Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2023

Αθλητική βία: Απορίες για τα νέα μέτρα - ATTICA: Σφραγίδα στο mega ντιλ με Ναυπ. Ελευσίνας - Σφηνάκια για Lavipharm, Εκτέρ

Αθλητική βία: Απορίες για τα νέα μέτρα - ATTICA: Σφραγίδα στο mega ντιλ με Ναυπ. Ελευσίνας - Σφηνάκια για Lavipharm, Εκτέρ

ΡΕΝΤΗΣ: Πολύ μελάνι χύνεται για τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, ωστόσο εμάς μας έχουν δημιουργήσει απορίες κάποιες όψεις της υπόθεσης:

- Τα γήπεδα της Super League και των σοβαρών αγώνων του Κυπέλλου έκλεισαν για το κοινό μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, εξαιτίας των απανωτών περιστατικών σκληρής βίας. Τα οποία όμως, εκτυλίχθηκαν εκτός των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Το τελευταίο θλιβερό περιστατικό έγινε μάλιστα έξω από γήπεδο βόλεϊ.

Αν όμως η αθλητική βία μετατοπίζεται κατά βούληση εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων και εκτός γηπέδων γενικώς, γεννάται ένα ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα του «κεκλεισμένων των θυρών», εκτός αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μέτρο «σωφρονισμού» των ποδοσφαιρικών… παραγόντων.

Ως τέτοιο, προφανώς, λειτούργησε, επιφέροντας την έξοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη από την προεδρία της Super League. Αυτός ήταν όμως ο στόχος;

- Ο υπουργός Προ-Πο Γιάννης Οικονόμου (φωτ.) και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατέθεσαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου λίστα με 200 ονόματα ατόμων που φέρονται να έχουν σχέση με υποθέσεις οπαδικής βίας.

Αυτό που δεν μάθαμε, είναι πο;y ακριβώς βρισκόταν αυτή η λίστα πριν την τραγική επίθεση κατά του αστυνομικού στο Ρέντη. Πρόκειται για υπόπτους; Pρόκειται για σεσημασμένους; Αφορούν, λέει το ρεπορτάζ, υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα μέχρι και σε βάθος 15ετίας. Τα προηγούμενα 14 χρόνια τι συνέβαινε; Aπλώς συμπληρωνόταν ο… φάκελος;

Σίγουρα από την κίνηση αυτή θα επέλθει ποινική αναβάθμιση των υποθέσεων, ενώ είναι προφανές ότι θα διερευνηθούν συστηματικά οι διαστάσεις περί εγκληματικών οργανώσεων. Ωστόσο όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα κι όχι τώρα. Εκτός αν οι διωκτικές αρχές και το υπουργείο Αθλητισμού δεν κατάλαβαν ότι υπάρχουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, ούτε με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή μετά την επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο.

Κοινώς, η όλη υπόθεση εκτυλίσσεται με έναν τρόπο που δείχνει ότι η πολιτεία, αφού συνέχισε τον μακάριο ύπνο της στις δολοφονίες «απλών» πολιτών, αφυπνίστηκε αίφνης με την επίθεση κατά του αστυνομικού. Ίσως διότι αντιλήφθηκε ότι αν συνέχιζε έτσι, σε λίγο δεν θα πήγαιναν ούτε οι αστυνομικοί κοντά στα γήπεδα.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 έφτασε η συμβολή της μεταποίησης στην οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) αυξήθηκε σε 9,1% του ΑΕΠ το 2022.

Το ερώτημα όμως είναι αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Το σημειώνουμε γιατί η Ελλάδα είναι στην 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ με βάση το μερίδιο της ΑΠΑ της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας και στην 22η θέση αναφορικά με τη συμμετοχή στην απασχόληση.

Εχοντας να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα χρηματοδότησης, εύλογο το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλη Στασινόπουλου: «Η ενίσχυση της βιομηχανίας μεταποίησης μικρού και μεγάλου μεγέθους είναι η πιο σημαντική προοπτική, η πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για να αυξηθεί η παραγωγή πλούτου στη χώρα μας».

 

MED: Επί δεκαεννέα συνεδριάσεις «στάσιμη» η μετοχή, με κλεισίματα σχεδόν πάντα στο 0,96 ευρώ. Κάποιες από αυτές τις ημέρες δεν έκανε καν συναλλαγή.

Αίφνης η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου αφυπνίστηκε και σε πέντε ημέρες ανέβηκε μέχρι το 1,14 ευρώ. Μόνο χθες τα κέρδη για τη μετοχή έφτασαν το 7%, με τις συναλλαγές πάνω από τις 191 χιλιάδες ευρώ.

Το «ταμείο» εβδομάδας πλέον στο 19%.



ΕΚΤΕΡ: Αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να προχωρήσει την επένδυση για τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα στις Κολυμπήθρες της Πάρου παραμένει η διοίκηση. Αυτό προκύπτει από την αιτιολόγηση της απόφασης να εξαγοράσει από μετόχους το 56% της «Ενεργειακός Κόμβος» που διαχειρίζεται ξενοδοχειακή μονάδα στο νησί. Περιμένει δε οικονομίες κλίμακος μεταξύ των δύο ξενοδοχείων. Κοντά στο υψηλό έτους (4,11 ευρώ από τις 6 Δεκεμβρίου) το χθεσινό κλείσιμο στα 3,89 ευρώ.

 

LAVIPHARM: Νέο υψηλό 16 μηνών για τη μετοχή που μπαίνει στη νέα χρονιά έχοντας πετύχει διπλή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου φαρμάκων της, αρχικά με τα Lonarid και Lonalgal και στη συνέχεια με το Flagyl.

Εκλεισε χθες στο 0,82 ευρώ (+5,66%), με την απόδοση μήνα κοντά στο 21%.

 

ATTICA GROUP: Μεγάλη ημέρα σήμερα τόσο για την εταιρεία όσο και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αφού αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τη συμφωνία μεταξύ της ακτοπλοϊκής και της Onex.

Το deal θα αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει η Attica Group και πλέον μένει να διευκρινιστεί αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει το σύνολο των επισκευαστικών εργασιών για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του στόλου της ακτοπλοϊκής και τη ναυπήγηση νέων πλοίων ή μέρος του project.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα συμβάλει στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και δη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που φαίνεται ότι μπαίνουν σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.

Το «παρών» στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου και θα «κλειδώσει» το deal, θα δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Η στήλη μαθαίνει ότι παρόντες αναμένεται να είναι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v