Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2023

Αlpha-ΤΧΣ: Ο τσάμπα θόρυβος και το... ταβάνι - Μητσοτάκης vs Φουκουγιάμα: «1-0» και σφηνάκια για Mid Caps, ΑΡΑΙΓ, CENER

Αlpha-ΤΧΣ: Ο τσάμπα θόρυβος και το... ταβάνι - Μητσοτάκης vs Φουκουγιάμα: «1-0» και σφηνάκια για Mid Caps, ΑΡΑΙΓ, CENER

ALPHA-ΤΧΣ: Μεγάλος θόρυβος έγινε (αδικαιολόγητα, κατά την άποψή μας) για το θέμα της τιμής που προσέφερε η UniCredit, μέχρι να «αποκαλυφθεί» τελικώς ότι αυτή η τιμή δεν έχει ιδιαίτερη αξία.

Γιατί δεν έχει αξία; Διότι έτσι όπως είναι στημένη η διαγωνιστική διαδικασία, άπαντες, περιλαμβανομένης και της ίδιας της UniCredit, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν περισσότερα. Που σημαίνει ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, αποτελεί το «κατώφλι» και όχι το «ταβάνι» της διαδικασίας.

Ταβάνι θα αποτελέσει μόνο αν ουδείς δώσει περισσότερα. Κάτι που δεν είναι και απίθανο να συμβεί, εάν ληφθεί υπόψη ότι α) η UniCredit έχει το πλεονέκτημα της νεότευκτης ευρύτερης συνεργασίας με την τράπεζα, β) το χρονικό διάστημα των 10 ημερών ως τη λήξη της διαδικασίας δεν είναι μεγάλο, ενώ δεν προσφέρεται δυνατότητα Due Diligence.

Ωστόσο, υποθέτουμε ότι θα ήταν μάλλον παράλογο για την UniCredit να δώσει από την αρχή «τα ρέστα της», παρότι φρόντισε να ξεκαθαρίσει με την επίσημη ανακοίνωση ότι διατηρεί την ευχέρεια να μην «ψωνίσει» το ποσοστό του ΤΧΣ (φωτ. ο CEO Ηλ. Ξηρουχάκης), εφόσον βρεθεί άλλος πλειοδότης, αλλά να αγοράσει ποσοστό από την αγορά (τουλάχιστον 5%) και σε βάθος 24 μηνών.

Σημειώστε πάντως ότι χθες που αποκαλύφθηκε το τίμημα προσφοράς του 1,33 ευρώ ανά μετοχή, η τιμή στο ταμπλό αντί να πέσει από το 1,40 ευρώ (όπως θα συνέβαινε αν η τιμή προσφοράς αποτελούσε όντως για τους επενδυτές «πήχη» της αξίας της τράπεζας), έγραψε αύξηση κατά 1%, ανεβαίνοντας στο 1,415 ευρώ.

Ισως έχει κι αυτό τη σημασία του στην πορεία των πραγμάτων.

 

ALPHA-TΧΣ ΙΙ: Με βάση και τη στρατηγική αποεπένδυσης που έχει δημοσιοποιήσει, μόνο ένα ερώτημα μπορεί να τεθεί στο ΤΧΣ: Για ποιο λόγο επέλεξε τη δεύτερη από τις δύο διαδικασίες που το ίδιο έχει θεσπίσει για την περίπτωση ιδιωτικών (και αυτόκλητων) προσφορών, κι όχι την πρώτη που θα έδινε περισσότερο χρόνο σε άλλους διεκδικητές (4 έως 8 εβδομάδες) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να κάνουν due diligence; Ίσως επειδή η Unicredit δεν ζήτησε due diligence;

Ενώ το έκανε αυτό όμως, επέλεξε χθες να δημοσιοποιήσει την τιμή προσφοράς της UniCredit, παρότι, πάλι με βάση τη στρατηγική αποεπένδυσης και τη συγκεκριμένη διαδικασία που επιλέχθηκε, ήταν στη διακριτική του ευχέρεια να την κρατήσει μυστική. Υποχρεωτική θα ήταν η δημοσιοποίηση με την πρώτη διαδικασία, που όμως δεν προτιμήθηκε.

Επίσης, άτοπες είναι και οι συγκρίσεις με την τιμή και το premium που έδωσε η Εurobank για να αποκτήσει το 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ. Πρώτον, διότι τις μετοχές αυτές τις αγόρασε η ίδια η τράπεζα, δεύτερον, διότι το ένα ποσοστό είναι πολύ μικρότερο από το άλλο, όπως και η σχετική δαπάνη.

Περιμένει για παράδειγμα κάποιος ότι θα έρθουν επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία να αγοράσουν το 20% της Εθνικής με premium 15-20% από την τρέχουσα τιμή; Εμείς, το ομολογούμε, δεν το περιμένουμε.

Όπως και να έχει, η ίδια η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου ξεκαθαρίζει ότι «επιπλέον (σ.σ. το ΤΧΣ) δεν θεωρεί ότι οι μεμονωμένες συναλλαγές αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες που θα σχεδιαστούν και θα εκτελεστούν υπό τις τότε επικρατούσες συνθήκες».

Και όπως προστίθεται, «Ειδικότερα, αν και η τιμή (ή και οι άλλοι όροι) που ορίζεται σε οποιαδήποτε μεμονωμένη συναλλαγή αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς, δεν συνεπάγεται ότι οι επόμενες συναλλαγές για την ίδια κατηγορία μετοχών θα πρέπει να πραγματοποιούνται στην ίδια ή υψηλότερη τιμή (ή στους ίδιους ή καλύτερους όρους), εφόσον παραμένουν συνεπείς με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης».

  

AEGEAN - CENERGY: Στις πρώτες θέσεις σε απόδοση μεταξύ των μελών του FTSE 25 βρέθηκαν οι δύο μετοχές, με την πρώτη να ανεβαίνει στα 10,18 ευρώ (+3,25%) και τη δεύτερη στα 6,12 ευρώ (+3,2%).

Εχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο (σημαντική αύξηση μεγεθών) όσο και στη συμπεριφορά στο ταμπλό.

Η Aegean επέστρεψε πάνω από τα 10 ευρώ, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει «ταλαιπωρηθεί». Υψηλό έτους στα 13,7 ευρώ στις 25 Αυγούστου και έκτοτε διορθωτική πορεία. Την ίδια περίπου περίοδο (30 Αυγούστου) πέτυχε και η Cenergy το υψηλό έτους, στα 7,26 ευρώ, διορθώνοντας στη συνέχεια μέχρι και τα 5,32 ευρώ.

Αμφότερες πάντως επιβράβευσαν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Απόδοση 12μήνου 108% για τη βιομηχανία και 99% για την αεροπορική.

 

FRIGOGLASS: Μέσα σε μια γενικά «χαλαρή» συνεδρίαση ξεπετάχθηκε η μετοχή της εισηγμένης, χωρίς προφανή αιτία.

Κλείσιμο με κέρδη σχεδόν 10%, στο 0,0735 ευρώ για τη μετοχή που διακίνησε πάνω από 519 χιλιάδες κομμάτια, επίπεδο που δεν είχε πετύχει από το φθινόπωρο έως χθες.

Οι συναλλαγές πάντως, σε αξία, περιορίζονται σε λίγα ευρώ πάνω από τις 38.000.

 

MID CAPS: Να προσελκύσουν χρήμα από Γερμανία θα επιχειρήσουν εισηγμένες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο Road Show που διοργανώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Στη λίστα περιλαμβάνονται: ΑΔΜΗΕ, Austriacard Holdings, Dimand, ΟΛΠ, Fourlis, Epsilon Net, Ideal, Κρι Κρι, Elvalhalcor, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

Οι χρηματιστηριακές Eurobank Equities, Alpha Finance, NBG Securities, Πειραιώς Piraeus Securities είναι οι χορηγοί.

Πέρα από τις επαφές με funds, το πλάνο περιλαμβάνει συζήτηση μεταξύ του CEO του Athex Group Γιάννου Κοντόπουλου με τον σύμβολο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώνεται μια «τριπλέτα» των Road shows στο εξωτερικό αποκλειστικά -πρώτη φορά- για εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Προηγήθηκαν Ζυρίχη και Παρίσι.

 

ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ: Θα μας συγχωρήσετε τον ποδοσφαιρικό τίτλο παραπάνω, αλλά η μεγάλη συζήτηση του διάσημου καθηγητή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε χθες στο πλαίσιο του Economist, ήταν τελικώς αποκαλυπτική για ένα και μόνο λόγο. Για το πόσο καλός και μελετημένος μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός σε μια υψηλού επιπέδου ανταλλαγή απόψεων, για πλείστα σημαντικά θέματα πολιτικής, διεθνούς γεωπολιτικής, ακόμη και τεχνολογίας.

Θυμίζουμε ότι ο Φράνσις Φουκουγιάμα είναι ο άνθρωπος που έγραψε το πασίγνωστο βιβλίο για το «Τέλος της Ιστορίας». Εγινε έτσι ο μεγάλος θεωρητικός της άποψης ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία θα κυριαρχήσει νομοτελειακά ως τα πέρατα του κόσμου, διαμέσου του ανοίγματος των αγορών, που παρέσυρε τις ΗΠΑ στην οικονομική γιγάντωση της Κίνας.

Ο κος καθηγητής, λοιπόν, ήταν μάλλον απογοητευτικός.

Ίσως γιατί οι διεθνείς εξελίξεις τα τελευταία χρόνια τον έχουν διαψεύσει πανηγυρικά, προς μεγάλη οδύνη της Δύσης, με αποτέλεσμα να εξαντλείται σήμερα σε κοινοτοπίες περί Τραμπ, «κακών» Κινέζων και άλλων τινών που μπορεί να διαβάσει κάποιος σε διάφορα Μέσα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ήταν βεβαίως διάλογος κι όχι κόντρα, ένας τύπος διαλόγου στον οποίο ο πολιτικός έχει συνήθως «χάντικαπ» αγκυλώσεων λόγο της θέσης του. Κι όμως, είτε επρόκειτο για τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, είτε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό, ο Έλληνας πολιτικός έδειξε να έχει πολύ πιο ενδιαφέρουσες και σύνθετες απόψεις από τον παγκοσμίως διάσημο καθηγητή.

Ο τελευταίος, ακόμη και στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ήταν μονοδιάστατος, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να ελεγχθεί και ότι θα είναι ευεργετική για τον άνθρωπο, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στους εμφανείς κινδύνους, που έχουν επισημανθεί από άλλους παγκοσμίως γνωστούς πολιτικούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες.

ΥΓ: Έχουμε την αίσθηση ότι σε κάποιες φάσεις ο Κυριάκος έριξε με το γάντι και κάποιες μπηχτές, σε σχέση με τα όσα υποστήριζε ο Φουκουγιάμα. Κι επειδή η συζήτηση ήταν αρκούντως ενδιαφέρουσα, μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο παρακάτω βίντεο, ώστε να μην αρκεστείτε στον δικό μας απολογισμό, αλλά να σχηματίσετε τα δικά σας συμπεράσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v