Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2024

Αννα-Μισέλ: Η κορυφή του παγόβουνου *Χάλασε deal στο Ελληνικό*Κρίσιμα tips για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς, Optima

Αννα-Μισέλ: Η κορυφή του παγόβουνου *Χάλασε deal στο Ελληνικό*Κρίσιμα tips για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς, Optima

ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ: Σας είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι τα μαζικά mails της σε αποδήμους, χωρίς την άδειά τους, θα εξελιχθεί σε υπόθεση-βόμβα. Κι ότι η κα Ασημακοπούλου έχει μπλέξει άσχημα, ακριβώς επειδή τα έστειλε σε απόδημους που έχουν συνηθίσει σε πολύ διαφορετικές συμπεριφορές και δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Παρά τη δήλωσή της ότι αποσύρεται από τις Ευρωεκλογές, η υπόθεση έχει μέλλον ακόμη.

Όπως αποκαλύπτεται, εμπλέκονται τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, που «παραιτήθηκε», και ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς (!) Νίκος Θεοδωρόπουλος, που αποπέμφθηκε, καθότι φέρεται να ήταν ο… ενδιάμεσος στην παράδοση των emails, που είχε στην κατοχή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

O τελευταίος αποδεικνύεται ότι ήταν και θρασύς, καθώς όταν ξέσπασε η υπόθεση, έγραφε διάφορα στο «Χ», υπερασπιζόμενος την Άννα Μισέλ αλλά και κάνοντας τον... ανήξερο!

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ψέματα και συκοφαντίες» και για εφεύρεση ιστοριών «που πλήττουν τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Τώρα έχει... χαθεί από την πιάτσα, που λένε και οι λαϊκότεροι εξ ημών.

 

ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΙΙ: Eν ολίγοις, πρόκειται για θέμα που εμπλέκει, εκτός της ευρωβουλευτού, ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης αλλά και υψηλό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι προφανώς κατάλαβε την επικινδυνότητα και έσπευσε να κάνει κάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θέμα τέλειωσε.

Διότι η αντιπολίτευση έχει μυριστεί «αίμα στη θάλασσα» και δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι. Αν το υπουργείο Εσωτερικών είναι «σουρωτήρι» για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, υπάρχει μείζον θέμα και για την περίφημη επιστολική ψήφο.

Ομοίως, είναι βέβαιο ότι δεν έχει ξεμπερδέψει και η Άννα Μισέλ, απλά και μόνο αποσύροντας την υποψηφιότητά της. Έπονται κυρώσεις και δικαστήρια για τους εμπλεκόμενους. Δεν είναι μόνο οι ελληνικές αρχές, είναι και οι αρχές άλλων χωρών, στις οποίες προσφεύγουν απόδημοι Έλληνες.

Εν ολίγοις, τα όσα έγιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μάλλον θα αποδειχτούν κορυφή του παγόβουνου…

ΥΓ: Τα βάσανα της κας Ασημακοπούλου ας γίνουν μάθημα και στους ντόπιους βουλευτές και πολιτευτές, που ξεφτιλίζουν συστηματικά το GDPR, όχι απλώς στέλνοντας mail αλλά και με μηνύματα και τηλεφωνικές οχλήσεις, σε κάθε προεκλογική περίοδο. Λίγο θέλει για να βρεθούν απολογούμενοι…

 

ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΒΟΡΙΔΗΣ: Να θυμηθούμε και τι έλεγε η υπουργός περί των emails Ασημακοπούλου. Δεν τα πήρε η ευρωβουλευτής από το υπουργείο Εσωτερικών, διαβεβαίωνε η Νίκη Κεραμέως, για να αποδειχτεί ότι τα έδωσε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, συνεργάτης του παραιτηθέντως γενικού γραμματέα του... υπουργείου Εσωτερικών!

Όχι όμως στη βάρδια της, ούτε στη βάρδια του προκατόχου της Μάκη Βορίδη. Επί υπηρεσιακής κυβέρνησης συνέβη, υποστηρίζουν.

Υποθέτουμε ωστόσο ότι οι διαδικασίες ασφαλείας για τα στοιχεία των ψηφοφόρων δεν αναθεωρήθηκαν επί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ούτε -υποθέτουμε- άλλαξαν όταν ανέλαβε η κα Κεραμέως. Σωστά;

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η υπόθεση Ασημακοπούλου έχει θέσει (για κάποιους) σε αμφισβήτηση τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαχωρίζοντας τα δύο θέματα και καλώντας τους ενδιαφερόμενους ψηφοφόρους να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα.

Αυτό θα κάνει ο πρωθυπουργός και το προσεχές Σαββατοκύριακο κατά τις επαφές του με τους ομογενείς στον Καναδά, στους οποίους θα υπογραμμίσει την αξία του θεσμού και θα ζητήσει να ανταποκριθούν στο «απολύτως ασφαλές» εγχείρημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να επιστρέψει από το υπερατλαντικό ταξίδι έχοντας στις βαλίτσες του και τη διακρατική συμφωνία με τον Καναδά (σε συνεργασία με την Ε.Ε.) για την προμήθεια επτά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair 515 - CL.

Τα πέντε αεροσκάφη θα γεμίζουν με έξι τόνους νερό και θα πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου, ενώ τα άλλα δύο, αξίας 100 εκατ. ευρώ, η χώρα μας θα τα προμηθευτεί μέσω του προγράμματος RescEU.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να μεταβιβαστεί στην Ellinikon Park Tower, μικτή εταιρεία των Brook Lane- Lamda (70%-30%), από την Ελληνικό ΑΕ, στο οικόπεδο επί του οποίου θα αναπτυχθεί ο πύργος μικτής χρήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της μεταβίβασης θα ανέλθει συνολικά σε 39 εκατ. ευρώ, αλλά θα καταβληθεί τμηματικά, σε συνάρτηση με την επίτευξη προκαθορισμένων όρων. Το μετοχικό κεφάλαιο της Ellinikon Park Tower ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ

Τα κακά νέα του μήνα για το project του Ελληνικού σχετίζονται με το οικόπεδο που προορίζεται για ανάπτυξη εκπαιδευτηρίου καθώς η συμφωνία μεταξύ Prodea και των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα για το εν λόγω project δεν προχωρά.

Άλλη μια απόδειξη ότι υπήρξαν βιαστικές κινήσεις και κυρίως ανακοινώσεις για το Ελληνικό...

 

OPTIMA: Απούσα παραμένει η μετοχή από ράλι στις τράπεζες που έχει αποδώσει 14% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη από τις αρχές του έτους.

Για τον τίτλο, τα κέρδη από την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο περιορίζονται σε επίπεδα κάτω από 4% ενώ σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται αρνητική απόδοση σχεδόν 5%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 7,48 ευρώ με πτώση 3,48% και ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, κάτω από 17 χιλιάδες τεμάχια.

 

ΕΤΕ: Η τράπεζα ξεκίνησε να αποσβένει τις μεγάλες επενδύσεις, που έχει διενεργήσει από το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού. Πέρυσι οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, συμβάλλοντας στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 3,8% (στα 835 εκατ. ευρώ).

Επίκεντρο του πλάνου μετασχηματισμού αποτελεί η επένδυση αντικατάστασης του συστήματος βασικών τραπεζικών εργασιών (core banking system), η οποία ολοκληρώνεται σε ορίζοντα 12μήνου (σ.σ. έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάπτωση εταιρικών δανείων). Το νέο σύστημα έχει χαμηλότερο κόστος συντήρησης, βελτιώνει την εξυπηρέτηση πελατών και παρέχει ισχυρότερη άμυνα έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. 

 

ETE II: Το 2022 η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε τη μονάδα Specialized Asset Solutions για χρηματοδότηση συναλλαγών αγοράς χαρτοφυλακίων NPEs, ρυθμισμένων δανείων που εξυγιαίνονται καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων για απόκτηση εξασφαλίσεων.

Παρά τα καλά αποτελέσματα της μονάδας (8 μακροχρόνιες συμφωνίες συνεργασίες), στο τέλος της περσινής χρονιάς αποφασίστηκε να «σπάσει» και να μεταφερθούν οι δραστηριότητές της στις Διευθύνσεις Εταιρικής και Λιανικής τραπεζικής.

 

ALPHA: Στο τέλος του 2026, η Alpha, βάσει του business plan, θα διαθέτει CET1 17,5% ( σ.σ. χωρίς να συνυπολογίζονται τα μερίσματα), επίπεδα αισθητά υψηλότερα από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση.

Η διοίκηση, ερωτώμενη από τους αναλυτές, δήλωσε ότι το παραπάνω κεφαλαιακό πλεόνασμα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για επιβράβευση μετόχων, εφόσον το επιτρέψει ο SSM ή/και για εξαγορές. Όχι, όμως, μεγάλες εξαγορές. Περισσότερο συμπληρωματικές κινήσεις, που υπηρετούν επιμέρους στρατηγικές.

Για παράδειγμα η Alpha Κύπρου θα επενδύσει στον μετασχηματισμό της σε μπουτίκ τράπεζα για επιχειρήσεις και μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια. 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-NPE: Στη Strix Holdings II εισέφερε η Πειραιώς και το ποσοστό της στην Αχαΐα Clauss Estate, την εταιρεία που κατέχει τις εγκαταστάσεις της ιστορικής οινοποιίας στο Πετρωτό Αχαΐας, έκτασης περίπου 360 στρεμμάτων.

Πριν την εισφορά η Πειραιώς κεφαλαιοποίησε δανειακές απαιτήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ, κίνηση μέσω της οποίας αύξησε το ποσοστό της στην Αχαΐα Clauss Estate σε 99,41% από 75,76% στο τέλος του 2022.

Στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας πρόεδρος είναι η Ηλίας Τρίγκας και μέλος Δ.Σ. ο Ιωάννης Βογιατζής.

Αμφότεροι στελέχη της Strix.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v