Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2023

Κώστας Σκρέκας: Οι χαμένοι… κουραμπιέδες - Ηelleniq Energy: Τα συν, τα πλην και οι προσδοκίες - Σωκράτης στα χάι του!

Κώστας Σκρέκας: Οι χαμένοι… κουραμπιέδες - Ηelleniq Energy: Τα συν, τα πλην και οι προσδοκίες - Σωκράτης στα χάι του!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Λίγο κράτησε χθες η… χαρά για τους λάτρεις κουραμπιέδων και μελομακάρονων. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε με δελτίο τύπου στις 13:42 τη συμφωνία με την Ενωση Σούπερ Μάρκετ για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» με οκτώ κατηγορίες προϊόντων. Σε αυτές, εκτός από αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα, περιλαμβάνονταν μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Φευ, τα δύο τελευταία χριστουγεννιάτικα γλυκά τα… έφαγε η «ορθή επανάληψη» που ακολούθησε σχεδόν μία ώρα αργότερα. Οι οκτώ κατηγορίες είχαν γίνει έξι.

Για λάθος εκ παραδρομής κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης. Η στήλη, πάντως, έμαθε ότι οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ δεν είχαν πρόβλημα να μπουν τα δύο προϊόντα, αν και αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν περιλαμβάνονταν στη λίστα που συζητήθηκε.

Κάποιοι άλλοι όμως, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, ας πούμε, ίσως και να είχαν. Οπως και πέρυσι...

 

HELLENIQ ENERGY: Υψηλή ζήτηση για το placement αναμένουν έγκυρες πηγές της αγοράς με βαθιά γνώση των σχετικών διαδικασιών. Δικαιολογώντας την άποψή τους, απαριθμούν τέσσερις παράγοντες, τους οποίους παραθέτουμε άνευ ιεράρχησης: α) το θετικό momentum που έχει δημιουργήσει το πολύ επιτυχημένο placement της Εθνικής, β) την καλή αποτίμηση, γ) τη διανομή σημαντικού προμερίσματος το 2024, δ) το ότι η εταιρεία είναι «cash cow».

Στα μειονεκτήματα, κάποιοι παράγοντες συγκαταλέγουν το ότι πρόκειται για εταιρεία πετρελαιοειδών σε μια εποχή που είναι «σέξι» η πράσινη ενέργεια (χωρίς αυτό να εμποδίσει κάτι γερές βουτιές που καταγράφηκαν πρόσφατα στις μετοχές εταιρειών ΑΠΕ στις ΗΠΑ) και τη σχετικά περιορισμένη διασπορά και εμπορευσιμότητα.

Μια και αναφερθήκαμε όμως στη βουτιά των μετοχών καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ (ύψους 30 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg), να σημειώσουμε επίσης ότι ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει πιο σύνθετες μεθόδους, στις οποίες θα παίξουν ρόλο και τα ορυκτά καύσιμα.

 

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ: Μόνο δύο εταιρείες, από τις πέντε που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την ηλεκτροπαραγωγή.

Η στήλη μαθαίνει ότι πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την Ενέργεια Θράκης ΙΚΕ. Αποσύρθηκαν οι Helleniq Energy, Energean και Γεωαπόδοση Α.Ε. Μελετών και Γεωπληροφορικής.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέθεσε δύο φακέλους, για το Δέλτα του Έβρου και το κεντρικό και νότιο τμήμα της λεκάνης του Στρυμόνα. Τρεις φακέλους υπέβαλε η Ενέργεια Θράκης, για τις δυο προαναφερόμενες περιοχές συν τον Ακροπόταμο Καβάλας.

Οι πληροφορίες λένε ότι έκπληξη προκάλεσε η μη συμμετοχή της Energean, για την οποία θεωρούνταν σίγουρο ότι θα «χτυπήσει» το Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης-Ερατεινού, Κεραμωτής και κόλπου Καβάλας), καθώς εκλαμβάνεται ως η χερσαία συνέχεια του Πρίνου. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει την περιοχή αυτή, η μοναδική που έμεινε τελικά στα αζήτητα.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι απειλές του Δήμου Νέστου να προβάλει ενστάσεις για την ανάθεση, συν ότι το γεωθερμικό πεδίο βρίσκεται μέσα σε Natura, μάλλον απέτρεψαν την Energean από οποιαδήποτε εμπλοκή και τυχόν καθυστερήσεις.

Και να σκεφθεί κανείς ότι είχε δοθεί και παράταση στον διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΝ, για να προσελκυσθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία…

 

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ: Χειρότερα και από την προκάτοχό του Λιζ Τρας τα πάει δημοσκοπικά ο Βρετανός  πρωθυπουργός.

Τα κατορθώματά του σε κρίσιμα μέτωπα έχουν ως αποτέλεσμα μόλις το 59% των ψηφοφόρων που στήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019 να επιλέγουν σήμερα τον Ρ. Σούνακ. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσοστό αυτό ήταν 74% τον Αύγουστο του 2022 και 63% στον απόηχο της παραίτησης της Τρας τον Σεπτέμβριο του 2022, τότε που οι κινήσεις της προκάλεσαν θύελλα στις αγορές.

Εκείνη την εποχή κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν η χειρότερη στιγμή των Τόρις. Πού να φανταστούν τη συνέχεια...

 

ΙΟΒΕ: Οι συνεχείς ανατιμήσεις, με την Ελλάδα να ξεπερνά σε όρους πληθωριστικής ανόδου την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, έχουν επιδράσει καταλυτικά στις προσδοκίες των καταναλωτών, αναφέρει στην ανάλυσή του για την οικονομική συγκυρία το Ινστιτούτο.

Οι Ελληνες πλέον εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι σε όλη την Ευρώπη, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,6 μονάδες τον Νοέμβριο.

Ακολουθούν, σε απόσταση… ασφαλείας οι καταναλωτές σε Εσθονία (-34,2) και Σλοβενία (-32,3). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,9 μονάδες στην ευρωζώνη.

Τον Νοέμβριο καταγράφεται μεγάλη εξασθένιση στην πρόθεση για σημαντικές αγορές τους επόμενους μήνες, αλλά και έντονη υποχώρηση στην πρόθεση για αποταμίευση…

Κοινώς, το ταμείον είναι μείον

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προβληματισμό που εξέθεσε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρει η στήλη: «Ανταποκρίνεται στις οδηγίες της ΡΑΑΕΥ η ΔΕΗ που επέλεξε με μήνυμα προς τους πελάτες της στο Viber να παραπέμπει στην ιστοσελίδα της για την κρίσιμη ενημέρωσή τους σχετικά με τα νέα τιμολόγια από τον Ιανουάριο;».

Και θύμισε τη σχετική οδηγία της Αρχής: «Η ενημέρωση των πελατών θα γίνει όπως και με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ηλεκτρονικά με email σε όσους έχουν e-bill και επιστολή στο σπίτι για όσους λαμβάνουν ακόμη έγχαρτο τον λογαριασμό τους».

Καταγράφουμε το ερώτημα και ας απαντήσει η ΡΑΑΕΥ ως η πλέον αρμόδια.

 

S&P: Τα υψηλά επιτόκια αναμένεται να συνεχίσουν να πλήττουν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως και την επόμενη χρονιά, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης. Εξ αυτού του λόγου περιμένει αύξηση στις εταιρικές χρεοκοπίες το 2024. Ειδικότερα, προβλέπει ότι οι στάσεις πληρωμών θα αυξηθούν την επόμενη χρονιά, στο 5% στις ΗΠΑ και στο 3,75% στην Ευρώπη.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα βασικά ρίσκα για το 2024 είναι μια εκτεταμένη περίοδος υψηλών πραγματικών επιτοκίων, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης των εκτιμήσεων ύφεσης αλλά και οι πιέσεις στις αγορές ακινήτων στις ανεπτυγμένες αγορές.

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Δύο τίτλοι του γνωστού επιχειρηματία βρέθηκαν χθες σε νέα υψηλά. Η ΚΛΜ (προσεχώς Intracom Properties) με κέρδη σχεδόν 11% αναρριχήθηκε στο 1,375 ευρώ ή σε υψηλό 164 μηνών. Αξιο λόγου ότι ξεκίνησε το Νοέμβριο από το 1 ευρώ.

Οσο για τη «μαμά», την Intracom, η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη 5,3% και τον τίτλο στα 2,85 ευρώ. Κέρδη 30% σε διάστημα τριανταημέρου και υψηλό 171 μηνών.

Στο 1,17 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v