Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 11 2023

Στέφανος Μάνος: Απορίες πολλές - Τι «έγραψε» το 2022 η Bespoke του Θεοδωρόπουλου - Σφηνάκια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ακρίτα

Στέφανος Μάνος: Απορίες πολλές - Τι «έγραψε» το 2022 η Bespoke του Θεοδωρόπουλου - Σφηνάκια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ακρίτα

ΜΑΝΟΣ: Το τελευταίο διάστημα ο «ιερός ταύρος» του ελληνικού φιλελευθερισμού ασκείται ιδιαίτερα έντονα στο άθλημα της... αντιπολίτευσης, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.

Το πρώτο χτύπημα με βαριές εκφράσεις ήρθε για το θέμα της επιστολικής ψήφου και των ευρωεκλογών. Το δεύτερο, δύο μέρες μετά, επίσης με βαριές εκφράσεις, περί πολιτικής δειλίας, για τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού PISA, που έδειξαν το μαύρο χάλι της ελληνικής Παιδείας. Αυτή τη φορά τα... σκάγια πήραν τη Νίκη Κεραμέως αλλά και τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Η επαναλαμβανόμενη οξύτητα των σχολίων έχει αρχίσει να δημιουργεί πολλές απορίες.

Κυβερνητικές πηγές στις οποίες απευθυνθήκαμε, σημείωσαν τον σεβασμό τους στο πρόσωπο του Στέφανου Μάνου και αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω. Η αλήθεια είναι πως στα 84 χρόνια του, ό,τι κάνει ο κ. Μάνος δεν το κάνει για να ανοιχτεί ξανά στην πολιτική. Όταν το δοκίμασε, άλλωστε, εκτός Νέας Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά (από 0,76% έως 1,8% σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις).

Δεν παύει ωστόσο να έχει ένα φανατικό -αν και περιορισμένο- κοινό, που αντικατοπτρίζεται και στους 89.000 ακολούθους τους οποίους διαθέτει στο «Χ», με βαρύνουσα σημασία στον φιλελεύθερο χώρο. Θα έχει τη σημασία του αν ο συγκεκριμένος «opinion leader» συνεχίσει σε τόσο υψηλούς τόνους, καθώς έχουν πάψει να ερμηνεύονται «παραινετικά».

 

BESPOKE: Μακροπρόθεσμο δανεισμό 124,5 εκατ. ευρώ είχε στο τέλος του 2022 η Bespoke, εταιρεία συμμετοχών του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με ταμειακά διαθέσιμα 16,5 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 135,1 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός συνάφθηκε για μερική χρηματοδότηση εξαγορών (43,53% της ΙΟΝ και 45% της συνδεδεμένης με ΙΟΝ Αφοί Κωτσιόπουλοι, 100% ΕΔΕΣΜΑ και Αμβροσία, 51% Ελληνικοί Χυμοί και 100% Νίκας). Η πρώτη χρήση δεν πήγε, όπως πιθανώς θα περίμενε ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, λόγω της μεγάλης ανόδου πρώτων υλών και τιμών, που πίεσε, πέρσι, τα περιθώρια κέρδους.

Οι ζημιές προ φόρων, σε επίπεδο ομίλου, ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εταιρείας (Bespoke) σε 4,7 εκατ. ευρώ. Φέτος, πέραν της απόκτησης πρόσθετων μετοχικών πακέτων σε ΙΟΝ και Αφοί Κωτσιόπουλοι, που ανέβασαν τα ποσοστά της Bespoke σε 60,98% και 60% αντίστοιχα, προωθείται η συγχώνευσή τους.

Επίσης, η Νίκας απορρόφησε την Έδεσμα όπως και το όχημα ειδικού σκοπού που κατείχε τις εγκαταστάσεις στον Άγιο Στέφανο.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συζητήσουν πιθανές αλλαγές στο νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2021 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται δώδεκα μήνες αργότερα.

Αναμφίβολα, πολλές εισηγμένες εταιρείες -ιδίως οι μικρότερες σε μέγεθος- υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν αλλαγών, καθώς προκαλούν ασάφεια, αχρείαστη γραφειοκρατία και έξοδα.

Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζεται ότι κατά τα περίπου 2,5 χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων (πολιτικές καταλληλόλητας και αμοιβών, πραγματικά ανεξάρτητα μέλη, μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών) και τη διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου και πως ήδη από το 2021 είχε προαγγελθεί ότι θα έβλεπαν πώς θα λειτουργούσε η εφαρμογή του νόμου στην πράξη την πρώτη τριετία, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Χρονιά διαλόγου λοιπόν το 2024. 

 

ΑΚΡΙΤΑΣ: Τρία απανωτά limit up συμπλήρωσε η μετοχή μετά την είδηση της επανόδου στην Κύρια Αγορά, με τους λάτρεις του «χαρτιού» να επιδιώκουν ένα ακόμη την Παρασκευή, καταλήγοντας ωστόσο να «καίνε τα δάχτυλά τους».

Η μετοχή έκλεισε τελικά στο 1,33 ευρώ, με πτώση άνω του 13%, τη μεγαλύτερη στο ταμπλό, παρά το πρωινό «στήσιμο» για ένα ακόμη limit up, με την ημερήσια διακύμανση να ζαλίζει, υπερβαίνοντας το 27%.

Δεν γνωρίζουμε αν ολοκληρώθηκε η ανοδική κίνηση, η μετοχή πάντως προσέφερε εβδομαδιαίο… χαρτζιλίκι 85%(!). Δεν το λες και άσχημα…

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε την Παρασκευή, με επιθετικότερη κίνηση των αγοραστών, που έστειλαν τη μετοχή 4,5% υψηλότερα στα 2,31 ευρώ, με αυξημένο όγκο.

«Ο τίτλος έχει ημερήσιο ‘stop’ το 2,145 σε κλείσιμο μέρας. Μία κατοχύρωση των 2,32 ευρώ μπορεί να δώσει συνέχιση στα 2,55 ευρώ. Θυμίζουμε τη δημόσια πρόταση στο 1,70», σημειώνει σχετικά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v