Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2024

Νέο σφυρί για Ελευθερουδάκη - Σίριαλ με τον Οθωνα (Ηλιόπουλο) - Σφηνάκια για ΓΕΚ/ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΠΕΤΡΟ, ΕΝΤΕΡ

Νέο σφυρί για Ελευθερουδάκη - Σίριαλ με τον Οθωνα (Ηλιόπουλο) - Σφηνάκια για ΓΕΚ/ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΠΕΤΡΟ, ΕΝΤΕΡ

ΣΥΡΙΖΑ: Η υπόθεση με τη βουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου θυμίζει σίριαλ που συμφωνήθηκε να προβάλλεται μία σεζόν και παίρνει παράταση για άλλη μία.

Νωρίς το πρωί χθες διέρρευσε η πληροφορία ότι «ο κύβος ερρίφθη, ο κ. Ηλιόπουλος παραιτείται ακόμη και εντός της ημέρας» και, μάλιστα, ότι τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Η πληροφορία δεν διαψεύσθηκε από την Κουμουνδούρου και μάλιστα στελέχη που έχουν σχέση με το ερευνητικό-επιστημονικό Ινστιτούτο του κόμματος, «Νίκος Πουλαντζάς», γνωστοποίησαν ότι ο κ. Ηλιόπουλος θα αναλάβει επικεφαλής του μετά την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα.

Κι ενώ αυτά «έτρεχαν» ολόκληρη την ημέρα, το βράδυ… πίσω Γιάννη μ’ τα καράβια: ο κ. Ηλιόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση: «Παραμένω μάχιμος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εργαζόμαστε με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη για να δώσουμε προοπτική διεξόδου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες».

Άλλοι λένε ότι ενοχλήθηκε από την έκταση που πήρε το θέμα, άλλοι ότι υπάρχει εμπλοκή με την αντικατάστασή του και άλλοι ότι αποφάσισε να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνδυάσει το σπουδαίο έργο που επιτελεί ως καθηγητής Ογκολογίας στο Χάρβαρντ με τα βουλευτικά καθήκοντα.

Ό,τι κι αν ισχύει, μάλλον μόνο όταν (και εάν) στείλει επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο της Βουλής θα επανέλθουμε…

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πώς μπορεί να υπάρχει νόμος που απαγορεύει στους πολιτικούς να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό και, την ίδια στιγμή, να υποχρεώνονται τα κόμματα να εκλέγουν βουλευτές απόδημους… που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό;

Στο (σωστό) ερώτημα, παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (επί Τσίπρα) και σημερινά (επί Κασσελάκη) εξηγούν ότι: Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε αυτό τον νόμο το 2016 για να εμποδίσει (λέμε τώρα…) πολιτικούς να έχουν off shore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Και από… κεκτημένη ταχύτητα (!) η απαγόρευση επεκτάθηκε γενικώς στις «εταιρείες στην αλλοδαπή».

Δεύτερον, το 2016 δεν είχε θεσπιστεί η εκπροσώπηση των αποδήμων στη Βουλή με βουλευτές απόδημους. Οπότε, από τη στιγμή που θεσπίσθηκε (το 2019), ο νόμος περί εταιρειών στην αλλοδαπή πρέπει να αλλάξει.

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Οι πιο αμήχανες «στιγμές» των βουλευτών της Νέας Αριστεράς είναι όταν τα κυβερνητικά στελέχη ρίχνουν ρουκέτες από το βήμα της Βουλής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μια, οφείλουν να υπερασπιστούν μία κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλη οι… δέκα από τους 12 βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Από την άλλη, όταν αυτό γίνεται πρακτικά υπερασπίζονται τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τους κατηγόρησε δημοσίως ότι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του.

Χθες, πάντως, στον ακραίο ισχυρισμό του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, προς απάντηση στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μετατρέψει σε πλημμέλημα το αδίκημα του βιασμού ανηλίκων, το βροντερό «ντροπή σου» ακούστηκε από όλα τα αριστερά έδρανα.

Ηταν τέτοια η ένταση από τον υπουργικό ισχυρισμό που και ο ίδιος ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος οργισμένος πήρε τον λόγο: «ουδέποτε προβλεπόταν ο βιασμός να γίνει πλημμέλημα, το μόνο που υπήρξε ως διεκδίκηση ήταν να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει βιασμός εντός έγγαμης σχέσης» απάντησε.

Ο δεύτερος… γύρος αμηχανίας προήλθε όταν ο κ. Φλωρίδης επικαλέστηκε δηλώσεις δύο τότε στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της Ν. Αριστεράς, που υποστήριζαν (διαμαρτυρόμενες στην κυβέρνηση τους) ότι ο βιασμός μετατρέπεται σε πλημμέλημα…

 

AEGEAN: Δεν θα προκύψει πρόσθετη φορολογική υποχρέωση για την εταιρεία και τον όμιλο από την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο Ελλάδας και άλλων χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται της οδηγίας για φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών με ελάχιστο -πραγματικό- φορολογικό συντελεστή 15%.

Αυτό εκτιμά η διοίκηση του ομίλου, βάσει των δεδομένων που είχε στη διάθεσή της ως τις αρχές Μαρτίου.

 

ΣΦΥΡΙ: Δεν έχουν τελειωμό οι περιπέτειες από την οικονομική κατάρρευση της οικογένειας Ελευθερουδάκη. Η κατοικία της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό που περιλαμβάνει εκτός από το σπίτι και αποθήκες, η οποία ανήκει στις Μαρίνα και Σοφία Ελευθερουδάκη απειλείται εκ νέου με πλειστηριασμό.

Στις 13 Μαρτίου αναρτήθηκαν οι πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και προγραμματίζονται για τις 22 Μαίου 2024. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 457.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Silverton.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, κοντά στα 67 εκατ. ευρώ και με την περυσινή καθαρή κερδοφορία των 8 εκατ. ευρώ, προκύπτει μονοψήφιος δείκτης P/E (στο 8,37) και πολύ λογικό P/BV (στο 1,25).

Στην πράξη ωστόσο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ΠΕΤΡΟ είναι ελκυστικότεροι απ’ ότι φαίνονται με την πρώτη ματιά, καθώς η εισηγμένη διαθέτει 527.321 ίδιες μετοχές (το 7,458% του συνόλου), οπότε χωρίς τον συνυπολογισμό τους, το P/E υποχωρεί στο 7,75.

Σε ότι αφορά τις φετινές προοπτικές, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει πως αν και το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει απρόβλεπτο, όλες οι επιχειρηματικές μονάδες προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη, με τις πωλήσεις να φτάνουν σε νέο ιστορικό μέγιστο.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Μαμά» και «κόρη» είχαν χθες την τιμητική τους στο ταμπλό, με τη Τέρνα Ενεργειακή να κερδίζει στα… σημεία.

Ανοδος 7,23% για τη θυγατρική, στα 18,25 ευρώ, με τις συναλλαγές στα 12,8 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η ΓΕΚ Τέρνα έφτασε τα 16,26 ευρώ (+5,72%) με τζίρο 8,7 εκατ. ευρώ.

Πέραν του ότι αμφότερες τους τελευταίους μήνες δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο, κάποιοι επενδυτές πιθανότατα κινούνται και με την προσδοκία ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο κυοφορούμενο ντιλ για τη Τέρνα Ενεργειακή.

Η στήλη έγκαιρα έχει ενημερώσει για τις πληροφορίες, ώστε να προλάβει τυχόν… βιαστικούς.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με τον FTSE κλείνει σήμερα ο κύκλος των αλλαγών στη στάθμιση που έχει η μετοχή στους δείκτες, μετά το placement της προηγούμενης εβδομάδας.

Το rebalancing αναμένεται το απόγευμα, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, οπότε η εγχώρια αγορά θα είναι κλειστή.

Υπενθυμίζεται ότι η βαρύτητα στους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE MPF All-World Index αυξάνει στο 81,4% από 54,4%.

 

ENTERSOFT: Οριστική πλέον είναι η αποχώρηση της μετοχής από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εξέλιξη που έδωσε (και θα δώσει) την ευκαιρία στους μετόχους της (και ιδιαίτερα στους μακροπρόθεσμους) να «κλειδώσουν» πολύ σημαντικά κέρδη. Και αυτό, γιατί η δημόσια πρόταση των 8 ευρώ αποτελεί την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράφει η μετοχή στην 16ετή παρουσία της στο ταμπλό του ΧΑ.

Με δεδομένο ότι οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 25% των μετοχών της Entersoft και οι Έλληνες συνάδελφοί τους ένα επιπλέον 11%, συνάγεται ότι οι πρώτοι θα εισπράξουν μετρητά άνω των 59 εκατ. ευρώ και οι δεύτεροι πάνω από 26 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το αν ένα τμήμα αυτών των 85 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε μετοχές άλλων εταιρειών πληροφορικής που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κύκλοι της αγοράς πάντως, θεωρούν αρκετά πιθανό κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι οι ξένοι θεσμικοί είχαν αρχίσει εδώ και καιρό να διερευνούν και άλλες πιθανές «ευκαιρίες» του κλάδου στο ΧΑ, ενώ αρκετοί Έλληνες συνάδελφοί τους έχουν ξεκινήσει να «σκανάρουν» και εισηγμένες εταιρείες (διαφόρων κλάδων) με χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v