Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2023

Κυριάκος «κλείνει μάτι» στον Κώστα (Καραμανλή) - Τράπεζες: Πρόστιμα που βολεύουν... όλους - ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ωρα δηλώσεων

Κυριάκος «κλείνει μάτι» στον Κώστα (Καραμανλή) - Τράπεζες: Πρόστιμα που βολεύουν... όλους - ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ωρα δηλώσεων

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Από προχθές πολλοί ψάχνουν το κρυφό νόημα μιας φράσης του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με αποδέκτη τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Η χώρα χρεοκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ και λέγατε ότι "λεφτά υπάρχουν". Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια».

Επειδή οι περισσότεροι (εντός και εκτός ΝΔ) γνωρίζουν ότι οικονομικά η χώρα «τίναξε τα πέταλα» επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ασχέτως του πότε υπογράφηκε η πράξη θανάτου, κι ότι ο ΓΑΠ πήρε τη σκυτάλη χωρίς να έχει καταλάβει πως στην πραγματικότητα ήταν… ωρολογιακή βόμβα, το ερώτημα είναι γιατί το έκανε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσα χρόνια μετά, γνωρίζοντας καλά ποια είναι «η ιστορική αλήθεια».

Το έκανε για να θίξει δημοσίως το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει δημοσκοπικά, όπως εκτιμούν κάποιοι; Ή το έκανε τείνοντας χείρα φιλίας προς τον Κώστα Καραμανλή, τώρα που η στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών της «λαϊκής δεξιάς», Καραμανλή και Σαμαρά, έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα το Μαξίμου; Οι πιο υποψιασμένοι πιστεύουν τη δεύτερη εκδοχή.

Αυτό μάλλον εξηγεί και την υπόγεια μεν, έντονη δε, αντίδραση κάποιων από τη φράξια των «φιλελεύθερων» της ΝΔ, για τη χθεσινή δήλωση «εξαγνισμού» του προκατόχου του. Οι τελευταίοι, που είναι και φανατικοί «μενουμευρωπαίοι», μπορεί να έχουν συγχωρήσει στον Κώστα της Ραφήνας τη χρεοκοπία, αλλά δεν του έχουν συγχωρήσει τη στάση του (και αρκετών προσώπων του στενού κύκλου του, να μην τα θυμίζουμε όλα τώρα) απέναντι στον... Τσίπρα.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε μια εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη κίνηση, η Motor Oil απέκτησε χθες και το υπόλοιπο 25% της Ανεμος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι έτσι ολοκληρώθηκε η πλήρης αποεπένδυση του ομίλου και από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό πουλήθηκε ένα χρόνο αργότερα από το 75% στην ίδια αποτίμηση που είχε προκύψει τον Δεκέμβρη του 2022.

Έτσι, μετά και την πώληση της Άκτωρ, η Ελλάκτωρ και ο βασικός της μέτοχος (Reggeborgh Invest) διατηρούν ως δραστηριότητα τους τομείς των Παραχωρήσεων («διαμάντι του στέμματος» παραμένει η Αττική Οδός για όσο ακόμη ελέγχεται από την κοινοπραξία με την Αβαξ) και την Ηλέκτωρ, εταιρεία που ναι μεν έχει σημαντικό αντικείμενο (διαχείριση απορριμμάτων και περιβαλλοντικά έργα) αλλά μικρό αποτύπωμα.

Επιπλέον, χωρίς κατασκευαστικό βραχίονα πλέον επαφίεται στην τιμολόγηση έργων από τρίτους (μένει να φανεί το κατά πόσον, αν αποκτήσει νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων ή περιβαλλοντικών έργων, θα προτιμήσει το νέο σχήμα Ιντρακάτ-Άκτωρ), γεγονός που ενδεχομένως να κριθεί ασύμφορο για τα μελλοντικά συμβόλαια σταθερών ταμειακών ροών.

Από την άλλη, αφού έχει «ξεφορτωθεί» δανεισμό και έχει σχηματίσει ένα πανίσχυρο ταμείο 650 εκατ. ευρώ, η Reggeborgh Invest έχει σημαντική δύναμη «πυρός» και μαζί με τη δανειακή μόχλευση θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλα έργα. Ένα παράδειγμα είναι ο ΒΟΑΚ -στο σκέλος της παραχώρησης-, όπου μαζί με τη Mytilineos διεκδικoύν το μεγαλύτερο έργο της περιόδου.

Υπάρχει βέβαια και το θέμα της «χρηματικής διανομής» που αφορά τους μετόχους, μικρούς και μεγάλους.

Με απλά λόγια, μένει να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις των Ολλανδών για την επόμενη μέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της στρατηγικής της.

Ωρα για δηλώσεις λοιπόν…

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-MOTOR OIL: Εικόνα «sell the news» είχαν στο ταμπλό τα δυο blue chips. Στον απόηχο της πώλησης του εναπομείναντος 25% της Anemos στον πετρελαϊκό όμιλο, αμφότερες δέχτηκαν πιέσεις.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκλεισε στα 2,34 ευρώ (-3,5%), κοντά στο χαμηλό ημέρας, παρά το θετικό ξεκίνημα. Η MOH δεν είχε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θετικό πρόσημο και με πτώση 2,3% υποχώρησε στα 24,48 ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Δύο μετοχές στις οποίες αναφέρθηκε χθες η στήλη συνέχισαν το ανοδικό τους σερί. Η Trastor δείχνει να κινείται προς το 1,42 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου. Εκλεισε στο 1,28 ευρώ με κέρδη 9,4%, με συναλλαγές 13 χιλιάδων ευρώ.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα ανέβηκε στα 8,28 ευρώ με κέρδη 4,28%. 

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Συζητήθηκε πολύ στην αγορά (και εύλογα, θα πει η στήλη) το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τη σύγχυση με τις εκπτώσεις στο πράσινο τιμολόγιο.

Η αγορά χαρακτηρίζει άστοχο τον χειρισμό από πλευράς ΡΑΑΕΥ, για ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είχε λήξει, όπως ειπώθηκε, χωρίς φασαρίες και δημοσιότητα. Ειδικά, όταν πρόκειται για εκπτώσεις από τις οποίες θα ωφεληθεί ο καταναλωτής.

Γι’ αυτό, όπως διαμηνύεται, όσοι προμηθευτές δεν τις ανακοίνωσαν στον συμβατικό χρόνο της 1ης Δεκεμβρίου, που έθετε η υπουργική απόφαση, θα το κάνουν τώρα και ως τα τέλη του μηνός.

Χαράς ευαγγέλια, θα πει η στήλη, για τον Θόδωρο Σκυλακάκη, που διατυμπανίζει με ζέση το πράσινο τιμολόγιο!

 

ΚΥΠΡΟΣ-ΧΑΚ: Το σίριαλ της ιδιωτικοποίησης του κυπριακού χρηματιστηρίου που έχει ξεπεράσει σε διάρκεια ακόμη και τη «Λάμψη» του αείμνηστου Νίκου Φώσκολου, φαίνεται να τελειώνει το 2024.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου δημοσίευσε νομοσχέδιο που προβλέπει τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ και τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή από το εξωτερικό.

Με ανοιχτές τις κεραίες βρίσκεται εδώ και καιρό η ΕΧΑΕ, η οποία περιμένει να αξιολογήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει για το αν θα «κατεβεί» στον διαγωνισμό ή όχι.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κλείνουν μία μία οι ανοικτές υποθέσεις μεταξύ δημοσίου και τραπεζών.

Η πρώτη πράξη αφορά στην άρση της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών και η δεύτερη το κλείσιμο του ελέγχου «τύπου FBI» που έγινε στα τραπεζικά γραφεία το 2019 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το πόρισμα τις ρίχνει «στα μαλακά», με τα πρόστιμα να κινούνται πέριξ των 10 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα. Κι αυτό παρότι ο έλεγχος αφορούσε σημαντικό όγκο στοιχείων και πληροφοριών.

Θυμίζουμε ότι οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού πήραν ακόμη και τα σημειωματάρια των γραμματέων… Ε, όλο και κάτι θα υπήρχε σε αυτά, όπως λένε και οι «κακές» γλώσσες.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις δεν προκαλούν κανένα προβληματισμό στις τράπεζες. Ίσα ίσα που το ύψος τους κρίνεται ανεκτό, ενώ παράλληλα από την πλευρά του Δημοσίου δεν είναι και αμελητέο (σ.σ. η Επιτροπή είναι μεν ανεξάρτητη αρχή αλλά στην Ελλάδα ζούμε…) και σώζει τα προσχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες περνούν τον κάβο… αναίμακτα και μόνο για ευρήματα που μιλούν για συνεννόηση επί ορισμένων σημείων της προϊοντικής πολιτικής.

Αφού, λοιπόν, κλείσει κι αυτό το μέτωπο με συμφωνία που κρίνεται από τους ψυχραιμότερους ως win win, όλοι θα συνεχίσουν τη ρουτίνα business as usual χωρίς σκιές και ανησυχίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v