Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2024

Eurobank: Η κίνηση που πέρασε στα… ψιλά - Νέο fund «σηκώνει» ο Ταμβακάκης - Η κάνναβη «ανεβάζει» τη ΛΑΒΙ

Eurobank: Η κίνηση που πέρασε στα… ψιλά - Νέο fund «σηκώνει» ο Ταμβακάκης - Η κάνναβη «ανεβάζει» τη ΛΑΒΙ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Ηταν 26 Φεβρουαρίου 2023, όταν ο Παύλος Πολάκης κάνει μία εμπρηστική ανάρτηση στα social media (για δικαστές και «μεγαλοδημοσιογράφους»). Την ίδια ημέρα, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα τίθεται εκτός ψηφοδελτίου Χανίων, ενόψει, τότε, εθνικών εκλογών, ενώ παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής.

Δύο 24ωρα αργότερα η χώρα συγκλονίζεται από την τραγωδία στα Τέμπη. Όλα τα υπόλοιπα παγώνουν, μαζί με την προκήρυξη των εκλογών. Εντέλει ο κ. Πολάκης ανασκευάζει, βρίσκεται μία φόρμουλα ηρεμίας και επανεντάσσεται στο ψηφοδέλτιο.

26 Φεβρουαρίου 2024: Ούτε ένας στο κόμμα θυμάται ότι, μόλις μία εβδομάδα πριν, το θέμα συζήτησης ήταν αν θα διαγραφεί ο κ. Πολάκης ή εάν θα «καθαιρεθεί» από υπερσυντονιστής των βουλευτών, επειδή απείχε από την ψηφοφορία στη Βουλή για τον γάμο των ομοφύλων.

Το γιατί… ξεχάστηκε «η υπόθεσή του» το καταλαβαίνει όποιος παρακολουθεί, έστω και στοιχειωδώς, τις διαλυτικές εξελίξεις σ’ αυτό το κόμμα. Το δια ταύτα είναι ότι τη… γλίτωσε πάλι.

Να είμαστε καλά να δούμε εάν θα τριτώσει η... τύχη του Κρητικού τον... Φεβρουάριο του 2025.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μπορεί όλα τα φώτα της επικαιρότητας να είναι στραμμένα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει και οι προετοιμασίες γι’ αυτό της ΝΔ, που θα γίνει τις πρώτες μέρες του Απριλίου.

Θα είναι συνέδριο αρχών και θέσεων και όχι εκλογικό, ενώ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται ένα τριήμερο-γιορτή, με έντονο ιστορικό άρωμα, αφιερώματα και αναδρομές σε σταθμούς-κλειδιά της πολυετούς αυτής πορείας της παράταξης, από την ίδρυσή της το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι και σήμερα.

Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, κυρίαρχο ρόλο θα έχει η είσοδος και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και η «υπεύθυνη και ορθή» στάση όλων των ηγετών, σε κρίσιμες στιγμές, για την παραμονή της χώρας μας εντός της Ε.Ε.

Όπως πληροφορούμαστε, αναμένονται αρκετές εκπλήξεις από την Πειραιώς…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μόνος κλάδος στο «κόκκινο» το 2024 από τους κλαδικούς δείκτες του ΧΑ αυτός της ακίνητης περιουσίας, με απώλειες 1,16% μέχρι στιγμής στο έτος.

Η αδυναμία των μετοχών του κλάδου ενδεχομένως να σχετίζεται είτε με την αμυντική φύση των τίτλων, είτε με τους περιορισμούς για τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, είτε ακόμη και με τις ανησυχίες για τα εμπορικά ακίνητα (σημάδια υπερθέρμανσης κατέγραψε πρόσφατα σε σχετική έκθεση το ΔΝΤ).

Διψήφιες αποδόσεις καταγράφουν ήδη οι τράπεζες (με άνοδο άνω του 16%), αλλά και οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (+15,7%), βασικών αγαθών (+11,23%), βιομηχανίας (+10,7%) και πρώτων υλών (+10,35%).

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ-EUROBANK: Έναν «συμπληρωματικό» ισολογισμό στην υφιστάμενη θυγατρική της (Eurobank Cyprus) προσθέτει η Eurobank, με τη διαφαινόμενη απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Η Ελληνική έκλεισε το 2023 με υπόλοιπο χορηγήσεων 6,16 δισ. ευρώ (εξυπηρετούμενα, ρυθμισμένα και μη εξυπηρετούμενα). Εξ αυτών, τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν σε λιανική τραπεζική (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.) και 1,9 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, η Eurobank Cyprus ειδικεύεται σε χορηγήσεις προς μεγάλες εταιρείες και στο wealth management

Πέραν, όμως, της συμπληρωματικότητας εργασιών, η Ελληνική διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα 5,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η ρευστότητα μέσω TLTROs III, ευρεία καταθετική βάση και χαμηλό κόστος πρόσκτησης καταθέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δούλεψε στο 4ο τρίμηνο 2023 με προσαρμοσμένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 3,66%. Η χρήση έκλεισε με κέρδη 365,4 εκατ. ευρώ, απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 27% και ο CET1 ανήλθε στο τέλος του 2023 σε 22,8%.  

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ-EUROBANK ΙΙ: Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και το πώς/πόσο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του ομίλου Eurobank πέρασε ως τώρα στα «ψιλά» της αγοράς, καθώς το Νοέμβριο, όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα 3ου τριμήνου η Eurobank, δεν είχε ακόμη λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού Κύπρου.

Η παρουσίαση του business plan της τριετίας 2024-26, μαζί με τα αποτελέσματα 2023, θα αποτελέσει μια πρώτη ευκαιρία να αντιληφθεί η αγορά τις προοπτικές του νέου σχήματος. Το «μπόνους» που προσφέρει.

Το σίγουρο είναι ότι η Eurobank αξιοποίησε τα υπερκέρδη της περιόδου, λόγω ανόδου των επιτοκίων, για να διευρύνει τη θέση της σε μια από τις δύο κύριες αγορές εξωτερικού (Βουλγαρία, Κύπρος). Επομένως, διαθέτει ευχερέστερες απαντήσεις στο ερώτημα των επενδυτών πώς θα αναπληρώσει χαμένα έσοδα από την αποκλιμάκωση επιτοκίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Ελληνικής, κατά το 4ο τρίμηνο, ανήλθαν σε 156,6 εκατ. ευρώ (+9% σε τριμηνιαία βάση) και στο σύνολο της χρονιάς σε 536,3 εκατ. ευρώ.

 

ΕΟS-ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ: Νέο fund για επενδύσεις σε υποδομές (infrastructure fund) σχεδιάζει να «σηκώσει», εντός της χρονιάς, η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη.

Λόγω του αντικειμένου του, το ύψος των αρχικών κεφαλαίων αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ, ώστε μαζί με τη μόχλευση να επιτρέψει απόκτηση συμμετοχών σε παραχωρήσεις ή έργα υποδομής.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα το closing στο δεύτερο fund της EOS. Εχουν συγκεντρωθεί ήδη 150 εκατ. ευρώ και πάει για άλλα 50 εκατ. ευρώ.

 

ΑLPHA FINANCE: Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ (19,99 εκατ. ευρώ) με καταβολή μετρητών προχώρησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς η χρηματιστηριακή της Alpha Bank.

Η Alpha Finance είχε στις 31/12/2022 καθαρή θέση 30,7 εκατ. ευρώ, καθώς τρέχει σερί κερδοφόρων χρήσεων, πώλησε εντός της περσινής χρονιάς ακίνητο στη Θεσσαλονίκη με τίμημα 660 χιλ. ευρώ και ετοιμάζεται να πωλήσει το ακίνητο της Δραγατσανίου στην Αθήνα.

Ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης δεν προκύπτει. Προφανώς, υπάρχουν σχέδια επέκτασης

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αναβολή για τις 4 Μαρτίου πήρε ο πλειστηριασμός για τα σήματα της εφημερίδας.
Σε δημόσιο πλειστηριασμό βγαίνουν τα σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και ο ιστότοπος «www.enet.gr». H διαδικασία θα εξελιχθεί στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

H τιμή εκποίησης ορίστηκε στις 568.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 378.666,64 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton.

 

LAVIPHARM: Ισχυρά κέρδη και συναλλαγές… τριμήνου πραγματοποίησε ο τίτλος την Παρασκευή, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την εμπορική προώθηση και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Μάλιστα, όπως έγραψε το Euro2day.gr, σταδιακά η εταιρεία θα λανσάρει και άλλα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας στην ελληνική αγορά εντός του έτους.  

Εχει προηγηθεί η συνεργασία με τη Famar για την παραγωγή των γνωστών αναλγητικών Lonarid και Lonalgal αλλά και η αποχώρηση της εταιρείας με κέρδη από τη δραστηριότητα της φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών Logistics προς τρίτους (3PL), στο πλαίσιο σχετικής αναδιοργάνωσης. 

Ο τίτλος έκλεισε την Παρασκευή στο 0,926 ευρώ με άνοδο 4,5% (σε υψηλά 18 μηνών, σχεδόν 30% υψηλότερα στο τρίμηνο), με έκρηξη τζίρου σχεδόν στο 1,5 εκατ. τεμάχια (1,34 εκατ. ευρώ), στις υψηλότερες συναλλαγές του τελευταίου τριμήνου. 

Μεταξύ τους και ένα «πακέτο» 555.000 μετοχών που, κατά πληροφορίες, σχετίζεται με κίνηση θεσμικού

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v