Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 11 2023

Ο Γιώργος (Φλωρίδης) και η... κουζίνα του υπουργείου - Helleniq: Τα «κλειδιά» για τη μετοχή - Tips για δάνεια Lamda

Ο Γιώργος (Φλωρίδης) και η... κουζίνα του υπουργείου - Helleniq: Τα «κλειδιά» για τη μετοχή - Tips για δάνεια Lamda

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το νομοσχέδιο αλλαγών στη Δικαιοσύνη που κατέθεσε προς διαβούλευση ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης έτυχε ήδη πολύ σκληρής κριτικής, με αρθρογραφία στην «Καθημερινή» από δύο επώνυμους καθηγητές Νομικής, με σεβαστή εμπειρία και στις δικαστικές αίθουσες, τον Ηλία Γ. Αναγνωστόπουλο και τον Γιάννη Γιαννίδη.

Υποψιαζόμαστε ότι θα γίνει «μάχη» στη συνέχεια, καθώς αμφότεροι οι καθηγητές θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους εκπονήθηκε(!) ενώ ρίχνει την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης.

Επιπλέον ρωτούν και οι δύο επιτακτικά ποιοι ήταν εκείνοι που εκπόνησαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς δεν υπήρξε συγκρότηση αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ ο ένας εκ των δύο, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, κάνει δεικτικά λόγο για πρόχειρη παρασκευή στην... κουζίνα του υπουργείου!

Ο κ. Γιαννίδης, δε, τελειώνει το άρθρο του με την εξής... δηλητηριώδη διαπίστωση. «Η προτεινόμενη είναι ελληνική νομοθεσία, αποδεικνύουσα πρωτίστως ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη».

Όπως μαθαίνουμε, το κλίμα για το νέο νομοσχέδιο δεν ήταν καλό ούτε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στην οποία μίλησε επί του θέματος και ο υπουργός. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, εκφράστηκαν «διαφωνίες και αιχμές» για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, από τον πρόεδρο της Ένωσης Ευάγγελο Μπακέλα, τον σύμβουλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θεόδωρο Μαντά, αλλά και από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών τους. Ενα από τα βασικά σημεία τριβής, οι μονομελείς συνθέσεις δικαστηρίων, ακόμη και για σοβαρά αδικήματα, δεύτερο σημείο οι υποχρεωτική έκτιση ποινών, για μικρότερα αδικήματα.

 

HELLENIQ ENERGY: Το placement πέτυχε, κι αυτό έχει τη σημασία του. Η πίεση στην τιμή (-5,58%) προέκυψε διότι κάποιοι που πήραν μετοχές φθηνότερα, είτε έσπευσαν να ρευστοποιήσουν, είτε πούλησαν μετοχές που είχαν ήδη σε παλαιότερες τιμές. Υπήρχαν όμως και σημαντικοί αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα.

Όπως γράψαμε σε προηγούμενο σχόλιο, η μετοχή έχει πλεονεκτήματα, έχει όμως και μειονεκτήματα, λόγω κλάδου δραστηριότητας, διασποράς και εμπορευσιμότητας. Κοινώς, δεν έχει τα «φόντα» που είχε η Εθνική Τράπεζα, για όσους ίσως θα περίμεναν αντίστοιχη πορεία.

Ωστόσο με το placement διορθώνει σε ένα βαθμό τα δύο από τα τρία μειονεκτήματα, ενώ μένει να διαπιστωθεί πώς θα κινηθεί η εταιρεία μέσα στο ρεύμα της πράσινης μετάβασης, που όπως διαπιστώνεται και διεθνώς, ενέχει πλέον συγκρούσεις μεταξύ δύο «τάσεων». Των δογματικών και των ρεαλιστών, όπως μας το έθεσε πρόσφατα γνωστός βιομήχανος.

Πέρα από τις προσπάθειες της εταιρείας να «πρασινίσει», μας λένε ορισμένοι ειδικοί, η μετοχή θα ωφελείται όσο οι δογματικοί (που θέλουν αποκοπή από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο), χάνουν έδαφος έναντι των ρεαλιστών, που εκτιμούν ότι χωρίς έμφαση και στα καύσιμα, η μετάβαση θα είναι πολύ ανώμαλη, έως και επικίνδυνη.

Ιδίως στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες.

 

PRODEA: Επένδυση για την επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος (Domes White Coast Milos) στον Μύτακα της Μήλου προωθεί η V Tourism, εταιρεία που ελέγχεται κατά 49% από την εισηγμένη Prodea και κατά 51% από την Invel Real Estate Milos Ltd, η οποία ελέγχεται από τον Χρ. Παπαχριστοφόρου και μέλη της οικογένειάς του. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Παπαχριστοφόρου ελέγχει πλέον δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 87% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea.

Στόχος της επένδυσης είναι η σταδιακή επέκταση δυναμικότητας της μονάδας, ώστε να φθάσει ως το 2025 να διαθέτει σουίτες, συνολικής δυναμικότητας ως 130 κλινών από 30 δωμάτια σήμερα.

Για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, η V Tourism θα λάβει δάνειο 18,4 εκατ. ευρώ από Eurobank και τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η τράπεζα θα αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της εταιρείας (9,9 εκατ. ευρώ), ενώ θα ανοίξει στη V Tourism αλληλόχρεο λογαριασμό για ποσό ως 4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών κατασκευής.

Για την εξασφάλιση των δανείων οι μέτοχοι της V Tourism θα ενεχυριάσουν το σύνολο των μετοχών της.

 

SKY EXPRESS: Την υπογραφή συμβάσεων παραλαβής νέων αεροσκαφών τύπου ATR72-600, με ταυτόχρονη λήξη και επιστροφή δύο υφιστάμενων ATR72-500 στον ιδιοκτήτη τους, διαπραγματεύεται η αεροπορική, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις 2022 στην ενότητα «μεταγενέστερα γεγονότα».

Επιπρόσθετα, η εταιρεία διαπραγματεύεται την παραλαβή επιπλέον A320neo. Με την ένταξή τους στον στόλο της κρητικής αεροπορικής αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το πρόγραμμα προορισμών και συχνοτήτων.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Την εκ νέου διεύρυνση του σκοπού δραστηριότητάς της αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία συγκλήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Στους σκοπούς της περιλαμβάνονται πλέον 60 δραστηριότητες, οι οποίες φθάνουν ως τις οικοδομικές επιχειρήσεις, για ανάπτυξη ιδιόκτητων ακινήτων ή ακόμη και για λογαριασμό τρίτων.

 

LAMDA-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ ομίλου Lamda και πιστωτριών του τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς, Alpha), για την αναχρηματοδότηση δανεισμού, που βαρύνει τα εμπορικά του κέντρα. Η διαπραγμάτευση έχει επικεντρωθεί σε κινήσεις, που οφείλει να ολοκληρώσει η Lamda, βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι.

 

LAMDA-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Εν τω μεταξύ, η Lamda Finance, νεότευκτη θυγατρική του ομίλου με αντικείμενο την έκδοση και διαχείριση χρέους, αναλαμβάνει σταδιακά τον ρόλο της. Πρόσφατα προχώρησε σε έκδοση ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ με εγγυητή την Ελληνικό, ενώ με τη σειρά της αποφάσισε στις 5 Δεκεμβρίου να καλύψει κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους ως 230 εκατ. ευρώ, της Hellinikon Global 1 S.A, μέσω της οποίας η Lamda ελέγχει το 100% της Ελληνικό ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Hellinikon Global 1 εισέπραξε πρόσφατα από την Ελληνικό ΑΕ το ποσό των 230 εκατ. ευρώ, μέσω επιστροφής κεφαλαίου, κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακατανομή μόχλευσης εντός ομίλου.

Τέλος, η Lamda Finance παρείχε εγγυήσεις σε υφιστάμενα δάνεια της μητρικής της, Lamda Development και της Ελληνικό ΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v