Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2023

Ευρωκοινοβούλιο: Το σοκ Ράμμου & τα pushbacks *Lamda: To μυστικό της επιστροφής-μαμούθ *Euroclear: Χρυσάφι από Ρωσία

Ευρωκοινοβούλιο: Το σοκ Ράμμου & τα pushbacks *Lamda: To μυστικό της επιστροφής-μαμούθ *Euroclear: Χρυσάφι από Ρωσία

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΜΜΟΣ: Για «μεγάλο σοκ» μίλησε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ στην κατάθεσή του στην PEGA, όταν πληροφορήθηκε τη δίωξη της κας Κ. Παπανικολάου και του κ. Στ. Γκρίτζαλη.

Επλεξε το εγκώμιό τους και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η δίωξη θα αποδειχτεί λανθασμένη. «Λυπάμαι που κάποιοι από τους καλύτερους δημόσιους λειτουργούς που είχε ποτέ η Ελλάδα υποβάλλονται σε τέτοια ταλαιπωρία», δήλωσε.

Ακόμα πιο αιχμηρός ήταν στη συνέχεια: «Είναι εντυπωσιακό ότι έως τώρα, μετά από 18 μήνες, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ασκήσει δίωξη εναντίον κανενός για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και η ίδια Δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη της ΑΔΑΕ που απλά έκαναν το καθήκον τους»

Δεν είναι, όμως, η μόνη από τις σοβαρές καταγγελίες του Χρήστου Ράμμου (φωτ.). Θύμισε ότι απορρίφθηκε το αίτημά του να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και υποστήριξε ότι βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης τον προσέβαλαν και τον απείλησαν προσωπικά.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι το σκάνδαλο παραμένει «στο συρτάρι», ενώ η Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «αυταρχικές διώξεις».

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών βαραίνει όλο και περισσότερο στην πλάτη μιας επικίνδυνης για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να πετύχει τη συγκάλυψη», καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, που στέκεται και στις πληροφορίες ότι η αρμόδια εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου είχε ενημερωθεί πως στοχοποιήθηκε με το παράνομο λογισμικό, «αλλά σιώπησε μπροστά στην παρανομία».

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Οι καταγγελίες Ράμμου τράβηξαν χθες τα φώτα της δημοσιότητας, το θέμα των υποκλοπών όμως δεν ήταν το μόνο με ελληνικό ενδιαφέρον.

Συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό. «Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους σοβαρούς και επίμονους ισχυρισμούς που διατυπώνονται κατά των ελληνικών αρχών, σε σχέση με επαναπροωθήσεις και άσκηση βίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα:

«Η Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές της σε απλή παρακολούθηση και επιτόπου παρουσία σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος-μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές, εκφράζοντας τη λύπη τους που αυτό δεν έχει γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι στιγμής».

Υ.Γ. Μπορεί στην Ελλάδα να έχει ξεχαστεί το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, όχι όμως στην Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές προσδοκούν την πλήρη συνεργασία της Frontex στο πλαίσιο της έρευνας.

 

EUROCLEAR: Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία ολόκληρα δισεκατομμύρια κέρδισε σε μόλις εννέα μήνες ο φορέας διακανονισμού συναλλαγών και διαφύλαξης περιουσιακών στοιχείων από τίτλους που σχετίζονται με τη Ρωσία και «πάγωσαν» στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Η αύξηση των επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη να ανέβουν σε 3,8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, έναντι μόλις 522 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η συντριπτική πλειονότητα συνδέεται με τις κυρώσεις της Δύσης.

Τα λεφτά πολλά και η ΕΕ εξετάζει πώς θα χρησιμοποιήσει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη του Euroclear για να στηρίξει την Ουκρανία.

 

ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ: Οι περισσότεροι γνωρίζουν την οικογένεια από τις ζύμες και το brand Alfa Pastry. Οπως όμως κάθε επιχειρηματική οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της, έτσι κι αυτή από την Κοζάνη αποφάσισε να επενδύσει στον τουρισμό και το real estate.

Όχημα γι' αυτή τη σχετικά νέα επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η 99 Eleven Holding -ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ- και ως αντικείμενο έχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες παροχής δωματίου, υπηρεσίες ξενοδοχείου, καθαριότητας, υπηρεσίες bar, μεσιτικού γραφείου, πώλησης κτιρίων και γης, υπηρεσίες διαχείρισης πολυκατοικιών κ.λπ.

 

ΥΦΑΝΤΗΣ: Χρυσές δουλειές για την εταιρεία διανομών της γνωστής οικογένειας αλλαντοβιομηχάνων.

Η Διανομές Δωδεκανήσου Υφαντής ΑΕ μπορεί να μην κάνει τζίρο εκατομμυρίων (πέρυσι ο κύκλος εργασιών της ήταν κοντά στις 580 χιλ. ευρώ), ωστόσο έχει τον τρόπο να παράγει κέρδη. Πέρυσι αυτά έφτασαν τις 118 χιλιάδες ευρώ, χάρη στο ότι το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με το 2021.

Και όλα αυτά με «περιορισμένο» χαρτοφυλάκιο, την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της μητρικής Υφαντής και της συνδεδεμένης μ' αυτή Luncheon Meat.

Υ.Γ. Σημειώστε ότι η οικογένεια έχει επενδύσει και στον τουρισμό.

  

LAMDA-ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Θα μπορούσε να αποτελεί μια από τις πρώτες επιχειρηματικές ειδήσεις της σημερινής έκδοσης του Euro2day.gr, αλλά πρόκειται για κίνηση χωρίς αντίκρισμα στους μετόχους.

Η Ελληνικό ΑΕ, 100% θυγατρική της Lamda Development, με την από 16 Οκτωβρίου απόφαση της γενικής συνέλευσης μετόχων αποφάσισε μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή του ποσού των 230 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφή-μαμούθ, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα προκαλούσε «πυρετό» στο ταμπλό.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο, πρόκειται για τεχνικής φύσης διευθέτηση. Η Ελληνικό ΑΕ επιστρέφει 230 εκατ. ευρώ στη Lamda και η παραπάνω ρευστότητα θα γυρίσει στην ίδια (Ελληνικό ΑΕ), μέσω παροχής δανείων από τον όμιλο Lamda. Για ποιο λόγο γίνεται ο παραπάνω κύκλος, ώστε η ρευστότητα να επιστρέψει -με τη μορφή δανεικών- στην Ελληνικό ΑΕ; Για να μπορέσουν οι τράπεζες να εγγράψουν υποθήκες σε εταιρείες εκτός της Ελληνικό ΑΕ.

Μειώνεται μεν το equity της Ελληνικό ΑΕ, αλλά η Lamda χρειάζεται ρευστότητα για να αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους τον δανεισμό του υπο-ομίλου Malls και να λάβει νέο δανεισμό για την κατασκευή των δύο Malls σε Ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v