Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2023

Πώς η ατζέντα του Αντώνη (Σαμαρά) επιβεβαιώνει τον… Κυριάκο - ΑΕΕΑΠ: Ερχονται τα Μ&Α - Tips για ΕΥΔΑΠ, Trastor

Πώς η ατζέντα του Αντώνη (Σαμαρά) επιβεβαιώνει τον… Κυριάκο - ΑΕΕΑΠ: Ερχονται τα Μ&Α - Tips για ΕΥΔΑΠ, Trastor

ΣΑΜΑΡΑΣ: Αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι οι διαφωνίες του Αντώνη Σαμαρά λαμβάνουν πλέον τη μορφή κανονικής πολιτικής ατζέντας σε τρεις άξονες: Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό και «δικαιωματισμό». Δηλαδή σε θέματα που έχουν εξ ορισμού πέραση στη λαϊκή κομματική βάση της.

Κι αυτό που έχει αρχίσει και φαίνεται καθαρά, μέσα και από το πινγκ πονγκ «προσκείμενων κύκλων» που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες, είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός (που εθιμικά δεν δεσμεύεται από την κομματική πειθαρχία), μάλλον σκοπεύει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να δει την ομιλία του Κυριάκου για τον προϋπολογισμό από το γραφείο του στη Βουλή κι όχι από τα έδρανα.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις εκλογές και το 41%, «θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας», σίγουρα δεν είχε τέτοιου είδους εξελίξεις στο νου του. Τα γεγονότα πάντως τον… επιβεβαιώνουν. Η «λαϊκή δεξιά» δείχνει να αντιδρά σε σημαντικό εύρος θεμάτων.

Στο τρέχον θέμα της νομιμοποίησης κάποιων χιλιάδων μεταναστών, με τροπολογία, δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές της συμπολίτευσης να το καταψηφίσουν (παρότι κάποιοι θα ήθελαν), εφόσον όπως αναμένεται, τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Βοηθάει και το γεγονός ότι πράγματι στις αγροτικές περιοχές υπάρχει πίεση να βρεθούν περισσότερα χέρια για τις συγκομιδές, κάτι που δεν αγνοούν οι βουλευτές της επαρχίας.

Ο ίδιος ο Σαμαράς, που ίσως δεν προσέλθει καθόλου στην ψηφοφορία, έχει ένα «ντεσαβαντάζ» στο… αντάρτικό του. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα το επιθυμούσε, για αρκετούς λόγους δεν έχει περιθώρια για νέα αποχώρηση από το κόμμα, μετά την άδοξη περιπέτεια της Πολιτικής Άνοιξης. Παρά μόνον αν προκύψει τόσο σοβαρή σύγκρουση που να τον διαγράψει ο Κυριάκος.

Ως πρώην πρωθυπουργός, όμως, μπορεί να λειτουργεί ως «φάρος» των διαφωνούντων, κάτι διόλου ασήμαντο. Ιδίως όταν το πολιτικό σκηνικό ενισχύει τη… χαλαρότητα.

Εν ολίγοις, τα όσα συμβαίνουν δημιουργούν την υποψία ότι υπό την πίεση συνθηκών και γεγονότων, η "all inclusive" κατάσταση που επέβαλε με επιτυχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως πλησιάζει πλέον τα όριά της.

Όπως το έθεσε πριν ένα μήνα ο Σαμαράς, μιλώντας για την τρέχουσα πολιτική της ΝΔ, «όταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της». 

 

ΑΕΕΑΠ-NOVAL: Η εισαγωγή της Noval στο ΧΑ, εντός της προσεχούς Άνοιξης, θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση του κύκλου υποχρεωτικής εισαγωγής για τις νέες ΑΕΕΑΠ. Μέσω IPOs έχουν ήδη εισέλθει στο Χ.Α. Trade Estates και Orilina, ενώ με reverse merger (σ.σ. απορρόφηση από την εισηγμένη ΚΛΜ) θα εισέλθει η Intracom Properties.

Με την ολοκλήρωση των εισαγωγών, θα ανοίξει ο επόμενος κύκλος του M&A. Στελέχη του κλάδου στοιχηματίζουν πως υπό την πίεση της ενίσχυσης του free float και της διάθεσης μεγαλομετόχων ΑΕΕΑΠ να ρίξουν τα ποσοστά τους κάτω του 50%, ώστε να μην ενοποιούν, θα διενεργηθούν συγχωνεύσεις ή και εξαγορές.

Θα μείνουν, έτσι, δύο με τρεις εκπρόσωποι του κλάδου στο ΧΑ, οι οποίοι θα διαθέτουν μέγεθος και -ελπίζουμε- διασπορά, ώστε να μπορούν να προσελκύσουν -ξένους- επενδυτές.

Άντε να δούμε…

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Ταχύτατα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες για το θέμα της αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη μονάδα της θυγατρικής Exalco στο Κουλούρι της Λάρισας.

Και δεν ήταν λίγες, αν κρίνουμε από το ότι, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το ποσό που θα εισπράξει ο εισηγμένος όμιλος είναι 6,6 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές μάλιστα αναμένεται να γίνουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκησή της έσπευσε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα: Τις ασφαλιστικές (Generali Hellas, Eurolife FFH, Interamerican, Groupama, και Εθνική Ασφαλιστική), τους πραγματογνώμονες (Αλέξανδρο Κρετσόβαλη και Στέργιο Πασχούλα) καθώς και τους ασφαλιστικούς συμβούλους της Exalco (Μαριλένα Σουρίκα, Κωνσταντίνο Σουρίκα).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλωστε, ο χρόνος είναι χρήμα.

 

ΕΥΔAΠ: Βαρύ, μάλλον, έπεσε το επενδυτικό πρόγραμμα που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας. Ο τίτλος την Παρασκευή υποχώρησε 5,17%, στα 5,87 ευρώ, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν σε αξία το 1,3 εκατ. ευρώ.

Αλλαξαν χέρια 224 χιλιάδες τεμάχια, επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το 2023, δεν ήταν η χρονιά της εισηγμένης, που καταγράφει σε επίπεδο 12μήνου απώλειες άνω του 12%, παρά το ράλι στην εγχώρια αγορά. Χαμηλό έτους τα 5,46 ευρώ από τις 25 Οκτωβρίου.

 

ΚΕΠΕ: Πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRP). Τελευταία φωνή, που άκουσε η στήλη, είναι αυτή του ΚΕΠΕ.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην ανάλυσή του αναφέρει ότι το RRP ενδέχεται να μην είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας, λόγω της υπερβολικής εξάρτησής του από συγκεκριμένους τομείς, κυρίως τις κατασκευές, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τους ευρύτερους στόχους μιας δίκαιης ανάπτυξης, μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές και περιορισμών των εκπομπών CO2.

Οι κατασκευές, όπως λέει πάντως στην ανάλυσή του το ΚΕΠΕ, ήταν ο τομέας που παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2020-2022.

 

INTRΑΚΑΤ-ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,34 εκατ. ευρώ προχώρησε η θυγατρική της εισηγμένης, Intra Αθηναϊκή, η οποία διαχειρίζεται το Milos Hotel στην Αθήνα. Η κίνηση έγινε προκειμένου να συμψηφιστούν ζημιές εις νέον από την περίοδο κατασκευής και έναρξης λειτουργίας του ξενοδοχείου και να διορθωθεί ο λόγος ιδίων κεφαλαίων προς καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

Το 2022 η εταιρεία πέτυχε EBITDA ένα εκατ. ευρώ. Η παραπάνω λειτουργική κερδοφορία υπερκάλυψε το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας.

Φέτος, οι επιδόσεις ήταν καλύτερες.

 

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Την τιμητική τους είχαν την Παρασκευή οι εταιρείες ακινήτων στο ταμπλό, με την Alpha Aστικά Ακίνητα να κλείνει με άνοδο σχεδόν 10% στα 7,94 ευρώ, στην πρώτη θέση των αποδόσεων στο ταμπλό.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 2,2 ευρώ στους μετόχους της, κάτι που οδηγεί τη μερισματική απόδοση του τίτλου στα δυσθεώρητα επίπεδα του 27,7%!

Η έκτακτη γενική συνέλευση που θα εγκρίνει τη διανομή, που θα πραγματοποιηθεί μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής, έχει προγραμματιστεί στις 19 Ιανουαρίου.

 

TRASTOR: Στη δεύτερη θέση των αποδόσεων βρέθηκε η Trastor, με άνοδο 9,35% στο 1,17 ευρώ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να ορίζεται στο 1,42 ευρώ, πάνω από 20% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό, αλλά και η δέσμευση συμμετοχής της βασικού μετόχου, Τράπεζας Πειραιώς. Επισημαίνεται ότι το «χαρτί» είναι για… λίγους, καθώς η Πειραιώς ελέγχει ήδη ποσοστό άνω του 98%. Εξ ου και οι συναλλαγές ήταν μόλις επτά χιλιάδες ευρώ.

Η εταιρεία την Παρασκευή ανακοίνωσε την εξαγορά του εμπορικού κέντρου Πολιτεία Βusiness Center στη Μεσογείων, έναντι 20,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το εμπορικό κέντρο, που συνορεύει με το Ερρίκος Ντυνάν και είχε κατασκευαστεί από την πτωχευμένη πλέον Αττικάτ, είναι μισθωμένο στη ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v