Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2024

Ο Κυριάκος, η ΝΔ και το «κρας τεστ» με το παρελθόν - Ολλανδικός αέρας στα υπεράκτια - Tips για συναλλαγές στο ΧΑ

Ο Κυριάκος, η ΝΔ και το «κρας τεστ» με το παρελθόν - Ολλανδικός αέρας στα υπεράκτια - Tips για συναλλαγές στο ΧΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Καταμεσής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, την περασμένη Κυριακή, η Pubic Issue δημοσίευσε μια έρευνα αποδοχής της από τους ψηφοφόρους. Τρία τα ενδιαφέροντα σημεία:

Ο ένας στους 4 που την ψήφισαν το 2023 θεωρεί πως το κόμμα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Ευχαριστημένοι είναι περίπου οι μισοί των τότε ψηφοφόρων, δηλαδή ένα 20% του τότε συνολικού εκλογικού σώματος.

Επιπλέον, 1 στους 5 απ' όσους δηλώνουν ότι θα την ψήφιζαν τώρα θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων μόνον ένα 18% θεωρεί πως το κόμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εάν δηλαδή ισχύουν τα ποσοστά που λαμβάνει τώρα στις δημοσκοπήσεις, σημαντικό ποσοστό την ψηφίζει χωρίς να συμφωνεί, ως «το μη χείρον βέλτιστο».

Το συγκεκριμένο εύρημα έχει σημασία και για ακόμη έναν λόγο. Είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της κατεύθυνσης του κόμματος μετά το 2004. Αντίστοιχο ποσοστό είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2009, μετά την ήττα της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ η πιο αδύναμη στιγμή της, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν τον Μάρτιο του 2015. Τότε μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η ΝΔ κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Η ίδια δημοσκοπική εταιρεία ξαναχτύπησε χθες, βγάζοντας πολιτικό βαρόμετρο 1996-2024 για τους κατά καιρούς ηγέτες της ΝΔ, «σε κρίσιμες στιγμές της θητείας τους», όπως λέει, περιλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δύο τα συμπεράσματα. Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό (δημοτικότητα), με δεδομένα Μαρτίου 2024, είναι σε χαμηλό σημείο από το 2016, με 32% θετικές γνώμες και 64% αρνητικές.

Η σύγκριση με τους προηγούμενους ηγέτες δείχνει ότι οι θετικές γνώμες που συγκεντρώνει σήμερα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των κρίσιμων στιγμών για κάθε προηγούμενο ηγέτη της ΝΔ, με μόνη εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά του 2012!

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙ: Σημασία, όμως, έχει τι κάνει και ο αντίπαλος. Ηγέτες με ισχυρότερη δημοτικότητα έχασαν εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να παίζει με βασικό αντίπαλο τον… Κανένα.

Την κατάσταση εξήγησε χθες εύγλωττα ο γνωστός επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης στο ieidisis.gr. Όπως είπε: «Για να ταρακουνηθεί πραγματικά το πολιτικό σκηνικό, θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή και τα δύο αυτά κόμματα να έχουν πραγματική δυναμική. Δεν έχουν όμως. Η μία πλευρά είναι πιο ζωηρή, αλλά μέχρι εκεί. Η άλλη δεν διαθέτει ούτε αυτό».

Ευάλωτη η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αλλά βαθιά απογοητευτική η αντιπολίτευση. Για να καταλήξει ότι πολλά θα κριθούν στη δοκιμασία των ευρωεκλογών.

 

ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Ένα απ' τα θέματα για τα οποία συνειδητά μιλά ελάχιστα πια δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Το δημοσκοπικό κόστος που προκάλεσε στη ΝΔ το ζήτημα, κατά τις έρευνες, είναι μεγάλο, εξ ου και οι απώλειες προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε σίγουρος ότι και οι Νεοδημοκράτες «που μπορεί να ενοχλήθηκαν, τελικά, όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης, θα δουν τη μεγάλη εικόνα και δεν θα απομονώσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο διαφωνούν».

Επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιεί διαρκώς μέχρι και τις κάλπες, ευχόμενος να αποδώσει και εμπράκτως.

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Τη Ρηγίλλης επέλεξε ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Απέναντι από το ιστορικό νεοκλασικό που στέγασε για δεκαετίες τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, και συγκεκριμένα από το κτίριο του Ωδείου Αθηνών, ο πρωθυπουργός θα δώσει και επισήμως το έναυσμα του κρίσιμου -κατά τα φαινόμενα- προεκλογικού αγώνα με ορίζοντα την 9η Ιουνίου.

Τα περισσότερα ονόματα των ενδιαφερομένων να… μετακομίσουν στις Βρυξέλλες είναι ήδη γνωστά, ωστόσο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ανάμεσα στους 42 δεν θα είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης. Μέχρι και την ύστατη ώρα υπήρχε αμφιταλάντευση, ωστόσο ο πρωθυπουργός φαίνεται πως κατέληξε να μην τον συμπεριλάβει στη γαλάζια ευρωλίστα.

 

HELLENIQ ENERGY: Η εταιρεία έχει επενδυτικό πλάνο 4 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της. Πλέον απλώνει τα σχέδιά της και στις ΑΠΕ, κι αυτό φαίνεται από την επένδυση κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης. Παράλληλος στόχος είναι να παράγεται και «πράσινη» ενέργεια από υδρογόνο.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει δρόμο ακόμα προς την αδειοδότησή του. Ακόμα αργότερα τοποθετείται, όπως μεταφέρουν στη στήλη πηγές της εταιρείας, το έργο δέσμευσης του CO2 στα διυλιστήρια της Ελευσίνας.

Είναι ένα project που θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Κομβικό ρόλο, πάντως, θα διαδραματίσει η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου.

 

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία ολλανδικών εταιρειών επισκέφθηκε τη χώρα μας για να μάθει περισσότερα για την αγορά υπεράκτιων αιολικών.

Μίλησαν με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπους επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουν πληροφορίες για την ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα. Στελέχη από τις Fugro, Holland Home of Wind Energy, TWD και Bluewater, όπως μαθαίνει η στήλη, πήραν μέρος στις συναντήσεις.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι υπάρχει κινητικότητα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: «Οι πολίτες αναζητούν την… ψηφιακή μετάβαση», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, αποκαλύπτοντας ότι μέσα σε λίγες μέρες 240.000 άνθρωποι εγγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Επίσης, 125.000 άνθρωποι μέσα σε λίγες μέρες κατέβασαν το gov wallet για να μπορέσουν να βάλουν εκεί το εισιτήριό τους. Τα νούμερα είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε πόσοι άνθρωποι πάνε στο γήπεδο κάθε Κυριακή, καθώς και ότι όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή.

Εκανε μάλιστα γνωστό ότι ήδη πάνω από 10.000-15.000 άνθρωποι έχουν περάσει το εισιτήριό τους για αυτή την Κυριακή!

 

ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ: Από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023 της ΔΕΗ προκύπτει ότι η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στη Ρουμανία ανήλθε πέρσι σε 47% (41% το 2022). Στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 10%.

Αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μόλις ξεκινήσει η ευρύτερη εγκατάστασή τους.

 

INTRALOT: Δεύτερη σερί μέρα χθες που ο Σωκράτης Κόκκαλης ενίσχυσε τη θέση του στη μετοχή, αγοράζοντας 50.000 τεμάχια.

Ο τίτλος πάντως έκλεισε με μικρές απώλειες, 1,23%, στο 1,12 ευρώ. Η απόδοση τριμήνου μόλις 3,5%. Βέβαια, στο 12μηνο τα κέρδη είναι 72%.

 

AUSTRIACARDS: Εγκλωβισμένη σε μια ζώνη μεταξύ 5,9 και 6,7 ευρώ παραμένει για πολύ καιρό η μετοχή, που σε ορίζοντα 30 ημερών, τριμήνου και εξαμήνου εμφανίζει οριακή απόδοση.

Χθες είχε σειρά η άνοδος. Εκλεισε στα 6,5 ευρώ με κέρδη 3,5%. Ο τζίρος ελαφρά καλύτερος απ' αυτόν προηγούμενων συνεδριάσεων, στις 146 χιλιάδες ευρώ.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Δυναμική κίνηση από τη μετοχή στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, στο 1,265 ευρώ (+4,12%). Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 101 χιλιάδες τεμάχια, κάτι που είχε να συμβεί από τις 28 Μαρτίου.

Η εισηγμένη παρουσίασε ανεβασμένα οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του 2023.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: 1.296 ευρώ. Αυτές ήταν οι συναλλαγές που έγιναν αθροιστικά στις τρεις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση, άλλο ένα δείγμα της συναλλακτικής απαξίωσης σε σημαντικό τμήμα της αγοράς.

Η μετοχή της Αγροτικός Οίκος Σπύρου ανέβηκε 8,42%, με τζίρο 800 ευρώ, και ακολούθησε η Χαϊδεμένος. Κέρδη 7,58% και συναλλαγές… 28 ευρώ.

Την τριάδα συμπληρώνει η Ακρίτας, με άνοδο 6,45%, για την οποία απαιτήθηκαν μόλις 468 ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Στον αντίποδα, σε μόλις τέσσερις μετοχές μοιράστηκε η μισή από τη συνολική αξία συναλλαγών.

Σε Εθνική (20,4 εκατ.), Πειραιώς (10,6 εκατ.), Mytilineos (9,6 εκατ.) και ΔΕΗ (9,3 εκατ. ευρώ) ο τζίρος έφτασε τα 49,9 εκατ. ευρώ σε σύνολο 99,2 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v