Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2024

Εξαγορά στο εξωτερικό σχεδιάζει η Σκλαβενίτης - Η τελευταία ζαριά του Ανδρέα Λοβέρδου - Τρεις μετοχές στον αφρό

Εξαγορά στο εξωτερικό σχεδιάζει η Σκλαβενίτης - Η τελευταία ζαριά του Ανδρέα Λοβέρδου - Τρεις μετοχές στον αφρό

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Τις «βαλίτσες» του για τον ευρωπαϊκό... Βορρά ετοιμάζει, όπως μαθαίνει η στήλη, ο νούμερο ένα λιανέμπορος της χώρας.

Μετά την Κύπρο -σ.σ. την εκεί δραστηριότητα την κληρονόμησε από τον Μαρινόπουλο-, η Σκλαβενίτης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης στο εξωτερικό μέσω εξαγοράς. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «αύριο το πρωί».

Τα σχέδια όμως είναι υπαρκτά, όπως και η καταγραφή και ενδελεχής εξέταση των αγορών στις οποίες στοχεύει. Πιο κοντά φαίνεται να βρίσκεται στην αγορά της Πολωνίας. Στη χώρα των 38 εκατομμυρίων καταναλωτών, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει έως το 2028 αύξηση 27,96% και να φθάσει τα 28.655 δολάρια. Η οικονομία της είναι μία από τις πέντε πιο ισχυρές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εφέτος κατά 2,3% και 3,5% το 2025.

Όσο για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά τα 45 δισ. ευρώ, ελέγχεται κυρίως από soft και hard discounters και αλυσίδες «μπακάλικων». Αυτό από μόνο του αποτελεί πλεονέκτημα για τον Σκλαβενίτη, που μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση.

Σήμερα νούμερο ένα παίκτης στην Πολωνία είναι η πορτογαλική Jerónimo Martins που ελέγχει την Biedronka. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Lidl & Kaufland του γερμανικού ομίλου Schwarz και ακολουθούν οι: Eurocash, Żabka, Grupa Specjal, Dino, Carrefour, Auchan, Polska Grupa Supermarketów και ο γερμανικός χονδρέμπορος Makro C&C (Metro).

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφού πρώτα πέρασε από μια περίοδο… περισυλλογής, κατά τη διάρκεια της οποίας, λένε οι κακές γλώσσες, ματαίως ανέμενε πρόσκληση από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε να παίξει την τελευταία του πολιτική ζαριά.

Ίδρυσε το κόμμα «Δημοκράτες», κι όπως ο ίδιος είπε ευθαρσώς, αν δεν πιάσει το όριο εκλογής για την Ευρωβουλή, θα αποσυρθεί από την πολιτική.

Η τελευταία του προσπάθεια, παρά την ονομασία του νέου κόμματος, είναι απολύτως προσωποπαγής. Όσο δεν πάει άλλο.

Για την ακρίβεια, το νέο κόμμα θα μπορούσε να ονομάζεται «Λοβέρδος και Σία» ( το τελευταίο εκ του… συντροφία), όπως κάποιες παλαιάς κοπής εταιρείες με κυρίαρχο εταίρο, που ελέγχει πλήρως και το μαγαζί.

Μια ματιά στο site των «Δημοκρατών» θα σας πείσει. Στις επιλογές του μενού υπάρχει η κατηγορία «Πρόεδρος», με εκτενές βιογραφικό του ιδίου, πλην όμως δεν υπάρχει τίποτα για τα… όργανα του κόμματος.

Τελικά βρήκαμε την άκρη ψάχνοντας το καταστατικό. Από το οποίο προκύπτει ότι «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει», ο πρόεδρος.

Αυτός ορίζει τον αντιπρόεδρο και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ο ίδιος ορίζει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αυτός προτείνει τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, ο ίδιος -και μόνο- έχει δικαίωμα να συγκαλέσει Συνέδριο, εκτός κι αν το ζητήσει το 30% των μελών του κόμματος.

Έτσι άλλωστε δικαιολογείται και το γεγονός ότι μιλά για το κόμμα σε πρώτο ενικό: «Το έβαλα στο πρόγραμμά μου και στη διακήρυξή μου», είπε πρόσφατα στον Σκάι.

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΙΙ: Το ερώτημα είναι πόσα… ψάρια θα πιάσει. Αν κρίνουμε από την επίδοσή του στις τελευταίες εκλογές, όπου δεν κατάφερε να βγει βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, λαμβάνοντας 9.550 ψήφους, (καθώς τον πέρασε η Μιλένα Αποστολάκη, παρότι ερχόταν από πολιτική αγρανάπαυση αρκετών ετών!), η επιρροή του στο ΠΑΣΟΚ έπεσε δραματικά.

Το βασικό ερώτημα είναι αν θα τον βοηθήσει τώρα η αναγνωρισιμότητά του, να προσελκύσει δυσαρεστημένους κεντρώους από τη ΝΔ, που πιο πριν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τους τραβάει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εμείς πάντως κρατάμε μικρό καλάθι, ενόψει δημοσκοπήσεων που να τον μετρούν συστηματικά. Πάντα ήταν αγαπητός των... ΜΜΕ ο Λοβέρδος, αλλά ποτέ δεν συνάρπασε τα πλήθη.

Και μόνο το ότι έχασε στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ το 2021, από ΓΑΠ και Ανδρουλάκη, λέει πολλά.

Τότε είχε πάρει λιγότερες από 70.000 ψήφους. Τώρα, θα χρειαστεί από υπερδιπλάσιες έως και τριπλάσιες ψήφους.

Αλλά και να μη βγει, χαμένος δεν θα πάει. Εδώ βρήκε δουλειά στον Προκοπίου ο Μίλτος ο Βαρβιτσιώτης. Κάτι θα βρεθεί και για τον Ανδρέα.

 

LAMDA MALLS: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως το ποσό των 87 εκατ. ευρώ αποφάσισε στις 6 Μαρτίου η The Lamda Mall Athens, εταιρεία που κατέχει το ομώνυμο εμπορικό κέντρο και αποτελεί θυγατρική της Lamda Malls.

 

EPSILON NET: Ένα πακέτο για 67 χιλιάδες μετοχές, αξίας 714,3 χιλιάδων ευρώ, έπαιξε ρόλο στο να καταγραφεί ο υψηλότερος τζίρος το τελευταίο τρίμηνο στη μετοχή, που ας σημειωθεί έκλεισε στα 10,66 ευρώ ή 4,51% υψηλότερα.

Σε αυτό το επίπεδο αγγίζει το τοπικό υψηλό των 10,7 ευρώ στις 6 Μαρτίου και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Βέβαια, θα χρειαστεί δρόμος μέχρι η μετοχή να φτάσει τα 12 ευρώ που είχε στα μέσα Σεπτεμβρίου, από τα οποία γκρεμίστηκε όταν δημοσιοποιήθηκαν οι γνωστές αλλαγές στις λογιστικές της καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε ελάχιστες συνεδριάσεις ο τίτλος έπεσε στα 8,2 ευρώ και έκτοτε προσπαθεί να… συνέλθει.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Σε νέα υψηλά, για διαφορετικούς λόγους, βρέθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές των Σαράντη και Real Consulting, ενώ «ματσάρισε» τα ιστορικά υψηλά της η Κρι Κρι.

Η μετοχή της Σαράντης «χτυπά» διαδοχικά υψηλά 25 ετών και πλέον (έκλεισε στα 11,2 ευρώ με άνοδο 8,32%), μετά τα ισχυρά αποτελέσματα -και μέρισμα- του 2023, το σινιάλο για νέες εξαγορές, αλλά και το σχέδιο για διπλασιασμό των EBITDA ως το 2028, εξελίξεις που -εάν επιβεβαιωθούν- θα ανεβάσουν τον πήχη για την εισηγμένη.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή δίνει «αγώνα» για να παραμείνει στον FT 25, ενόψει επικείμενων αλλαγών, «διαγκωνιζόμενη» με ΕYΔΑΠ και Quest.

Η Real Consulting έκλεισε στα 4,06 ευρώ με άνοδο 4,64%, επωφελούμενη από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της πληροφορικής.

Από την άλλη, η Κρι Κρι έκλεισε στα 12 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, εμφανίζοντας απόδοση άνω του 20% τον τελευταίο μήνα, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε θετική κατάληξη των συζητήσεων με τη Walmart για να φιγουράρουν τα προϊόντα της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας στα ράφια του μεγαλύτερου λιανεμπόρου στον κόσμο…

 

ΕΥΔΑΠ: Δεν λέει να σηκώσει κεφάλι η μετοχή, η οποία την Παρασκευή βρέθηκε σε νέο χαμηλό. Επεσε στα 5,38 ευρώ (-3,76%), με τον μεγαλύτερο τζίρο που είχε καταγραφεί για φέτος (133 χιλιάδες τεμάχια).

Η εταιρεία περιμένει τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα «παγωμένα» εδώ και πολλά χρόνια τιμολόγια, ενώ δημοσιεύει στα τέλη Απριλίου οικονομικά μεγέθη για το 2023.

Στα τέλη Φεβρουαρίου το Euro2day.gr είχε επισημάνει ότι η τεχνική εικόνα είναι ξεκάθαρα σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η στήριξη υπολογιζόταν τότε στα 5,25 ευρώ.

Ιδωμεν…

 

ΟΛΠ: Σε υψηλά 16 ετών διαπραγματεύεται η μετοχή, μετά το «τίναγμα» της Παρασκευής, σε μια συνεδρίαση υπεραπόδοσης για τα mid caps.

Η μετοχή έκλεισε στα 28,05 ευρώ με άλμα 8,93% και υψηλό τζίρο. Οπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day.gr, η εταιρεία εμφανίζει μια από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με το Ρ/Ε στις 7,5 φορές και δείκτη λογιστικής αξίας προς EBITDA στο 3,1.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v