησή τους στο συγκεκριμένο ακίνητο, προβλέπεται ειδική διαδικασία που απαιτεί την έγκριση της αρχαιολογίας, του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το άρθρο 116 παρ. 9 Ν. 4495/17 λόγω της αρχαιολογικής περιοχής, αλλά και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, επειδή βρίσκεται σε ακίνητο όμορο διατηρητέου κτίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 3 Ν. 4495/17.

Ομοίως, νομική πηγή μάς ανέφερε ότι η δήλωση τακτοποίησης γίνεται χωρίς πραγματικό έλεγχο των συνυποβαλλομένων εγγράφων και δικαιολογητικών και είναι μία διοικητική πράξη που παράγει απλώς ένα τεκμήριο νομιμότητας, γιατί θα πρέπει να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις.

Όλα αυτά τα δαιδαλώδη, ωστόσο, μικρή σημασία έχουν για την ουσία του θέματος, διότι ουδόλως μας αφορά τι θα γίνει με τις αυθαίρετες κατασκευές της. Φοβόμαστε όμως ότι η κα Φρεζάδου έχει μπερδέψει λίγο το «πολιτικό» με το «νομικό», για να παραφράσουμε λίγο τη ρήση περί «νόμιμου» και «ηθικού», της εποχής Γιώργου Βουλγαράκη, που κατά σύμπτωση είναι και συνυποψήφιός της με την παράταξη Μπακογιάννη.

Διότι, η κα Φρεζάδου, ως αρχιτέκτων-πολεοδόμος, με πλουσιότατο μάλιστα βιογραφικό, προφανώς θα πρέπει να γνωρίζει τι αποτελεί αυθαιρεσία και τι όχι σε μια υφιστάμενη οικοδομή, πριν αγοράσει. Μάλλον δεν είναι ένας απλός πολίτης που αγόρασε ακίνητο χωρίς να αντιληφθεί τις αυθαιρεσίες.

Κι όπως είχε το δικαίωμα, μεταγενέστερα προχώρησε, όπως μας ενημέρωσε μέσω του εξωδίκου της, στην προσπάθεια τακτοποίησής τους. Τα είπαμε άλλωστε αυτά και στο προηγούμενο σχόλιό μας. Ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία. Μόνο που εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά.

Θα μας επιτρέψει να έχουμε την άποψη ότι όταν κάποιος γνωστός αρχιτέκτων-πολεοδόμος διατείνεται πως πρωτοστατεί σε κινήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, των κατοικιών κ.λπ. και γίνεται γενικώς «εκδικητής» των πολεοδομικών παραβάσεων, υπαρκτών ή μη (αυτό το κρίνουν τα αρμόδια όργανα), αλλά και διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων, οφείλει να τηρεί πρώτος αυτά που διατείνεται ότι προστατεύει.

Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να μη θεωρήσουμε ότι άπτεται του δημοσίου συμφέροντος το γεγονός ότι μια αρχιτέκτων-πολεοδόμος που διεκδικεί ψήφο στις δημοτικές εκλογές, με σημαία τα όσα κάνει στον τομέα του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, έχει στην κυριότητά της ακίνητο με αυθαίρετες κατασκευές, έστω κι αν τις «τακτοποιεί».

 

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΙΙ: Επίσης άξιες του δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος είναι και οι προσφυγές της στο ΣτΕ, ενάντια στον Δήμο Αθηναίων, για απόφαση της διοίκησης Μπακογιάννη, με την οποία είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

Η απάντηση της κας Φρεζάδου είναι ότι τις ενέργειες της διοίκησης Μπακογιάννη τις προσβάλει… «ως διαδικαστικώς προβλέπεται». Απώτερος σκοπός της, σημειώνει, είναι να ζητηθεί η κρίση του Σ.τ.Ε. σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής Μακρυγιάννη Κουκάκι, σε σχέση με την ανέγερση όμορου ξενοδοχείου.

Η ουσία πάντως είναι ότι έχει καταθέσει προσφυγές ενώπιον του Σ.τ.Ε. ενάντια σε απόφαση της διοίκησης Μπακογιάννη, με την οποία… κατεβαίνει στις εκλογές. Προσφυγές στις οποίες, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας, υποστηρίζεται ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις (της διοίκησης Μπακογιάννη) είναι παράνομες. Για την ακρίβεια, αναφέρεται στις προσφυγές της ότι «τόσο η προέγκριση οικοδομικής άδειας και η αναθεώρησή της, όσο και η ίδια η χορηγηθείσα άδεια είναι παράνομες», για αυτό και ζητά από το Σ.τ.Ε «να ακυρώσει τις προσβαλλόμενες παράνομες πράξεις».

Ουδέν περαιτέρω σχόλιο έχουμε, για το θέμα αυτό.

Επειδή όμως βλέπουμε ότι η αρχιτέκτων-πολεοδόμος κα Φρεζάδου επιθυμεί να μη σηκώνει «μύγα στο σπαθί της», έφτασε δε στο σημείο να απαιτήσει να κατεβάσουμε το σχετικό σχόλιο, θα θέλαμε να τη ρωτήσουμε αν είναι το ίδιο πρόσωπο με την αρχιτέκτονα Ειρήνη Φρεζάδου-Τρυποδάκη, που προ ετών καταγράφηκε σε δημοσιεύματα (τα οποία βρίσκονται και σήμερα στον αέρα) ως μέρος λίστας αργομίσθων με υψηλά μηνιαία ποσά, τις οποίες προσέφερε η διοίκηση Μαρτίνη στο Ερρίκος Ντυνάν. Την ίδια λίστα δηλαδή που φιλοξενείται και στο (δημόσιο και ανοιχτό σε όποιον από το κοινό θέλει να το διαβάσει) πόρισμα της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής που ασχολήθηκε τότε με την πολύκροτη υπόθεση.

Το πλήρες κείμενο του εξωδίκου της κας Ειρήνης Φρεζάδου προς το Euro2day.gr εδώ.

 

Q&R: Πολύ σασπένς αλλά… μηδέν εις το πηλίκο. Η μετοχή της εισηγμένης χθες είχε διακύμανση 17,5%, κινούμενη από το +3,58% έως το -13,98%, για να κλείσει τελικά οριακά υψηλότερα (+0,36%) στο 0,56 ευρώ.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, αξίας μόλις 68 χιλιάδων ευρώ.

 

OBI: Για μια τετραετία ανανεώνεται, όπως μαθαίνει η στήλη, η θητεία του Γενικού Διευθυντή Παναγιώτη Κανελλόπουλου στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Ο ΟΒΙ είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών, των βιομηχανικών σχεδίων και των εμπορικών σημάτων. Στο εξωτερικό ο ρόλος αντίστοιχων φορέων είναι σημαντικός, στην Ελλάδα μάλλον υποβαθμισμένος....

 

ΕΚΤΕΡ: Αστραψε και βρόντηξε ο τίτλος μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακών αποτελεσμάτων εξαμήνου, με πολλαπλασιασμό τζίρου και κερδών μετά την αναλογική ενσωμάτωση των οικονομικών μεγεθών από τις κοινοπραξίες που μετέχει.

Με συναλλαγές 270 χιλιάδες τεμάχια (2,4% του μετοχικού κεφαλαίου), τα κέρδη ήταν 26,6%, οδηγώντας τη μετοχή στα 2,76 ευρώ ή πιο κοντά στο υψηλό (3,15 ευρώ) που πέτυχε στις 18 Αυγούστου.

Από ένα τσεκάρισμα της οικονομικής κατάστασης, η στήλη εντόπισε κάποια στοιχεία με ενδιαφέρον. Με βάση τις συμβάσεις που είχε υπογράψει έως τα τέλη Ιουνίου, έχει ανεκτέλεστο 90,1 εκατ. ευρώ

Στο εξωτερικό, η δραστηριότητα στη Ρουμανία έχει περιορισθεί στην προσπάθεια πώλησης των εναπομεινάντων διαμερισμάτων που υπάρχουν σε οικοδομή που ολοκλήρωσε, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση οικοδομής σε ελεύθερο οικόπεδο, το οποίο προτίθεται να πουλήσει.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι η διοίκηση επαναβεβαιώνει ότι εξετάζει τις δυνατότητες να αποκτήσει πτυχίο 7ης τάξης, «με προσαρμογή των τεχνικοοικονομικών δεδομένων στις απαιτήσεις του Νόμου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων άλλων εταιρειών».

ΥΓ: Με 10,8 εκατ. ευρώ θετικό καθαρό ταμείο που εμφάνισε στις 30 Ιουνίου η Εκτέρ, είναι σε θέση να βρει τους απαιτούμενους πόρους για μία ή δύο εξαγορές που απαιτούνται, προκειμένου η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία να μεταταχθεί σε εκείνες που διαθέτουν την ανώτατη τάξη πτυχίου και που θα καρπωθούν τη μεγάλη μερίδα των επερχόμενων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Θετικά αποτίμησε η αγορά τη μεταβίβαση δανείων της εισηγμένης στην Παγκρήτια και τις εκτιμήσεις πηγών της διοίκησης ότι ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση επενδύσεων με ευνοϊκούς όρους.

Ετσι, παρά τη βουτιά του χρηματιστηρίου, ο τίτλος έκλεισε με κέρδη 7,39% στα 2,47 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η συναλλαγή έγινε στα 93 σεντς ανά ευρώ δανείου. Η συμφωνία είναι επιστέγασμα συζητήσεων που γίνονταν εδώ και καιρό σε «καλό κλίμα», όπως μαθαίνουμε. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Μυλωνάς και η διοίκηση της doValue (Θεόδωρος Καλαντώνης) ήταν σε ανοικτή γραμμή καθώς τα μεγέθη της εταιρείας είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα και πληρούσε τις προϋποθέσεις να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Η doValue, όμως, δεν μπορούσε να την παράσχει καθώς δεν είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο. Ετσι οι δύο πλευρές (Αλουμύλ και doValue) απευθύνθηκαν στην Παγκρήτια, καθώς κοινός τόπος ήταν να μην πωληθεί το δάνειο σε fund αλλά σε πιστωτικό ίδρυμα.

Το κλίμα βέβαια, τουλάχιστον σε επίπεδο μετοχής, «χάλασε» όταν ήρθαν στη δημοσιότητα οι γκρίνιες του ισχυρού άντρα της Αλoυμύλ για τους servicers και τη στάση τους. Ετσι, παρά τη χθεσινή άνοδο, η μετοχή απέχει πολύ από τα 3,35 ευρώ που βρισκόταν πριν ανακύψει το θέμα.

Διδακτική η ιστορία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v