Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2023

Αγορές: Φόβοι «Μαύρης Δευτέρας» - Κυριάκος: Κάθε «στραβή» και συνέντευξη! - Ενέργεια: Νέο χαράτσι μέσω Βουλγαρίας

Αγορές: Φόβοι «Μαύρης Δευτέρας» - Κυριάκος: Κάθε «στραβή» και συνέντευξη! - Ενέργεια: Νέο χαράτσι μέσω Βουλγαρίας

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Πάει να γίνει παράδοση. Σε κάθε «στραβή» της νέας διακυβέρνησης, βγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μαζέψει τη ζημιά, με μια συνέντευξη. Μέσα σε λίγους μήνες έχει συμβεί αρκετές φορές. Μετά λοιπόν τη… φάπα στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, είχαμε χθες τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η οποία ήταν ομολογουμένως ενδιαφέρουσα.

Με βάση και τη διεθνή επικαιρότητα, καθώς όλος ο κόσμος κρατά την ανάσα του για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, σημειώνουμε ως σημαντική την ώριμη θέση που εξέφρασε:  

 «Δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Το μέτρο σύγκρισης ενός κράτους δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Είμαι πολύ προβληματισμένος με την προοπτική μιας ένοπλης εισβολής στη Γάζα. Είναι σημαντικό, και το λέω ως σύμμαχος του Ισραήλ αλλά και συνομιλητής παικτών της περιοχής. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη», σημείωσε, εκτιμώντας ότι αυτοί που επιτέθηκαν στο Ισραήλ μπορεί να επεδίωκαν ακριβώς αυτή την αντίδραση.

Σωστός 100%. Και μπράβο του, που θα έλεγε ο… Βουλαρίνος.

Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά τα «εγχώρια» θέματα, κρατάμε το «δεν κάνω ανασχηματισμό», αλλά και το δεύτερο μήνυμα προς τους υπουργούς να προσέχουν τη συμπεριφορά τους  (μετά την πρωινή ατάκα «να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουμε»). 

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Παντρεύεται σήμερα, μαθαίνουμε, με τον Τάιλερ, στο… λαϊκό προάστιο Χάμπτονς της Νέας Υόρκης. Αστειευόμαστε βεβαίως αφού πρόκειται για πανάκριβη παραλιακή περιοχή, στην οποία έχει εξοχικά και γενικώς παραθερίζει κυρίως η καλή κοινωνία της μεγαλούπολης -κι όχι μόνο αυτής.

Δικαίωμά του, βέβαια, αλλά αρχίζει να φαίνεται σαν να θέλει να μοιράσει... εγκεφαλικά στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ακόμη και στον συνήθως φλεγματικό «αστό» Ευκλείδη Τσακαλώτο (που του επιτέθηκε κανονικότατα χθες), καθότι ακόμη κι εκείνος είναι συνηθισμένος σε πιο… οξφορδιανές καταστάσεις. Ο πρόεδρος Στέφανος όχι μόνο δεν έμεινε Ελλάδα για τη συνεδρίαση του οργάνου, είναι και στα Χάμπτονς.

Το μόνο που μένει, είναι να δηλώσει ότι αμέσως μετά θα φύγει για μήνα του μέλιτος στο… Πουκέτ.

 

ΧΑΡΑΤΣΙ: Γράψαμε τις προάλλες για την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και κατόπιν, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε, λέει, έντονη «ενόχληση» στο υπουργείο. Χωρίς βέβαια να πάρουμε κάποια τεκμηριωμένη απάντηση.

Δυστυχώς, μάλλον θα υποχρεωθούμε να ενοχλήσουμε ξανά. Διότι οι πηγές μας στην αγορά αποκάλυψαν ένα ακόμη θέμα για το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ενδιαφερθεί το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Ο λόγος για τη μονομερή κίνηση της Βουλγαρίας, που πέρασε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιβάλει ειδικό τέλος στο αέριο που μέσω του αγωγού Turk Stream περνά από το έδαφός της, για να καταλήξει  σε πελάτες από τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Με δυο λόγια, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με «τέλος» ύψους 10,20 ευρώ ανά Mwh υπέρ του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας, προς όφελος -υποθέτουμε- των καταναλωτών στη γειτονική μας χώρα, παρότι και τα δύο κράτη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Για το θέμα έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις, από άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, με οργισμένες ανακοινώσεις, για πλήγμα στην ενεργειακή τους ασφάλεια κ.λπ. Η κίνηση της Βουλγαρίας φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε πρόβλημα για την Ευρώπη.

Από ελληνικής πλευράς ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, παρότι η επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών από αυτό το χαράτσι μέσα στον χειμώνα μπορεί να φτάσει, όπως μαθαίνουμε, σε ποσό έως 360 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο κατά την οποία στην ουκρανική κρίση προστίθεται και η κρίση στη Μέση Ανατολή!

 

ΑΓΟΡΕΣ: Ο φόβος της «Μαύρης Δευτέρας», του κραχ που έγινε στις 19 Οκτωβρίου του 1987, πριν από 36 χρόνια, κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα σχόλια αναλυτών αλλά και στα σχόλια των κοινωνικών δικτύων, μεταξύ επενδυτών, καθώς πλησιάζει η... επέτειος.

Βασικό κοινό σημείο που ενώνει τη σημερινή περίοδο (διότι υπάρχουν ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές) είναι το ράλι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και τότε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν εκτοξευτεί, με προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά συνοδευόμενης από υψηλό πληθωρισμό, πριν πέσει η Wall Street με τόσο πάταγο που παραλίγο να τίναζε στον αέρα το χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι  απώλειες για τον Dow Jones έφτασαν στο 23% σε μια μέρα, καθώς τότε δεν υπήρχαν όρια πτώσης που να ενεργοποιούν διακοπή συναλλαγών.

Όσοι φοβούνται τώρα μια επανάληψη ασπάζονται τη θεωρία ότι οι αγορές ομολόγων είναι πιο «σοφιστικέ» στην αντίληψη των εξελίξεων και ότι η αύξηση στις αποδόσεις τους θα σταματήσει μόνο όταν παραδώσει τα όπλα το Χρηματιστήριο. 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Οι γεωπολιτικές αναταράξεις οδηγούν κατά κανόνα χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η αύξηση του φόβου οδηγεί σε μαζική στροφή στα λεγόμενα επενδυτικά καταφύγια, μεταξύ των οποίων είναι και τα κρατικά ομόλογα των μεγάλων οικονομιών.

Ωστόσο, ενώ η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή οδήγησε αρχικά σε μια αποκλιμάκωση της ανόδου των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα, την Τρίτη και την Τετάρτη υπήρξε νέο άλμα που πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Αυτές σημείωσαν άνοδο 0,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 0,3%. H ανθεκτικότητα των πωλήσεων επανέφερε τις ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2024.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε έως και 9 μονάδες βάσης στο 4,93%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεπερνάει το 4,9% από το 2007.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινήθηκε 3 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 5,23%, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από το 2006. Πάνω από το 5% βρέθηκε και η απόδοση του 30ετούς, στο 5,01%. Στην Ευρώπη, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε το 5%, σκαρφαλώνοντας στο 4,98%.

 

INTRALOT: Εσπασε το ανοδικό σερί εχθές για τη μετοχή, που προερχόταν από άνοδο 12% στην εβδομάδα. Ο τίτλος υποχώρησε 4,2% στο 0,685 ευρώ, μετά το ράλι του διημέρου που τον είχε οδηγήσει ως το 0,715 ευρώ, εν μέσω της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, κάτι που αποδίδεται και σε profit taking από βραχυπρόθεσμους.

Αντίστοιχη κίνηση για το δικαίωμα, που υποχώρησε 3,28% στο 0,059 ευρώ με 8,47 εκατομμύρια κομμάτια να αλλάζουν χέρια.

 

MODA BAGNO: Τη σημειώσαμε εχθές στη στήλη και σήμερα συνέχισε την ανοδική κίνηση, «γράφοντας» νέο υψηλό 12μήνου με εμφατική άνοδο 6,73% στα 1,11 ευρώ και υψηλό όγκο, καθώς άλλαξαν χέρια πάνω από 38.000 «κομμάτια»...

Ο τίτλος εμφανίζει πλέον κέρδη 33% την τελευταία εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v