Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2023

Ο Κυριάκος και ο... «Αδωνοβοριδισμός» - ΧΑ: Πού ποντάρει η Ανδρομέδα - Citi: Απολύει τραπεζίτες για ένα... σάντουιτς

Ο Κυριάκος και ο... «Αδωνοβοριδισμός» - ΧΑ: Πού ποντάρει η Ανδρομέδα - Citi: Απολύει τραπεζίτες για ένα... σάντουιτς

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Τα χρόνια περνάνε, αλλά η ένταση ανάμεσα στον σκληρό πυρήνα των φιλελεύθερων οπαδών του πρωθυπουργού και στην παρουσία (και επιρροή) τόσο του Άδωνι Γεωργιάδη όσο και του Μάκη Βορίδη (κι άλλων πιο… δευτεροκλασάτων ονομάτων) δεν λέει να κοπάσει.

Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσαν οι μάλλον απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τον πολύ… αριστερό δήμαρχο Χαλανδρίου, τον Σίμο Ρούσσο (ο οποίος επανεκλέχθηκε πανηγυρικά), αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Βορίδη ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει γάμο ομοφύλων, όποτε κι αν φέρει το θέμα η κυβέρνηση.

Έτσι είδαμε από αναγνωρίσιμη προσωπικότητα με εμβέλεια στον φιλελεύθερο χώρο, τη Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, να κάνει λόγο για «Αδωνοβοριδισμό», χρεώνοντας εν πολλοίς σε αυτό το «φαινόμενο» την προχθεσινή ήττα στις Δημοτικές Εκλογές, λόγω απομάκρυνσης από το Κέντρο.

«Τρικυμία σε ποτήρι», θα παρατηρήσουν ίσως κάποιοι αναγνώστες, ωστόσο εκτός από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει θέμα και στον… βυθό. Η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της μόνο τον γάμο των ομόφυλων ή τον Σίμο Ρούσσο. Έχει μπροστά της θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, έχει τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχει σειρά θεμάτων, πέραν της οικονομίας, όπου οι προσεγγίσεις των φιλελεύθερων κεντρώων δεν προσομοιάζουν ιδιαίτερα με τον παραπάνω «Αδωνοβοριδισμό».

Η μπάλα δεν μπορεί να πηγαίνει για πάντα στην εξέδρα, όπως έχει συμβεί για παράδειγμα σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας με τους νόμους που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εντούτοις, όσοι σπεύδουν να χρεώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κακώς πήγε τον Άδωνι στο ευαίσθητο υπουργείο Εργασίας, πρέπει να ξέρουν ότι μάλλον έχουν έναν απροσδόκητο σύμμαχο.

Τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος έχοντας περάσει από αρκετά υπουργεία, δεν είχε ανάγκη τώρα από rotation για να δείξει αν τα καταφέρνει. Κι ενώ ήταν μια χαρά στο Ανάπτυξης, όπου ένιωθε στο… στοιχείο του, βρέθηκε σε υπουργείο που ούτε γνωρίζει, ούτε του πάει, ούτε του αρέσει, όπως μας λένε συνήθως πολύ έγκυρες πηγές.

 

IΝΤΡΑΚΑΤ: Μετοχική επανεμφάνιση πραγματοποίησε ο Λούκας Λαζαράκης στην Intrakat, στέλεχος την εποχή πλειοψηφίας Intracom αλλά και επί πλειοψηφίας Winex - εφοπλιστών, ως επικεφαλής του ενεργειακού τομέα του ομίλου.

Η Envirtus Investments που κατέχει το 5,16% της Intrakat -σύμφωνα με τη σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση- ελέγχεται από τον Λ. Λαζαράκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λ. Λαζαράκης είχε μεταβιβάσει τον Ιούλιο του 2022 τις μετοχές που κατείχε στην εισηγμένη μέσω της Danech Estate (σ.σ. ήλεγχε από κοινού με τον Δ. Στασινόπουλο το 10,1% του μετοχικού κεφαλαίου) προς τον εφοπλιστή Ηλία Γκότση (Eurotankers), όταν εκείνος ταυτόχρονα με τον εφοπλιστή Κώστα Αγγέλου (Benelux Overseas) «πλαισίωσαν» τη Winex των Αλ. Εξάρχου, Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

 

ΜΠΗΤΡΟΣ: Ούτε μία μετοχή της εταιρείας δεν άλλαξε χέρια την τελευταία εβδομάδα, ενώ η αξία των συναλλαγών κατά τις τελευταίες τριάντα ημέρες διαμορφώθηκε μόλις στα 994 ευρώ!

Όσο για την τιμή του τίτλου παραμένει στάσιμη από την 6η Σεπτεμβρίου έως σήμερα… Εξαντλήθηκαν τα όρια ακόμη και των πλέον υπομονετικών επενδυτών.

Η μετοχή όπως και η εισηγμένη εταιρεία είναι βαλτωμένες λόγω της παροιμιώδους καθυστέρησης που παρατηρείται στην -ήδη συμφωνημένη από το 2020- αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Και να σκεφτεί κάποιος ότι μετά την επίλυση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, θα μπορούσε να ακολουθήσει η ένταξη της «συγγενούς» Big Solar -ή και άλλων εταιρειών της οικογένειας Μπήτρου- στο εισηγμένο σχήμα, με αποτέλεσμα να προκύψει άλλη μια ουσιαστική εναλλακτική επιλογή για τους επενδυτές στο ΧΑ.

 

ALPHATRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Απέχει από το τραπεζικό ταμπλό η εταιρεία επενδύσεων, όπως φαίνεται και στην τακτική ενημέρωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

Οσον αφορά στις μετοχικές της τοποθετήσεις, το 6,04% είναι τοποθετημένο στον Τιτάνα και το 5,84% στην Quest. Τη 10άδα των πονταρισμάτων συμπληρώνουν ΔΕΗ (5,36%), ΟΤΕ (5,19%), Πετρόπουλος (4,58%), Viohalco (3,41%), Entersoft (3,26%), Flexopack (3,22%), Motor Oil (3,1%) και EΛΒΕ (2,67%).

Σημειώνεται ότι η απουσία τραπεζικών μετοχών από το χαρτοφυλάκιό της δεν συνιστά είδηση καθώς η επενδυτική παραδοσιακά τοποθετείται σε blue chips και mid caps, επιλέγοντας την… αποχή από τις εισηγμένες τραπεζικές μετοχές.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Η απότομη άνοδος επιτοκίων σε συνδυασμό με πωλήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στο Διαθεσίμων προς Πώληση να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ (0,2 δισ. στις 31/12/2022 από 1,03 δισ. στις 31/12/2021).

Τα κέρδη από την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 55,8 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία πωλήσεων και κερδοφορίας 2022 καθώς και η απόφαση πώλησης της ρουμανικής θυγατρικής Garanta Asigurari καταγράφηκαν από το Euro2day.gr, τον περασμένο Ιούνιο.

 

CITI: Τουλάχιστον… θυμηδία προκαλεί η υπόθεση απόλυσης τραπεζίτη από τον τραπεζικό κολοσσό, επειδή φέρεται να είπε ψέματα για τις ταξιδιωτικές του δαπάνες.

Όπως έγραψαν οι Financial Times, η τράπεζα πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα εναντίον τραπεζίτη για τις δαπάνες που κάλυψε σε τριήμερο ταξίδι του στο Αμστερνταμ, όχι επειδή υπερέβη το όριο των 100 ευρώ την ημέρα, αλλά επειδή οι αποδείξεις έδειχναν διπλή κατανάλωση καφέδων και σάντουιτς, κάτι που αποδείκνυε ότι τα γεύματα αφορούσαν σε δύο άτομα.

Στο δημοσίευμα περιγράφονται με λεπτομέρειες οι στιχομυθίες του εσωτερικού ελέγχου, όπου ο τραπεζίτης καλείται να περιγράψει ακριβώς τα γεύματά του, αρνούμενος ότι κάλυψε και δεύτερο άτομο, με απαντήσεις του στυλ «ναι, ήπια δυο καφέδες και έφαγα δυο σάντουιτς».

Και ψέματα να λέει το στέλεχος, από τη στιγμή που δεν υπερβαίνει το όριο δαπανών, τη λες και τραβηγμένη την απόλυση…

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η Citi είχε απολύσει έναν από τους υψηλόβαθμους traders ομολόγων της στο Λονδίνο, με κατηγορίες ότι έκλεβε φαγητό από την κουζίνα του γραφείου!

Αλλα ήθη και έθιμα θα πείτε, σε μια χώρα όπου η ρυθμιστική αρχή FCA είχε ζητήσει την απόλυση γενικού διευθυντή της BlackRock (του Jonathan Burrows), με αίτημα να μην αναλάβει ξανά υψηλόβαθμο πόστο σε οποιαδήποτε τράπεζα, επειδή είχε συλληφθεί επανειλημμένως να μην πληρώνει εισιτήριο στο… μετρό.

Αυστηρά μέτρα αλλά ίσως έτσι είναι καλύτερα από άλλες χώρες, όπου τραπεζίτες «τρώνε με δέκα μασέλες» και δεν κουνιέται φύλλο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v