Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2023

Ο Γιάννης Μπρατάκος, η δυσμένεια και το ΕΒΕΑ - Τιτάν: Ψάχνεται για έκδοση νέου ομολόγου - Viva: Το δάνειο και η JPM

Ο Γιάννης Μπρατάκος, η δυσμένεια και το ΕΒΕΑ - Τιτάν: Ψάχνεται για έκδοση νέου ομολόγου - Viva: Το δάνειο και η JPM

ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ: Μια όχι χαρούμενη «επέτειο» είχαν το περασμένο Σάββατο τα Επιμελητήρια της χώρας. Την τρίτη στη σειρά αναβολή εκλογών για την ανάδειξη διοικήσεων. Οι τελευταίες εκλογές είχαν γίνει το μακρινό…. 2017.

Μας το θύμισε με σχετική ανακοίνωση ο Νίκος Σοφιανός, από τα πολύ δυνατά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο, που είχε αρχίσει να ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ και συνεχίζει απτόητος με νέα καταληκτική ημερομηνία τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι «ιθύνων νους» πίσω από την τρίτη αναβολή των εκλογών ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, που πριν περάσει στην κυβερνητική σύνθεση, ήταν πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ήθελε να κρατήσει την… «καβάτζα» διαθέσιμη, ενώ άλλοι, μάλλον άσπονδοι φίλοι του, υποστήριζαν προσφάτως ότι ο ίδιος έχει πέσει σε δυσμένεια στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι χρεώθηκε τη «μεγάλη πατάτα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή τις κυβερνητικές επιλογές προσώπων, που αναμετρήθηκαν με τοπικούς αντάρτες αλλά βγήκαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, με αποτέλεσμα να σημειώσει το κόμμα σοβαρή επικοινωνιακή ήττα.

Οι ίδιες πηγές λένε επίσης ότι κάποια δημοσιεύματα περί δικής του επιθυμίας να αποχωρήσει από το Μαξίμου, μετά τις ευρωεκλογές, ήταν για το... ξεκάρφωμα.

 

ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ ΙΙ: Ωστόσο, άλλοι πληροφοριοδότες της στήλης δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι ο υφυπουργός, ειδικά μετά τη θητεία του στο Μαξίμου, θα θελήσει να κατέβει σε μια ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία για το ΕΒΕΑ, έχοντας απέναντι μάχιμο υποψήφιο, από το ίδιο κόμμα.

Ο Σοφιανός πάντως δεν μασάει τα λόγια του και δηλώνει… αγωνιστικό παρών. Από την ανακοίνωση: «Η δικαιολογία ότι οι εκλογές αναβλήθηκαν επειδή υποψήφιοι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν προλάβαιναν να ετοιμαστούν παράλληλα και για τις επιμελητηριακές εκλογές, προφανώς υποτιμά τη νοημοσύνη όλων.

Με τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μου στο ψηφοδέλτιό μας βλέπουμε μόνο το μέλλον, γι' αυτό και αρχίζουμε την οργάνωση συγκεντρώσεων επιχειρηματιών στους Δήμους της Αττικής, παράλληλα με εξορμήσεις πόρτα πόρτα στις εμπορικές γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τα μέλη του ΕΒΕΑ, να τα ενημερώσουμε για τα οφέλη που το επιμελητήριο μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις μας, να τα πείσουμε να συμμετάσχουν μαζικά στην προσεχή εκλογική διαδικασία και να αποδείξουμε ότι το ΕΒΕΑ ανήκει σε εμάς τα μέλη του και όχι σε αυτούς που το υποβαθμίζουν».

 

ΤΙΤΑΝ: Την έκδοση ευρωομολόγου για αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους εξετάζει ο όμιλος Τιτάν, σε συνεργασία με εγχώρια συστημική τράπεζα.

Αν η έκδοση βγει εντός του επόμενου διαστήματος, με δεδομένο ότι ο όμιλος παράγει υψηλό free cash flow, που ξεπερνά το capex και δεν αγχώνεται από προθεσμίες λήξης, η αγορά θα αναζητήσει τους λόγους πίσω από την κίνηση. 

H τσιμεντοβιομηχανία επιτυγχάνει, φέτος, τους στόχους κερδοφορίας του 2026, με τις επιδόσεις τρίτου τριμήνου να καθιστούν εφικτή την επίτευξη EBITDA της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στο έτος.

 

EUROBANK: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση από τη Eurobank της κατά 100% θυγατρικής Cloud Hellas Κτηματική, η οποία κατέχει 4 ακίνητα Praktiker.

Η καθαρή θέση της εταιρείας ανερχόταν στο τέλος του 2022 σε 91 εκατ. ευρώ. 

 

ENTERSOFT: Από ρεκόρ σε ρεκόρ η μετοχή, όντας ένα από τα «στοιχήματα» εταιρειών που εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη και αναμένεται να επωφεληθούν από την ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα. 

Ο τίτλος αναρριχήθηκε την Παρασκευή στα 6,34 ευρώ με άνοδο 1,93%, επίπεδα που αποτελούν και νέο ιστορικό υψηλό, ενώ το τελευταίο 12μηνο, καταγράφει απόδοση άνω του 60%. 

Είχε προηγηθεί μια ακόμη εξαγορά, της Infopower Solutions, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εισηγμένης για δυναμική είσοδο στην αγορά του λογισμικού μισθοδοσίας

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο CEO της Deutsche Bank Christian Sewing είναι ο τελευταίος μιας σειράς τραπεζικών στελεχών που ζητά επιμόνως από την Κομισιόν την άρση του πλαφόν στα τραπεζικά bonus.

Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, το στέλεχος τόνισε ότι πλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες «παίζουν με μειονέκτημα» στην προσέλκυση ταλέντων, μετά την άρση του πλαφόν από τη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα. «Εάν η άρση του πλαφόν λαμβάνει χώρα στις περισσότερες χώρες όπου βρίσκονται μεγάλες τράπεζες, πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να εξετάσουμε πώς θα μείνουμε ανταγωνιστικοί, ώστε να προσελκύσουμε ταλέντα», δήλωσε.

Ωστόσο, παραδόξως, δεν συμφωνούν όλα τα τραπεζικά στελέχη με μια τέτοια κίνηση, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε κινήσεις υπερβολικής ανάληψης ρίσκου -ώστε να ενισχυθούν και τα αναλογούντα bonus.

«Δεν είμαι οπαδός του να απελευθερωθούν μη κατάλληλα επίπεδα ανάληψης ρίσκου», δήλωσε σχετικά ο CEO της HSBC, Noel Quinn. «Το πιο σημαντικό του να διαχειρίζεσαι μια τράπεζα είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των μετόχων. Αν αρχίσεις να τη χάνεις, αυτό δεν είναι καλό ταξίδι για κανέναν», δήλωσε.

Το αφεντικό της Deutsche Bank πάντως υπεραμύνθηκε της θέσης του, τονίζοντας ότι μια πιθανή άρση του πλαφόν στα τραπεζικά bonus δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν υπερβολικά ρίσκα.

«Αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει», υποστήριξε. 

 

ΕΚΤΕΡ: Από τις μετοχές που έχουν ξεχωρίσει το τελευταίο εξάμηνο, με απόδοση άνω του 120%. Την Παρασκευή κινήθηκε σε νέα υψηλά… 22 ετών, με ευρεία άνοδο 4,76%. Είχε προηγηθεί η ανάληψη ενός ακόμη έργου, της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημόκριτου.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας, εχέγγυο μελλοντικής ανάπτυξης, ξεπερνά πλέον τα 120 εκατ. ευρώ.

 

VIVA WALLET: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να συνάψει η εταιρεία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, μέσω εξαγορών ή και συγχωνεύσεων. Πιθανόν το δάνειο να ληφθεί από τη βασική μέτοχο JP Morgan.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση υπήρχε στα προς συζήτηση θέματα η τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων, με προτεινόμενη 18μηνη επέκταση ισχύος της αποτίμησης αναφοράς, εξαιτίας καθυστερήσεων που προκλήθηκαν, με υπαιτιότητα της JPM, στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Αυτά τουλάχιστον αναφέρει η ατζέντα της πρόσκλησης. Δεν ξέρουμε αν ελήφθη απόφαση επί του θέματος ή αν συμφωνεί η JPM με την απόδοση ευθύνης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v