Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 27 2024

Την... έκανε ο νέος διοικητής της ΥΠΑ - Πώς έκλεισε η εθελούσια της Eurobank - Tips για Coca Cola, Ideal, Lamda, MIG

Την... έκανε ο νέος διοικητής της ΥΠΑ - Πώς έκλεισε η εθελούσια της Eurobank - Tips για Coca Cola, Ideal, Lamda, MIG

ΥΠΑ: Οπισθεν ολοταχώς έκανε, όπως μαθαίνουμε, ο νέος Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Αθανάσιος Τζιόλας, ο οποίος τελικά αρνείται να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στις 18 Δεκεμβρίου ήρθε στην Αθήνα από τη Βέροια (με χρήματα από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του, κάνοντας αποδεκτή τη σχετική πρόταση του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο κ. Τζιόλας εργάζεται εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) και φέρεται να αποφάσισε να μην αλλάξει τελικά επαγγελματική διαδρομή.

Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η αιτία είναι η μεγάλη μισθολογική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο θέσεις (ως διοικητής της Υ.Π.Α. θα λάμβανε πολύ λιγότερες αποδοχές), ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αποδίδουν την άρνησή του στην κακή εικόνα που σχημάτισε για την -παραλίγο- νέα του Υπηρεσία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν.

Μακριά και αγαπημένοι, που λέει ο σοφός λαός μας.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ: Η συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η ανάγκη για την αναβάθμιση των κρατικών βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Σε αυτή τη συγκυρία ήρθε μια έκθεση της ΓΣΣΕ να θυμίσει ένα ακόμα κρίσιμο παράγοντα: Την οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται για μια οικογένεια η προσπάθεια να φτάσουν τα παιδιά της στις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν έναν κατώτατο μισθό.

Ομως, στην ανάγκη αναβάθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να απαλλαγούν οι ελληνικές οικογένειες από την ανάγκη να πληρώνουν φροντιστήρια, ελάχιστοι αναφέρονται.

 

ΛΑΡΚΟ: Ουδέν νεότερο για την πολύπαθη ιστορία της βιομηχανίας. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέταση της προσφυγής των Ιρλανδών επενδυτών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.

Όπως μαθαίνει η στήλη, χθες, υπήρξε συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που ειπώθηκε από το Ταμείο είναι πως θα πρέπει να τηρηθεί η πρόβλεψη που υπάρχει στη σύμβαση για συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Όμως το ερώτημα είναι πόσο εφικτό παραμένει να αναβιώσει η ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι κλειστή από το καλοκαίρι του 2022.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Μπορεί να υπάρχει «ζωή» για το κοίτασμα, λένε οι ίδιες πηγές, αλλά δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία του με αυτό το τεράστιο κόστος.

 

AVRAMAR: Σε μετοχές μετατρέπονται οι ομολογίες της Avramar που έχουν καλύψει οι μέτοχοι (Amerra και Mubadala), κίνηση που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εν συνεχεία ενεχυρίαση των μετοχών από τις πιστώτριες τράπεζες, βάσει της συμφωνίας χορήγησης ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Συνολικά μετατρέπονται σε μετοχές δύο ομολογιακά δάνεια, 30+60 εκατ. ευρώ.

 

MODERNA: Η φαρμακευτική κατάφερε να κατασκευάσει γρήγορα εμβόλιο κατά της Covid, δεν βρήκε, όμως, «αντισώματα» ώστε να προστατεύσει τα μεγέθη της στη μετά πανδημία εποχή.

Αποτέλεσμα τα έσοδά της να υποχωρήσουν στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023, έναντι 19,3 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Και παράλληλα, να καταγράψει ζημιές 4,7 δισ. ευρώ έναντι κερδών 8,4 δισ. ευρώ.

Ποντάρει τώρα σε νέες θεραπείες, μπας και αλλάξει η πορεία…

 

ΜIG-RKB: Οι πωλήσεις της σερβικής θυγατρικής RKB, που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων, ανήλθαν πέρσι σε 7,8 εκατ. ευρώ (+11,8%), τα EBITDA σε 3,4 εκατ. ευρώ (+26,3%) και τα μετά από φόρους κέρδη σε 127 χιλ. ευρώ. Δεν υπήρξε βέβαια ουσιαστική βοήθεια από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία (σ.σ. μόλις 105 χιλ. ευρώ). Η αξία των ακινήτων της RKB υπολογίζεται σε 204 εκατ. ευρώ (σ.σ. εκτίμηση της America Appraisal).

Εντός της περσινής χρονιάς η MIG κεφαλαιοποίησε μέρος της απαίτησής της έναντι της θυγατρικής ποσού 150 εκατ. ευρώ.

 

ΜIG-RKB ΙΙ: Η σερβική εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική επιλεκτικών πωλήσεων, προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να κατευθυνθούν πρόσθετα κεφάλαια σε νέες επενδύσεις.

Τον περασμένο μήνα η RKB πούλησε επενδυτικό ακίνητο με τίμημα 1,1 εκατ. ευρώ (σ.σ. οριακά υψηλότερα της λογιστικής του αξίας).

 

ΜIG: Τον ίδιο μήνα, η MΙG αγόρασε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας έναντι τιμήματος 2,8 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική της MΙG για τη φετινή χρονιά εστιάζεται σε επενδύσεις σε εισηγμένες και μη εταιρείες, καθώς και σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Ταυτόχρονα, θα εξετασθεί χρήση εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης των κεφαλαίων της, όταν κριθεί ότι η ενίσχυση θα είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων, όπως αναφέρει η διοίκηση.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην κοινή διαπίστωση πως το εγχώριο μικρομεσαίο λιανεμπόριο χρειάζεται μετασχηματισμό κατέληξαν οι καθηγητές που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Οι ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ είχαν νωρίτερα παρουσιάσει στοιχεία που καταδεικνύουν την προσπάθεια των εμπορικών επιχειρήσεων να «επιβιώσουν» παρά να «αναπτυχθούν».

Ο Λόης Λαμπριανίδης, τακτικός καθηγητής στο ΠΑ.ΜΑΚ. και τέως Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπ. Ανάπτυξης, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας δομών υποστήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης (με συμβουλευτικό ρόλο που θα δίνει κατευθύνσεις), ενώ σημείωσε πως παρά «την εκτίμηση πως οι κρίσεις θα οδηγούσαν σε συμπράξεις και συνεργασίες, αυτό δεν συνέβη, κοστίζοντας την εγχώρια εμπορική επιχειρηματικότητα».

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, πιο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού ακόμη και στον τομέα του εμπορίου.

Όλα τα παραπάνω πάντως είναι διατυπωμένα εδώ και 15 χρόνια, αλλά το εγχώριο μικρομεσαίο λιανεμπόριο, όσο μεγάλος εργοδότης και συμμετέχων στο ΑΕΠ να είναι, αδυνατεί να βρει τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα.

 

COSMOTE PAYMENTS: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία.

Η καταβολή ολοκληρώθηκε τον τρέχοντα μήνα, με τον ΟΤΕ να εμβάζει τα τελευταία 8 εκατ. ευρώ.

 

IDEAL HOLDINGS: Τα αποτελέσματα 2023 ανακοινώνει αύριο ο όμιλος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι θα καταγράψει προσαρμοσμένα pro forma EBITDAaL ύψους 55,1 εκατ. ευρώ (+18%), ενώ τα pro forma έσοδα θα κινηθούν στα 394,9 εκατ. ευρώ (+9%).

Παρόμοιες είναι και οι πληροφορίες της στήλης ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει αποτελέσματα αντίστοιχα με τις προβλέψεις που είχε διατυπώσει, ενώ και οι τρεις θυγατρικές θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση κερδοφορίας σε σχέση με το 2022.

 

COCA COLA: Το ράλι της μετοχής το τελευταίο διάστημα έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο CEO Zoran Bogdanovic (φωτ.).

Ετσι, προχώρησε σε άσκηση των options που είχε και τα οποία έληγαν και την περασμένη Παρασκευή πούλησε συνολικά 39.335 μετοχές έναντι 29,2 ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα φτάνουν το 1,15 εκατ. ευρώ.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Πωλητές βγήκαν και μέτοχοι της εισηγμένης. Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη ο Ιωάννης Καντώνιας διέθεσε 28.000 τίτλους με μέση τιμή πώλησης 2,85 ευρώ (συνολική αξία 79.800 ευρώ), ο Γεώργιος Καντώνιας 28.000 μετοχές (28.000 αριθμό δικαιωμάτων ψήφου) έναντι 2,85 ευρώ (79.800 ευρώ) και ο Αθανάσιος Τσιάρας 14.000 στην ίδια μέση τιμή (συνολικά έσοδα 39.900).

Ετσι λύθηκε η απορία γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα ο τίτλος είχε συναλλαγές πάνω από 86 χιλιάδες μετοχών ενώ σπάνια βλέπει πενταψήφιο αριθμό.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Από την άλλη πλευρά, αγοραστής στη μετοχή βγήκε η Καλυψώ Μαρία Νομικού, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.

Η κα Νομικού είναι παράλληλα πρόεδρος του Δ.Σ. της ναυτιλιακής A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies. Την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασε συνολικά 76.000 μετοχές, διαθέτοντας συνολικά σχεδόν 530 χιλιάδες ευρώ.

 

EUROBANK: Mε επιτυχία στέφθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας, το οποίο έκλεισε εχθές.

Η στήλη πληροφορείται ότι χρήση του προγράμματος έκαναν περίπου 500-600 εργαζόμενοι, με τη διοίκηση να πιάνει τον στόχο που είχε βάλει εξαρχής. Το πόσοι θα φύγουν θα κλείσει μετά την εξέταση όλων των αιτημάτων.

Η ισχύς του προγράμματος που προβλέπει εφάπαξ αποζημίωση αλλά και sabbatical (2,5 και 7 έτη) θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v