Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2023

Ο Στέφανος Μάνος υπέρ του… Stefanos - Η δύσκολη εξίσωση του Ηρακλή ΙΙΙ - Tips για ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΡΩΒ, Interlife

Ο Στέφανος Μάνος υπέρ του… Stefanos - Η δύσκολη εξίσωση του Ηρακλή ΙΙΙ - Tips για ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΡΩΒ, Interlife

ΜΑΝΟΣ: Παρέμβαση με… τιτίβισμα για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Στέφανος Μάνος, ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του «πούρου» φιλελευθερισμού στη χώρα μας, τουλάχιστον για τους παλαιότερους. Και πήρε θέση υπέρ του συνονόματού του Κασσελάκη!

Πήρε και like από τη Μιράντα Ξαφά, παρεμπιπτόντως, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν πολλά τουίτ του κ. Μάνου χωρίς like από τη φίλη του.

Τι είπε λοιπόν ο πρύτανης του ελληνικού φιλελευθερισμού; «Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ηγετικά στελέχη περιφρονούν τη θέληση των μελών του κόμματος. Τέσσερεις διεκδίκησαν την ηγεσία. Με μεγάλη διαφορά επιλέχτηκε ο κ. Κασσελάκης. Οι τρεις άλλοι διεκδικητές, οι κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Τζουμάκας, προσβλήθηκαν, θύμωσαν και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κόμμα που δεν τους ήθελε ως αρχηγούς. Και οι τρεις!

Η σωστή δημοκρατία όπως και η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κερδισμένους και χαμένους. Στα σταλινικά κόμματα φροντίζουν βέβαια να κυριαρχούν οι κομματικοί, αδιαφορώντας για τη γνώμη των πολιτών».

ΥΓ: Τον Τσακαλώτο, εκ παραδρομής, τον έγραψε… Τσιριμώκο, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ρήξης δίνει 11 αποχωρήσαντες βουλευτές (στους 47), 91 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (στα 300), αλλά και τρεις ευρωβουλευτές (στους πέντε). Δεν τους λες και λίγους. Μιλάμε για κανονικό σχίσμα, για να μην πούμε διχοτόμηση και μας περάσετε για υπερβολικούς.

Πέρα όμως από την αποψίλωση σε επίπεδο στελεχών μεσαίων και υψηλών, σε ένα κόμμα που ποτέ δεν είχε «πάγκο», το θέμα είναι τι θα γίνει στη βάση.

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, στη χθεσινή έρευνα της Pulse για τονΣΚΑΪ, τότε το 60% που αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Στέφανου μάς πάει στην περιοχή του 10-11% για το «νέο» ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το υπόλοιπο μέχρι το 17,8% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, θα πάει στο αντίπαλο σχήμα.

Ήδη πολλοί ψηφοφόροι έχουν μεταφερθεί σε «όμορα» κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ ως το ΚΚΕ. Προφανώς διότι δεν έβλεπαν «θετικά ή μάλλον θετικά» τις ενέργειες της νέας ηγεσίας.

 

ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ: Μικρό ποσό κρατικών εγγυήσεων και «τσουχτερό» κόστος, λόγω ανόδου των επιτοκίων, θα έχει για τις τράπεζες το νέο πρόγραμμα.

Το κράτος θα χορηγήσει εγγυήσεις ως 2 δισ. ευρώ επί των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes) τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα ενταχθούν στο σχήμα εγγυοδοσίας. Χονδρικά, δηλαδή, αν συνυπολογισθεί ότι οι senior notes τίτλοι αποτελούν περίπου το 50% με 60% των τιτλοποιημένων απαιτήσεων, μπορούν να ενταχθούν τιτλοποιήσεις 4 με 4,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ηρακλή ΙΙ είχαν μείνει αδιάθετες κρατικές εγγυήσεις περίπου 5 δισ. ευρώ. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτές μεταφέρονται στον Ηρακλή ΙΙΙ. Αν δεν μεταφέρονται, που μοιάζει το πλέον λογικό, το ποσό των ως 2 δισ. ευρώ δείχνει μικρό, καθώς στην… ουρά βρίσκονται ήδη Frontier II, Sunrise III, Solar και έρχονται Frontier III καθώς και όποιες τιτλοποιήσεις αποφασίσει να διενεργήσουν από κοινού ή αυτόνομα Attica Bank και Παγκρήτια.

Εκτός αν κάποιες εξ αυτών, λόγω του τσουχτερού κόστους, μετατραπούν σε πωλήσεις….

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Τα διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 εκατ. ευρώ (όπως η ίδια εκτιμά), όταν ο συνολικός δανεισμός της αφορά sale and lease back ακινήτου ύψους 900.000 ευρώ, ο οποίος εξυπηρετείται με τα ενοίκια που εισπράττονται από ένα τμήμα του συγκεκριμένου ακινήτου στη Θεσσαλονίκη.

Αν λοιπόν στα 2,5 εκατ. ευρώ προσθέσει κάποιος και το ποσό που θα προκύψει από τη δρομολογούμενη πώληση του υπόλοιπου τμήματος του ακινήτου, τότε προκύπτει η απαιτούμενη ρευστότητα για εξαγορές, πέρα από την ικανότητα της εισηγμένης για άντληση δανειακών κεφαλαίων.

Στα 16,4 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, όταν στο πρώτο φετινό σημείωσε καθαρή κερδοφορία 1,1 εκατ. ευρώ.

 

QUEST: Με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο το κόστος διάθεσης του ομίλου.

Ειδικότερα, τα σχετικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, στο τρίτο τρίμηνο, όταν στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 3,67 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω αύξηση εξηγεί και τη μείωση των κερδών προ φόρων στο τρίτο τρίμηνο (14,3 εκατ. ευρώ) έναντι του αντίστοιχου περσινού (15,2 εκατ. ευρώ).

 

INTERLIFE: Πολύ κάτω από την καθαρή της θέση (128,2 εκατ. ευρώ στις 30/6/2023) τελεί υπό διαπραγμάτευση η ασφαλιστική στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία διαμορφώνεται στα 80,4 εκατ. ευρώ (P/BV γύρω στο 0,63).

Η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία σημείωσε στο α’ εξάμηνο θετικό ασφαλιστικό αποτέλεσμα 3,9 εκατ. ευρώ (έναντι 2,3 εκατ.) και σε συνδυασμό με την απόδοση του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου στα +12,1 εκατ. ευρώ, εμφάνισε καθαρά κέρδη 10,9 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένα ότι η απώλεια από τις φετινές φυσικές καταστροφές δεν ξεπέρασε το ένα εκατ. ευρώ και το ότι μέχρι τώρα οι αγορές μετοχών και ομολόγων κινούνται ανοδικά, όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με ένα σαφώς μονοψήφιο δείκτη P/E για τη μετοχή.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι στόχος να κλείσει η υπόθεση της Εγνατίας Οδού, όπως προκύπτει από παρουσίαση της εισηγμένης με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό (για την οποία χθες απορρίφθηκε η προσφυγή που είχε κατατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών), στόχος είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα έργα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ για το καζίνο στο Ελληνικό έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Πληροφορίες της στήλης λένε ότι μετά την απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής, η Vinci, leader στην κοινοπραξία με τη Mytilineos, θα προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v