Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2023

Τουρισμός: Το ράβε-ξήλωνε και το τέλος διαμονής *Δύσκολοι καιροί για Private Equity *MLS: Το ομόλογο και το δίδαγμα

Τουρισμός: Το ράβε-ξήλωνε και το τέλος διαμονής *Δύσκολοι καιροί για Private Equity *MLS: Το ομόλογο και το δίδαγμα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ: Ακόμη δεν ψηφίστηκε καλά καλά το αυξημένο τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, που έχει στόχο να βρεθούν πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, και τα υπουργεία «μάχονται» για ένα κομμάτι στην πίτα.

Από τη μία, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών που αναζητά πόρους για να πληρώσει τις ζημιές που μετρούν οι επιχειρήσεις εξαιτίας πλημμυρών και πυρκαγιών. Από την άλλη, βρίσκεται το υπουργείο Τουρισμού που διεκδικεί «ανταποδοτικότητα» για έργα τουριστικού χαρακτήρα.

H Ολγα Κεφαλογιάννη (φωτ.) δηλώνει πως έχει στόχο να συνδεθεί για πρώτη φορά το τέλος διαμονής με ανταποδοτικότητα στον τουρισμό. Να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, μελέτες ωρίμανσης διαφόρων έργων που έχουν τουριστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την υπουργό, μάλιστα, το ποσοστό των εσόδων που θα πηγαίνει για τον σκοπό αυτό θα μπορεί να είναι «δυναμικό», να αλλάζει δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες και τις... καταστροφές.

Στο πακέτο των αιτημάτων προς το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η αναστολή της αύξησης του τέλους διαμονής για τους ορεινούς προορισμούς.

Οπως φαίνεται, πάντως, κανείς δεν ξέρει πώς θα μοιραστεί αυτό το τέλος... στο τέλος!

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία «ξηλώνει» τη Νέα Δημοκρατία. Ετσι, ενώ οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Τουρισμού δημιούργησαν οργανισμούς και φορείς, η νέα υπουργός Τουρισμού έρχεται να τους καταργήσει.

Στο «ερανιστικό νομοσχέδιο», η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε μόλις χθες, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση οργανισμών που, όπως είπε, δεν έχουν επί της ουσίας λόγο ύπαρξης. Ο λόγος για τον Οργανισμό για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων και τον Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

«Οταν κάτι δεν λειτουργεί στην πράξη, πρέπει να το αφήνεις, το θέμα είναι να έχεις την αρμοδιότητα κι όχι να είσαι “τροχονόμος”. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το Ναυάγιο Ζακύνθου, υπάρχει θέμα, αλλά δεν έχουμε τεχνογνωσία ή αρμοδιότητα»…

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Κάποιοι πρώτοι τιμοκατάλογοι με κωδικούς στους οποίους γίνονται μικρές μειώσεις τιμών έχουν φτάσει ήδη στα σούπερ μάρκετ. Μεταξύ αυτών από τη Νίκας, για τα έτοιμα γεύματα, τον γαλακτοκομικό όμιλο Σαράντη, τον Καραμολέγκο και την Coca Cola 3E. Της τελευταίας, βέβαια, ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει και ανατιμήσεις σε βασικούς της κωδικούς, όπως καταγράψαμε χθες.

Τα ταμπελάκια όμως που θα καταγράφουν τα προϊόντα στα οποία θα μείνουν μειωμένες κατά τουλάχιστον 5% οι τιμές για έξι μήνες δεν έχουν τοποθετηθεί στα ράφια.

Η στήλη ακούει πως το υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτεται να μειώσει το μέγεθος στο ταμπελάκι. Τώρα αν αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης ή το υπουργείο περιμένει να «αυξηθούν» οι εθελοντές για να γίνουν και οι σχετικές πανηγυρικές δηλώσεις με «πλούσιους» σε αριθμό κωδικούς, δεν θα πάρουμε θέση…

 

ΜLS: Για μια ακόμη φορά χθες, σε ομολογιακό δάνειο της MLS δεν κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία, προκειμένου οι ομολογιούχοι να μπορέσουν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους (από ενέργειες νομικής φύσεως έως και π.χ. τη μετατροπή των τίτλων τους σε μετοχές της εταιρείας). Έτσι, η επαναληπτική γενική συνέλευση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Αν ένα συμπέρασμα πρέπει να βγει από την υπόθεση αυτή, είναι ότι στους όρους των ελληνικών εταιρικών ομολόγων θα πρέπει να απαιτούνται πολύ χαμηλότερες ελάχιστες απαρτίες από το 50% και το 66,7%, τουλάχιστον στις επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις. Γιατί μπορεί μεν τόσο υψηλά ποσοστά να μη δημιουργούν προβλήματα σε ομολογιακά δάνεια που καλύπτονται από τρεις ή τέσσερις τράπεζες, ή αν στα ομόλογα κεντρικό ρόλο παίζουν λίγα μεγάλα παγκόσμια χρηματιστηριακά σπίτια, όμως στην περίπτωση των «λαϊκών» εταιρικών ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

ΥΓ1: Η αδυναμία συγκέντρωσης απαρτίας δεν δικαιολογεί τη χαρακτηριστική αδράνεια που έχει επιδείξει η διοίκηση της ΜLS από το φθινόπωρο του 2019 (όταν έγιναν γνωστά τα ζητήματα ρευστότητας) έως σήμερα.

ΥΓ2: Αν (κάτι πολύ πιθανό) δεν προκύψει απαρτία και στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 20ής Οκτωβρίου, είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθεί να υπάρχει έστω και ένας που θα συνεχίζει να προβλέπει την επιβίωση της ΜLS, η οποία σήμερα λειτουργεί ουσιαστικά μόνο «στα χαρτιά».

 

ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ: Η στήλη δεν θα πει ψέματα. Από τα προϊόντα που προτιμά και βάζει στο καλάθι της είναι οι χυμοί της εταιρείας.

Το γεγονός, όμως, δεν αναιρεί το ότι η εκ Χίου ορμώμενη εταιρεία δείχνει να δυσκολεύεται. Πέρυσι πούλησε προϊόντα αξίας μόλις 2,34 εκατ. ευρώ (+13,63% έναντι του 2021), τα EBITDA της ήταν αρνητικά στο 1,027 εκατ. ευρώ και οι ζημιές της ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. ευρώ.

Το «κερασάκι» στην τούρτα του ισολογισμού οι υποχρεώσεις της, που ξεπερνούν τα 3,682 εκατ. ευρώ.

Δύσκολη εξίσωση για την εταιρεία που προσπαθεί να ανοίξει δρόμους στο εξωτερικό, τη στιγμή που δεν έχει καταφέρει να πιάσει λιμάνι στην Ελλάδα.

 

ΦΑΙΣΤΟΣ: Και από τη Χίο στην Κρήτη και στον συνεταιρισμό παντοπωλείων. Η ομάδα παντοπωλών τζίραρε πέρυσι 27,061 εκατ. ευρώ, αύξηση 10%. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 215.748 ευρώ (το 2021 ήταν 158.287 ευρώ), ενώ πραγματοποίησε επενδύσεις 2,881 εκατ. ευρώ.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Φαιστός, που ιδρύθηκε το 1982, διαθέτει δίκτυο 190 συνεργαζόμενων καταστημάτων στην Κρήτη και εξυπηρετεί επιπλέον 200 καταστήματα. Ένας ικανός αριθμός «πελατών» για τη SPAR Hellas, που την άνοιξη ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τους Κρητικούς, παραχωρώντας τους το sub-licence για την αγορά της Μεγαλονήσου.

Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Η στήλη δεν εντόπισε στις οικονομικές καταστάσεις της Φαιστός καμία αναφορά για τη συνεργασία-συμφωνία με τη Spar Hellas.

 

PRIVATE EQUITY: Εχετε ακούσει κάποιον να πουλά κάτι στον εαυτό του; Αν όχι, δεν γνωρίζετε τη νέα τάση στον χώρο των private equities: να πουλούν εταιρείες από το ένα fund που διαχειρίζονται στο άλλο.

Ακούγεται παράδοξο κι όμως είναι η προτιμώμενη πλέον επιλογή για σχήματα που δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές για τα assets τους ή δεν βλέπουν πρόσφορο έδαφος για εισαγωγή τους σε χρηματιστήριο.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των «continuation funds», που λειτουργούν ως εξής: Ενα private equity έχει ένα fund το οποίο πρέπει σύντομα να δώσει μετρητά στους επενδυτές. Για να βρει τα κεφάλαια, πουλά ένα asset του σε ένα άλλο fund που ελέγχει, το οποίο έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Οι υποστηρικτές της ιδέας λένε ότι έτσι ένα private equity μπορεί να επωφελείται από ένα περιουσιακό στοιχείο που παράγει ισχυρό cash flow για μεγαλύτερο διάστημα. Οι επικριτές βλέπουν πρακτικές που θυμίζουν «πυραμίδα». Το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκτυο.

ΥΓ: Η μεταβίβαση σε νεότερα funds της ίδιας εταιρείας ίσως αποδειχθεί προτιμητέα λύση και για επενδύσεις Private Equity στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, που έχουν αρχίσει να... χρονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v