Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2023

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται… Κασσελάκη - Helleniq Energy: «Fast track» το placement - Ενα quiz από τα άδυτα της ΝΔ

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται… Κασσελάκη - Helleniq Energy: «Fast track» το placement - Ενα quiz από τα άδυτα της ΝΔ

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε πήξει πλέον στις διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς και μέσα στη Βουλή, οπότε για όσους δεν ασχολούνται με την πολιτική από… βίτσιο ή καθαρή ιδεολογία, σημασία έχει ποιοι είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν σοβαρό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Παλαιότερα σας είχαμε γράψει ότι όσο οι πάντες ασχολούνται μαζί του (και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τον κοπανάει καθημερινά), ο Στέφανος Κασσελάκης θα θεωρείται «επικίνδυνος». Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει με τη διάσπαση και τη μείωση των ποσοστών.

Κρίνοντας μάλιστα από τη στάση ακραιφνώς φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και αρθρογράφων (δείκτης περίπου... αλάνθαστος), προκύπτει ότι ούτε η Νέα Αριστερά, ούτε η Ζωή και ο Γιάνης, ούτε και το ΚΚΕ εκτιμώνται ως απειλή. Τουναντίον εδώ και σημαντικό διάστημα η Νέα Αριστερά παίζεται θετικά ακόμη κι από περιφερειακά αλλά άκρως κυβερνητικά μέσα, όπως η εφημερίδα «Μανιφέστο» που τους έκανε και… εξώφυλλο!

Ομοίως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, παρά τη σημαντική αύξηση στα ποσοστά του ΚΚΕ, αντιμετωπίζεται ως ένας συμπαθής κύριος που ενίοτε «τα λέει ωραία». Ως μέρος δηλαδή της γειτονιάς, που όμως δεν αλλάζει τίποτα στο διαμορφωμένο σκηνικό.

Γιατί όμως ο Κασσελάκης; Μια πιθανή εξήγηση μας έδωσε πολιτικός αναλυτής, φίλος της στήλης: «Διότι δείχνει ότι μπορεί να παίξει με ένα μίγμα τεχνοκρατικού… λαϊκισμού και ένα κομματικό μοντέλο πιο άμεσης, μαζικής συμμετοχής. Επιπρόσθετα, επειδή ο ίδιος τσεκάρει πολλά πολιτικά κουτάκια. Έντονα φιλόζωος, μέλος της gay κοινότητας και δικαιωματιστής, χωρίς να είναι προκλητικός, θέλει χαμηλούς φόρους, έχει εύλογη απήχηση στα νεανικά κοινά, αλλά και μια συμπεριφορά που φαίνεται να κάνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους (ιδίως τις γυναίκες) να αισθάνονται άνετα απέναντί του.

Ίσως το κυριότερο, όμως, επειδή ο Κασσελάκης είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα, αντίθετα με τα άλλα κεντρικά πρόσωπα της Αριστεράς που αποτελούν λίγο-πολύ γνωστές ποσότητες».

Κατά τον ίδιο, εμπόδια για τον Κασσελάκη είναι η εμφανής πολιτική απειρία, η αμηχανία πίσω από το λαμπερό προφίλ (στις πιο επίσημες εμφανίσεις) και η έλλειψη πλήρους εξοικείωσης με τη χρήση της ελληνικής, όπως και με ορισμένες ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας.

 

HELLENIQ ENERGY: Το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει το placement για τη διάθεση 10%+2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα, καθώς έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες η σχετική προεργασία.

Στο σχήμα των συνδιοργανωτών της διάθεσης συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς και οι Euroxx, Pantelakis και Axia. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς και μεγάλα χαρτοφυλάκια. Γι’ αυτό και υπάρχει προσδοκία ότι το discount μπορεί να κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Κάτι που μένει να φανεί.

Από την αγορά, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή κίνηση της μετοχής. Εκλεισε στα 7,7 ευρώ με κέρδη 4,3% και συναλλαγές που έφτασαν τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ.  

 

ORILINA: Χωρίς θρίλερ, όπως αναμενόταν άλλωστε, ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της ΑΑΕΑΠ για την είσοδο στο χρηματιστήριο. Διατέθηκαν 32,2 εκατομμύρια τίτλοι, ενώ η συνολική ζήτηση έφτασε τα 40,5 εκατομμύρια τεμάχια. Η τιμή διάθεσης έκλεισε στο πάνω μέρος του εύρους (0,95 ευρώ). 

Θυμίζουμε ότι στην αμέσως προηγούμενη εισαγωγή ΑΕΕΑΠ, την Trade Estates, η τιμή είχε κινηθεί στο κατώτερο εύρος (1,92 ευρώ αντί 2,13 ευρώ). Επίπεδο που ο τίτλος δεν είδε από την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Χθες έκλεισε στο 1,78 ευρώ, με τις απώλειες στο 7%.

Μένει να δούμε αν ο νέος είναι αλλιώς…

 

CΑRREFOUR: Σε νέα «ένεση» του μετοχικού κεφαλαίου προχώρησε πρόσφατα η Retail & More, που αναπτύσσει εκ νέου το δίκτυο των γαλλικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Η αύξηση ήταν ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η Retail & More, θυγατρική του Ομίλου AVE, αποτελεί Master Franchisee του oμίλου Carrefour για την Ελλάδα από το 2022 και ο στόχος της είναι το δίκτυό της να φτάσει τα 50 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2023.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες εβδομάδες, η Carrefour International Partnership ανακοίνωσε την ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Retail & More, με την ανάπτυξη καταστημάτων με το brand Carrefour και των προϊόντων της στην αγορά της Βουλγαρίας.

Η ελληνική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επαφές με εταιρείες της γειτονικής χώρας για την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise).

 

ENERGEAN: Σημείο, εκτός των άλλων, σημαντικών συναντήσεων αναδεικνύεται η COP 28, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι.

Μία από αυτές είχε με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla ο Μαθιός Ρήγας, CEO του ομίλου Energean. Όχι τυχαία. Η εταιρεία έχει ήδη σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου στα θαλάσσια κοιτάσματα AbuQir και ΝΕΑ/ΝΙ ανοικτά της Αλεξάνδρειας, ενώ σημαντικές προσδοκίες υπάρχουν και από την ερευνητική γεώτρηση Orion 1x, στην οποία operator είναι η ΕΝΙ.

Οι προσδοκίες δεν είναι σημαντικές μόνο για τη διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία, αλλά και για την ίδια την Αίγυπτο, που «διψά» για φυσικό αέριο. Ενδεικτικό στοιχείο ότι τη συνάντηση δημοσιοποίησε στα social media η επίσημη «ναυαρχίδα» της ενεργειακής ενημέρωσης στη χώρα, το Egypt Oil & Gas.

Από την ανάρτηση γίνεται σαφές ότι είναι κοινή προτεραιότητα η έρευνα και ανάπτυξη ακόμη περισσότερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, στο τραπέζι μπήκε και η απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα, σε ένα ζήτημα στο οποίο η Energean έχει δρομολογήσει, όπως είναι γνωστό, την πρώτη αποθήκη CO2 στη Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο, στον Πρίνο της Καβάλας.

Η στήλη υπενθυμίζει ότι ενδιαφέρον για την τεχνογνωσία γύρω από το συγκεκριμένο project έχει εκδηλώσει και η Shell, η οποία έχει υπογράψει και συμφωνία με την Energean για συνεργασία στον τομέα της τεχνογνωσίας, στο πρόγραμμα της κολοσσιαίας ολλανδικής ενεργειακής εταιρείας να απανθρακοποιήσει τον τερματικό της σταθμό LNG στην Αίγυπτο.

Φαίνεται ότι η Energean κρύβει αρκετούς άσους στο μανίκι της….

 

LIGHTSOURCE-BP: Στον πλήρη έλεγχο της BP περιέρχεται η εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών Lightsource BP, μετά τη συμφωνία εξαγοράς του 50,03% έναντι 322 εκατ. δολαρίων.

Η συμφωνία έχει και ελληνική… ουρά καθώς η Lightsource δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Προ διμήνου υπέγραψε SPA με τη Helleniq Renewables (όμιλος Helleniq Energy), για την πώληση συστάδας φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη, ισχύος ως 180 MW.

Τίμημα δεν ανακοινώθηκε, με τις πληροφορίες, όμως, να αναφέρουν ότι η Lightsource εξασφάλισε υψηλό μονοψήφιο IRR. Αν ισχύουν, πρόκειται για άλλη μια ένδειξη πίεσης που δέχονται οι αποτιμήσεις, λόγω του υψηλού κόστους χρήματος και της ανάγκης για πρόσθετες επενδύσεις σε αποθήκευση, που επιβάλλει η έλλειψη χωρητικότητας δικτύου.

Η πώληση των παραπάνω πάρκων δεν σηματοδοτεί την αποχώρησή της από την Ελλάδα. Προ μερικών μηνών αγόρασε χαρτοφυλάκιο αδειών, με όρους σύνδεσης, από την Αρχιρόδον.

 

NUNTIUS: «Δεν ήρθαμε τυχαία στη χώρα σας. Η Ελλάδα είναι επιλογή μας» (Greece is our choice) διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, έχοντας πολυετή εμπειρία στον χώρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος (λιβανέζικος όμιλος με παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο), τονίζουν πως η χώρα μας διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, όπως, για παράδειγμα, το σοβαρό εποπτικό πλαίσιο, τις ανοδικές προοπτικές της οικονομίας, τη δυνατότητα να προσφέρει πρόσβαση για επενδύσεις σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αλλά και το πολύ πιο φιλικό περιβάλλον για επιχειρηματίες και επενδυτές που προέρχονται από τα κράτη της Μέσης Ανατολής, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Αθήνα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πόλο προσέλκυσης επενδυτών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θα επενδύουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε στη Nuntius», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

ΚΟΥΙΖ: Ποια «γαλάζια» βουλευτής είναι στα… κάγκελα επειδή δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό σχήμα;

Για να σας βοηθήσουμε, έχει εκλεγεί σε τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Σε συζητήσεις που κάνει με δημοσιογράφους -και όχι μόνο- θεωρεί ότι μέχρι τώρα έχει αδικηθεί από τον πρωθυπουργό, την ώρα μάλιστα που αυτός έχει διαμηνύσει ότι θέλει να αξιοποιεί γυναίκες στην κυβέρνηση.

Δεν διστάζει μάλιστα να τα «βάλει» και με συγκεκριμένες συναδέλφους της για τις οποίες φαίνεται να μην τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα. Εάν μάλιστα αναπαράγαμε αυτά που λέει γι’ αυτές, η παρέμβαση του ΕΣΡ θα θεωρείτο δεδομένη...  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v