Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2023

Ομπρέλα+Εφη: Τζατζίκι χωρίς... σκόρδο - Μνηστήρες για την Παλίρροια Σουλιώτης - Εμπλοκές σε ΕΑΒ, Ναυπ. Ελευσίνας

Ομπρέλα+Εφη: Τζατζίκι χωρίς... σκόρδο - Μνηστήρες για την Παλίρροια Σουλιώτης - Εμπλοκές σε ΕΑΒ, Ναυπ. Ελευσίνας

ΣΥΡΙΖΑ: Το αφήγημα που προβάλλουν οι αποχωρήσαντες είναι ότι εκείνοι συνιστούν τον «αληθινό» ΣΥΡΙΖΑ, τον πραγματικά «αριστερό», αλλά κι εκείνον που κυβέρνησε το 2015-19, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το έγραψαν και στις επιστολές αποχώρησης.

Το αφήγημα, όμως, έχει ένα πολύ αδύναμο σημείο: Ο τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο το διάστημα της αναρρίχησης του κόμματος σε θέση εξουσίας μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, εξακολουθεί να βρίσκεται στον κανονικό ΣΥΡΙΖΑ, ως εν ενεργεία βουλευτής του.

Κι επειδή «τζατζίκι χωρίς σκόρδο» δεν γίνεται, όσο παραμένει ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι κι αν λένε για να εμφανιστούν ως κληρονόμοι, δεν περνάει στη μεγάλη μάζα των οικείων ψηφοφόρων στις εκλογές του 2023. Η παραμονή του θα «μιλάει» από μόνη της.

Έχουν όμως κι ένα πρόσθετο μειονέκτημα: Για εκείνους που βρίσκονταν ήδη αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ (Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, ΚΚΕ), όλοι ανεξαιρέτως οι αποχωρήσαντες είναι… «μνημονιακοί». Έχουν θητεύσει σε υψηλές θέσεις, εφαρμόζοντας μνημόνια, με πρώτους και καλύτερους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου (φωτ.).

Εν ολίγοις, λένε έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, ο χώρος που μπορούν να διεκδικήσουν με τις σημερινές συνθήκες είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Εξαρτάται, δε, κατά κύριο λόγο, από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη θα κάνει λάθη από δω και στο εξής, κι από τη στάση του Τσίπρα.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα… θεματάκι. Διαβάσαμε χθες άρθρο του Αλέξη Χαρίτση στο «Kreport» και μας φάνηκε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφτεί από κάποιον στο… ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεν είμαστε όμως καθόλου σίγουροι ότι αντιπροσωπεύει τα αριστερά ιδεολογικά θέσφατα της Ομπρέλας, ίσως και κάποιων από την «ομάδα 6+6», στην οποία ο ίδιος ανήκει.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κλέψει τις εντυπώσεις φέτος στο ταμπλό, ωστόσο η θέση του… πρωταθλητή στις αποδόσεις μεταξύ των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης ανήκει στη Cenergy. Η μετοχή, με άνοδο 126,8% μέχρι στιγμής στο έτος, στρογγυλοκάθεται στην πρώτη θέση ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση Aegean και Πειραιώς, επίσης με τριψήφιες αποδόσεις (119,3% και 119,1% αντίστοιχα).

Στις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς επίσης τη Mytilineos (+79,1%), την Εθνική (+66,5%) και την Τιτάν (+60,4%).

Στον αντίποδα, τρεις μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο, παρά την άνοδο άνω του 35% για τον Γενικό Δείκτη. Πρόκειται για τον ΟΤΕ, που χάνει 11,7%, την ΕΥΔΑΠ με απώλειες 13,1% και την Τέρνα Ενεργειακή που βρίσκεται 26,4% χαμηλότερα στο έτος.

 

ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Πολύφερνη νύφη είναι η εξ Ευβοίας ορμώμενη βιομηχανία, που παράγει ημερησίως πάνω από 2 εκατομμύρια ντολμαδάκια.

Οπως μαθαίνει η στήλη, το τελευταίο διάστημα την πόρτα της την έχουν κτυπήσει ουκ ολίγοι ενδιαφερόμενοι «γαμπροί», κάποιοι δε εξ αυτών φορούν και… κελεμπίες.

Το ερώτημα είναι αν στη συγκυρία οι μέτοχοί της είναι έτοιμοι να πουλήσουν. Σε επικοινωνία μαζί τους επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον που υπάρχει, διευκρίνισαν ότι αυτό φτάνει και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αλλά έσπευσαν να σημειώσουν ότι είναι ακόμη… νωρίς.

Ο χρόνος, βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κάτι σχετικό.

 

ΣΕΒΤ: Με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων απειλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν η Ολομέλεια της Αρχής στις 25 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει για το θέμα, συνταχθεί με την έκθεση της Εισηγήτριας που κάνει λόγο για παρεμπόδιση ελέγχου.

Ο ΣΕΒΤ πάντως υποβαθμίζει το γεγονός. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, αρκετές ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (από την οποία είχε ενημερωθεί δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα), σημειώνει ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε πριν 26 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2021, στα γραφεία του Συνδέσμου. Δηλώνει δε ότι «το θέμα ήταν διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας, το οποίο ανέκυψε, προσωρινά, κατά την επικοινωνία του Κλιμακίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη Γραμματεία του Συνδέσμου, το οποίο δεν αφορά σε παράβαση του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού».

Όμως για τον νομοθέτη, η συγκεκριμένη παράβαση που κατά τον ΣΕΒΤ είναι «ήσσονος σημασίας», τιμωρείται βαριά. Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011), το πρόστιμο, αν υποβληθεί, καθορίζεται αναλογικά προς τον μέσο ημερήσιο συνολικό παγκόσμιο κύκλο εργασιών κατά την προηγούμενη της έκδοσης της απόφασης οικονομική χρήση, με ανώτατο όριο το 3% αυτού του κύκλου εργασιών και υπολογίζονται από την ημερομηνία που ορίζει η οικεία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για το φυσικό πρόσωπο, το πρόστιμο ξεκινά από τις 15.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Εμπλοκή, όπως μαθαίνει η στήλη, υπάρχει στην εξυγίανση των Ναυπηγείων.

Μπορεί η Ελληνική Δικαιοσύνη να άναψε το «πράσινο φως» στο σχέδιο και πριν από λίγες εβδομάδες να υπεγράφη και η σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων μεταξύ της ONEX και της αμερικανικής DFS, ωστόσο ο δρόμος προς την εξυγίανση δεν είναι χωρίς εμπόδια.

Οι Βρυξέλλες έχουν ενστάσεις, κάτι που έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση. Όπως μαθαίνει η στήλη, θεωρούν ότι το όλο σχέδιο είναι ένα είδος κρατικής ενίσχυσης προς τη χειμαζόμενη εταιρεία και ζητούν εξηγήσεις.

Το πού θα κάτσει η «μπίλια» μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι η «κίτρινη κάρτα» των Βρυξελλών έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Αθήνα.

 

ΕΑΒ: Εμπλοκή υπάρχει και με την εξυγίανση της ΕΑΒ. Ο θάνατος του Ντένη Πλέσσα, αντιπροέδρου Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής της Lockheed Martin (LM), το περασμένο καλοκαίρι, «πάγωσε» το σχέδιο για την είσοδο της LM στην ελληνική εταιρεία.

Η LM είχε αναδειχθεί την περασμένη Άνοιξη προτιμητέος επενδυτής για την ΕΑΒ, όμως οκτώ μήνες μετά το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας παραμένει στον πάγο.

Το μόνο που έχει συμβεί σε αυτό το διάστημα είναι η «ένεση» ρευστότητας, πάνω από 20 εκατ. ευρώ, σε δύο δόσεις, από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία. Αναμένεται και η αλλαγή ως προς το ποιος από την Κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη της, καθώς ο Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει ότι το ΥΠΑΜ θα εποπτεύει την ΕΑΒ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v