Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2023

Real Estate στο XA: Βαράνε... καμπανάκια - Ποιοι θα τρέξουν την «υπόθεση Εθνική» - Η γκρίνια στη ΝΔ και ο Ζαχαριάδης

Real Estate στο XA: Βαράνε... καμπανάκια - Ποιοι θα τρέξουν την «υπόθεση Εθνική» - Η γκρίνια στη ΝΔ και ο Ζαχαριάδης

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-PLACEMENT: Μία από τις πτυχές της διάθεσης του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ, που συζητήθηκαν στο Ταμείο, κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, ήταν η σύνθεση της ομάδας επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών που θα «τρέξουν» το βιβλίο.

Book runner, εκ της θέσης της, ως σύμβουλος διάθεσης ΤΧΣ, η JP Morgan. Συνδιαχειριστές του βιβλίου για τη διάθεση σε ξένους επενδυτές Axia και Euroxx, χωρίς να αποκλείονται προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Στο σκέλος της διάθεσης σε Έλληνες επενδυτές ρόλο βαρύνοντα θα αναλάβει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Εννοείται ότι για τη δημόσια διάθεση σε εγχώριους επενδυτές θα εκδοθεί prospectus, το οποίο ετοιμάζεται, ώστε μετά την ανακοίνωση από τη διοίκηση (φωτ. ο Παύλος Μυλωνάς) αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου (6-7 Νοεμβρίου), να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έγκριση.

 

REAL ESTATE: Καθόλου ενθαρρυντική η μέχρι τώρα πορεία των εισηγμένων μετοχών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία και περιλαμβάνονται στον σχετικό δείκτη. Με πρωταθλήτρια την Demand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, που έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας της, σε σχέση με τα 15 ευρώ ανά μετοχή, τιμή στην οποία έγινε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, σχεδόν όλες οι εταιρείες που εκπροσωπούν τον κλάδο, η LamdaPremia, η BriQ, δείχνουν αδύναμες, σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Η χρηματιστηριακή πτώση έχει επηρεάσει σχεδόν το σύνολο των μετοχών, εφόσον συγκριθούν με τα υψηλά του καλοκαιριού. Οι συγκεκριμένες μετοχές όμως, έχουν βρεθεί χαμηλότερα κι από τα επίπεδα που είχαν πιάσει, στις αρχές του έτους, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Διότι ωραίο είναι να γράφουμε για τις μεγάλες προοπτικές που εξακολουθεί να έχει ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας (ακόμη και για επέλαση πλουσίων από τη Μέση Ανατολή, τώρα που επικρατεί μεγάλη ένταση στην περιοχή), αλλά όταν οι μετοχές… δεν ακούνε, μάλλον κάτι συμβαίνει.

Μάλλον δεν φταίει μόνο η χαμηλή εμπορευσιμότητα που έχουν πολλές από αυτές. Κάποιοι ειδικοί χτυπούν διακριτικά τα… καμπανάκια.

Θυμίζουμε ότι είχαμε γράψει εδώ και πολλούς μήνες κάποιες εκτιμήσεις, ότι εφόσον περάσει το καλοκαίρι και δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στις ξένες αγορές ακίνητης περιουσίας (με επίκεντρο την Ευρώπη), τότε θα επηρεαστεί και η δική μας.

Το καλοκαίρι πέρασε, τα επιτόκια δεν αναμένεται να πέσουν προσεχώς, στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις ανεβαίνουν, ομοίως τα επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια ακριβαίνουν, κι αυτό φαίνεται πως αρχίζει να επηρεάζει και την ντόπια αγορά.

Όχι όμως και τα… διαμερίσματα. Λόγω έλλειψης προσφοράς, η αναζήτηση οικίας λογικών διαστάσεων δεν φαίνεται να γίνεται φθηνότερη.

ΥΓ: Η περίπτωση της Dimand, που σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα δεν έχει καταφέρει να δώσει κέρδη σε όσους μπήκαν στη Δημόσια Εγγραφή, επαναφέρει ένα σημαντικό κατά την άποψή μας θέμα: Τις τιμές εισαγωγής που ορίζονται σε συνεργασία με τους αναδόχους και σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι ήταν υψηλές. Ελπίζουμε ότι δεν θα περάσει και η Optima Bank στη συγκεκριμένη κατηγορία, διότι από τότε που μπήκε, κλείσιμο πάνω από την τιμή εισαγωγής δεν έχει κάνει.

 

ΙΣΡΑΗΛ: Οι πόλεμοι κοστίζουν και αυτό είναι ξεκάθαρο στο Τελ Αβίβ. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας «μεγαλύτερο και ευρύτερο» από αυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η δημοσιονομική κατάσταση και ο χαμηλός δείκτης χρέους προς ΑΕΠ επιτρέπει τη χρηματοδότηση του πολέμου, τόνισε. «Εχουμε τα λεφτά και θα τα χρησιμοποιήσουμε τώρα για οτιδήποτε απαιτείται», ξεκαθάρισε.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ήττα φέρνει γκρίνια, λένε. Κάτι που αποτυπώνεται και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, μετά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο τοπικά κομματικά στελέχη των περιφερειών τους αλλά και συνάδελφοι βουλευτές που, όπως υποστηρίζουν, δεν στήριξαν τους επίσημους υποψηφίους της Πειραιώς αλλά τους «αντάρτες», με τις γνωστές συνέπειες.

Από τη μουρμούρα των συγκεκριμένων βουλευτών δεν ξεφεύγει ούτε η ηγετική ομάδα της παράταξης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- ήταν εδώ και μέρες ενήμερη για τις συγκεκριμένες συμπεριφορές τοπικών στελεχών, χωρίς να αντιδράσει.

«Κάποιοι τρέχαμε να στηρίξουμε τις επιλογές του κόμματος και κάποιοι άλλοι έκαναν τα προσωπικά τους παιχνιδάκια», έλεγε ενοχλημένος βουλευτής της περιφέρειας.

Το… γάντι πλέον βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας που καλείται, έστω εκ των υστέρων, να πράξει τα δέοντα.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Όσο απομακρυνόμαστε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο βγαίνουν απωθημένα. Όπως αυτά για την αδυναμία του υποψήφιου δημάρχου Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στον δεύτερο γύρο, μένοντας τρίτος, έστω και με διαφορά μόλις 0,8 μονάδων από τον (νικητή, τελικά) Χάρη Δούκα.

Κατ' αρχάς, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, ο κ. Ζαχαριάδης έφαγε γκολ από τα αποδυτήριά του, καθώς η υποψηφιότητά του στην Αθήνα αποφασίσθηκε στα τέλη Ιουλίου… με ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία, μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Φίλη. Το σκορ ήταν 12-10…

Έχετε κάτι χειρότερο για προώθηση αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας; Όταν, μάλιστα, ουδείς εκ των δύο είχε καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής ένα μήνα νωρίτερα στον Βόρειο Τομέα και στην Α' Αθηνών, αντίστοιχα;

Επιπλέον πρόβλημα τα «εσωκομματικά» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που υποστηρίζουν λοιπόν τώρα οι φίλοι του κ. Ζαχαριάδη (που στις εσωκομματικές διαδικασίες στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου) είναι πως ο υποψήφιος δεν στηρίχθηκε φανατικά στην κάλπη ούτε από τη μειοψηφία (για να μην «ψηλώσει» η προεδρία Κασσελάκη) ούτε από την πλειοψηφία (επειδή ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου).

Πάλι καλά δηλαδή που βγήκε τρίτος με 13,3%...

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Το Λονδίνο επέστρεψε στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών της βρετανικής αγοράς (εξαιρούνται ETFs και ADRs) αναρριχήθηκε στα 2,888 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας αυτή του Παρισίου (2,887 τρισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

To βρετανικό χρηματιστήριο είχε χάσει το στέμμα από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς βίωσε εκτεταμένες περιόδους κάμψης που ανιχνεύονται πίσω στο 2016 και την απόφαση να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συγκυρία, όμως, έχει ένα πλεονέκτημα: ισχυρή παρουσία ενεργειακών ομίλων, όπως η Shell και η BP, που υπεραπέδωσαν πρόσφατα εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Αντίθετα, το Παρίσι βασίζεται στην… πολυτέλεια. LVMH, L’Oreal, Hermes και Kering είναι μεταξύ των ομίλων που αντιστοιχούν στο 25% της κεφαλαιοποίησης του CAC 40. Τους προηγούμενους μήνες, οι μετοχές αυτές έτρεξαν, τώρα, όμως, δοκιμάζονται καθώς η ζήτηση από Κίνα μειώθηκε κατακόρυφα.

Από τα υψηλά του φετινού Απριλίου έχουν χάσει αθροιστικά κεφαλαιοποίηση 270 δισ. δολαρίων!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v