Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευρωβουλή και το... καλάθι - Τράπεζες: Ποιοι δεν περνούν ούτε απέξω - Tips για Σαράντη, ΟΠΑΠ, Quest, Ιατρικό

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευρωβουλή και το... καλάθι - Τράπεζες: Ποιοι δεν περνούν ούτε απέξω - Tips για Σαράντη, ΟΠΑΠ, Quest, Ιατρικό

ΣΥΡΙΖΑ: Με τις σημερινές δημοσκοπικές προβλέψεις, στο κόμμα θα πρέπει να είναι ευτυχείς (λέμε τώρα…) αν καταφέρουν να εκλέξουν τρεις ευρωβουλευτές, έναντι έξι το 2019.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους ενδιαφερόμενους να προκαλούν… συνωστισμό πέριξ του Κασσελάκη, για να πάρουν τη διαβεβαίωση υποψηφιότητας και να αρχίσουν την άτυπη εκστρατεία.

Όπως μαθαίνουμε, η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη (φωτ.) «έκλεισε» ως υποψήφια, πλην όμως δεν είναι ακόμα καθαρό εάν θα μπει στη βάσανο των προκριματικών ή θα τοποθετηθεί κατευθείαν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ως γνωστόν, ο πρόεδρος Στέφανος έχει πει πως για τις υποψηφιότητες θα γίνουν εσωκομματικές προκριματικές εκλογές και μέσα από ένα περίεργο σύστημα που ουδείς έχει καταλάβει, θα αναδειχθούν οι «νικητές».

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως μόνο οι νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, θα μείνουν εκτός προκριματικών. Επειδή όμως ακούγεται ότι και για την κα Αυγέρη θα ισχύσει το ίδιο, καταλαβαίνουμε ότι οι προκριματικές μπάζουν νερά…

Για την ιστορία, το αεροπλάνο για Βρυξέλλες θέλει να πάρει και ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ είναι γνωστό το ενδιαφέρον του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Η στήλη οφείλει να σημειώσει τα… βάσανα του μπασκετμπολίστα. Την περσινή άνοιξη είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν καλά καλά προλάβουν να το ανακοινώσουν, έρχεται η εκλογική πανωλεθρία, η παραίτηση Τσίπρα και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να ανακηρυχθεί υποψήφιος ο Κώστας Ζαχαριάδης (ο οποίος αναμετρήθηκε με τον επίσης ενδιαφερόμενο Νίκο Φίλη).

Φέτος, που η ανακήρυξη της υποψηφιότητας Παππά (του μπάσκετ) θεωρείται θέμα χρόνου, παραλίγο να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με νέες εκλογές για ανάδειξη προέδρου.

Να δούμε αν στο τέλος θα το βάλει το (πολιτικό) καλάθι... 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΔΑΝΕΙΑ: Για τη βίαιη υποχώρηση του συνολικού ύψους των δανείων και των καταθέσεων τον Ιανουάριο, μετά την εκτίναξη του Δεκεμβρίου διαβάσατε αναλυτικά χθες στο Euro2day.gr.

Η στήλη θα εστιάσει σε κάποια στοιχεία που δεν αλλάζουν με… τίποτα, αλλά «καίνε» τις τράπεζες. Για παράδειγμα τα στεγαστικά δάνεια. Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα υπόλοιπα μειώνονται σταθερά, κατά 65 εκατ., 23 εκατ. και 145 εκατ. ευρώ.

Στασιμότητα καταγράφεται και στα καταναλωτικά δάνεια. Τα υπόλοιπα αυξήθηκαν μόλις 74 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, 20 εκατ. τον Δεκέμβριο και έγραψαν ένα ολοστρόγγυλο… μηδέν τον Ιανουάριο.

Μία από τα ίδια για επαγγελματίες και αγρότες. Κατά 94 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα υπόλοιπα τον Δεκέμβριο, υποχώρησαν κατά 79 εκατ. ευρώ τον Γενάρη.

Με απλά λόγια, μόνο με τις επιχειρήσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται «παιχνίδι» στο σκέλος των χορηγήσεων.

Οι άλλοι, προς το παρόν, δεν περνούν ούτε... απέξω.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Κανέναν γνώστη της αγοράς δεν αιφνιδίασε, πάντως, η συρρίκνωση των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1,97 δισ. ευρώ τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με το τέλος της περυσινής χρονιάς (από τα 146,6 στα 144,7 δισ. ευρώ).

Και αυτό γιατί κάθε Δεκέμβριο συνηθίζεται να παρατηρείται εκτόξευση των καταθέσεων (λόγω κυρίως του καταβαλλόμενου 13ου μισθού στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα), μέρος των οποίων καταναλώνεται από τα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα. Άλλωστε και τον Ιανουάριο του 2023 οι καταθέσεις των νοικοκυριών είχαν περιοριστεί κατά 1,5 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο της χρονιάς αυγάτισαν κατά 5,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, μέσα στον φετινό Ιανουάριο, επιπλέον 778 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων από εγχώριες ΑΕΔΑΚ, ποσό που οφείλεται στην προσπάθεια των τραπεζικών δικτύων να μεταφέρουν ποσά από τις καταθέσεις των πελατών τους σε αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας που διαχειρίζονται θυγατρικές τους εταιρείες.

 

PANTELAKIS SECURITIES: Μεγάλη αύξηση στην τιμή-στόχο της Πειραιώς, στο παρά πέντε του placement έδωσε η χρηματιστηριακή. Εβαλε τον πήχη στα 5,50 ευρώ από 4,65 ευρώ πριν και μάλιστα ξεχώρισε τον τίτλο έναντι του «ανταγωνισμού», δηλαδή των άλλων συστημικών τραπεζών.

Εστιάζει στο ότι η Πειραιώς ξεχωρίζει συνδυάζοντας έκπτωση (discount) στην αποτίμηση, με αναθεωρήσεις κερδών και ταχεία δημιουργία κεφαλαίου.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Πληροφορίες ότι ο όμιλος Αποστολόπουλου προτίθεται να δημιουργήσει Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με κυπριακό πανεπιστήμιο, μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, κυκλοφορούν εντόνως στην αγορά της Υγείας.

Το ψάξαμε λίγο και μάθαμε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του European University Cyprus, για την πρακτική εκπαίδευση φοιτητών του στις κλινικές του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Πηγές του Ιατρικού παραδέχονται ότι η ίδρυση Ιατρικής Σχολής είναι «μέρος του οράματός» τους, σημειώνουν όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

ΥΓ: Δεν είναι σύμπτωση ότι και η CVC έχει επιλέξει το επίσης κυπριακό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πολλοί Ελλαδίτες επιλέγουν εδώ και χρόνια τις σχολές Ιατρικής της μεγαλονήσου, υφίστανται όμως τα έξτρα κόστη (υλικά και μη) της μετεγκατάστασης.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Profit taking χθες για τη μετοχή, μετά το νέο υψηλό της Δευτέρας. Η μετοχή δέχτηκε πιέσεις με το καλημέρα, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στα 9,38 ευρώ (-3,79%), σχεδόν στο χαμηλό ημέρας.

Με κέρδη σχεδόν 10% τις τελευταίες 30 ημέρες και κεφαλαιοποίηση 627 εκατ. ευρώ ο όμιλος, που στις 11 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα, ενώ στις 14 Μαρτίου διοργανώνει Investor Day.

 

ΟΠAΠ: Τρίτωσε η ανοδική κίνηση για τον Οργανισμό με κλείσιμο στα 16,87 ευρώ (+1,93%), επίπεδο που συνιστά υψηλό 14,5 ευρώ για τη μετοχή.

Η επόμενη αντίσταση στα 17,08 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16 ευρώ (ημερήσιο «stop long»).

 

QUEST: Η αγορά είδε με ενδιαφέρον το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την ACS (στο οποίο αναφέρθηκε χθες η στήλη, και το οποίο επιβεβαίωσε η εταιρεία), αν κρίνουμε από τη χθεσινή πορεία της μετοχής. Κίνηση μόνιμα σε θετικό έδαφος και κλείσιμο στα 5,46 ευρώ (+4.6%) ή το υψηλό ημέρας.

Χαμηλές οι πτήσεις το τελευταίο διάστημα, με μηδενική απόδοση σε βάθος τριμήνου.

Μένει να φανεί αν θα έχουμε αλλαγή πορείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v